"Αντεπίθεση" του Χειμώνα πριν την εαρινή ισημερία...
Δημοσιεύθηκε:
Σάββατο 15 Μαρτίου, 2025 22:47 σε
Πρόγνωση Καιρού
Στην κορύφωσή της βρίσκεται η ιδιαίτερα έντονη, για την εποχή, θερμή εισβολή που επηρεάζει την χώρα μας με την θερμοκρασία στην στάθμη αναφοράς των 850hpa να φτάνει, πάνω από την Νότια Ελλάδα, τους 20 - 21°C, θερμοκρασίες που αντιστοιχούν σε αυτές μίας ζεστής καλοκαιρινής ημέρας!Σύμφωνα με τις καταγραφές μετεωρολογικών σταθμών στην χώρα μας, κατά την διάρκεια του Σαββάτου (15/3) η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές ξεπέρασε τους 25°C και τοπικά προσέγγισε τους 30°C, θερμοκρασίες κατά 10 - 15°C υψηλότερες σε σχέση με τα κλιματικά επίπεδα.
- Οι υψηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν σε περιοχές της βόρειας Κρήτης και σε πεδινά τμήματα της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας με την μεγαλύτερη τιμή, σύμφωνα με το δίκτυο σταθμών του ΕΑΑ/Meteo.gr, να σημειώνεται στην Λιβαδειά (31,4°C) και την δεύτερη μεγαλύτερη στο Άδελε Ρεθύμνου (31,1°C).
- Εντυπωσιακές είναι και οι διαφορές της θερμοκρασίες που καταγράφονται μεταξύ διαφόρων σταθμών καθώς οι περιοχές που βρίσκονται κοντά σε ακτές με νότιο προσανατολισμό, δέχονται την επίδραση του πολύ δροσερού και υγρού θαλασσινού αέρα που "συγκρατεί' την θερμοκρασία κοντά στους 20°C ενώ πιο ηπειρωτικές περιοχές καταγράφουν θερμοκρασίες κοντά στους 25°C. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες καταγράφονται σε περιοχές που βρίσκονται σε υπήνεμες πλαγιές βουνών όπου πνέουν "καταβατικοί" άνεμοι καθώς αυτοί εξαναγκάζουν θερμότερο αέρα που έχει μεταφερθεί από την Σαχάρα σε μεγαλύτερα ύψη σε εξαναγκασμένη κάθοδο και συμπίεση με αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας σε εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα. Υπό αυτές τις συνθήκες σημειώθηκαν και οι θερμοκρασίες κοντά στους 30°C σε κάποια περιοχές.
- Σημειώνεται πως η θερμή εισβολή συνοδεύεται από μεταφορά αφρικανικής σκόνης η οποία στην ανατολική και νότια χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, προβλέπεται να κορυφωθεί την Κυριακή (16/3) οπότε και οι συγκεντρώσεις σκόνης στα χαμηλά στρώματα θα κυμανθούν σε σχετικά υψηλά επίπεδα και η ορατότητα θα επηρεαστεί σε κάποιο βαθμό.
Η υποχώρηση της θερμής αέριας μάζας
Η θερμή αέρια μάζα αρχίζει σταδιακά να υποχωρεί από τα βορειοδυτικά τμήματα της χώρας και κατά την διάρκεια της Κυριακής (16/3) η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στην δυτική Ελλάδα, όχι όμως και στα ανατολικά τμήματα της χώρας και το Αιγαίο.
Από το βράδυ της Κυριακής (16/3) και κατά την διάρκεια της Δευτέρας (17/3), θα επικρατήσει ενισχυμένο δυτικό ρεύμα που θα απομακρύνει την θερμή αφρικανική αέρια μάζα προς τα ανατολικά και θα μεταφέρει ολοένα και ψυχρότερες αέριες μάζες από την κεντρική Μεσόγειο και την Ευρώπη προς την περιοχή μας επαναφέροντας την θερμοκρασία κοντά στα "φυσιολογικά" για την εποχή επίπεδα.
Με την επικράτηση δυτικών ανέμων η αφρικανική σκόνη θα αρχίσει να απομακρύνεται προς τα ανατολικά, η ατμόσφαιρα θα "καθαρίσει" και η ορατότητα θα αυξηθεί!
Ισχυρή "μαρτιάτικη" ψυχρή εισβολή
Από την Τρίτη (18/3) και ενώ η ψυχρή μεταφορά από τα δυτικά στην περιοχή μας θα βρίσκεται σε εξέλιξη, ισχυρό ψυχρό "Βαλκανικό" μέτωπο θα κινηθεί γρήγορα από την ανατολική Ευρώπη προς τα Βαλκάνια και την βόρεια Ελλάδα, στα πλαίσια ανάπτυξης θερμού αντικυκλώνα "Ω - εμποδισμού" στην κεντρική Ευρώπη ο οποίος θα ωθήσει πολύ ψυχρότερες αέριες μάζες πολικής προελεύσεως σε κίνηση από Βορρά προς Νότο.
Το ψυχρό μέτωπο προβλέπεται να φτάσει στην βόρεια χώρα κατά τις πρωινές ώρες της Τρίτης (18/3) με τάση γρήγορης μετακίνησης προς τα νότια και να οδηγήσει σε δευτερογενενή κυκλογένεση (δημιουργία χαμηλού βαρομετρικού) στην περιοχή του Αιγαίου το οποία θα κινηθεί γρήγορα προς τα νοτιοανατολικά. Ο συνδυασμός του εν λόγω χαμηλού (ή για την ακρίβεια της "σκάφης" χαμηλών πιέσεων) με τον αντικυκλώνα που θα επεκτείνεται στην περιοχή των Βαλκανίων θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση πολύ ισχυρού βόρειου - βορειοανατολικού ρεύματος το οποίο θα ωθήσει μέρος της πολικής αέριας μάζας από τα Βαλκάνια προς την χώρα μας και κατά συνέπεια την νέα απότομη πτώση της θερμοκρασίας στην περιοχή μας.
Η έλευση της ψυχρής αέριας μάζας σε συνδυασμό με την επίδραση των διαταραχών και την μεταφορά υγρασίας από το Αιγαίο και την Μαύρη Θάλασσα θα έχει ως αποτέλεσμα εκτός από την επικράτηση πολύ ισχυρών βοριάδων και την απότομη πτώση της θερμοκρασίας σε πολύ χαμηλά επίπεδα, την εκδήλωση χιονοπτώσεων αρχικά σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας και εν συνεχεία σε τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Ελλάδας οι οποίες μάλιστα, τοπικά θα επεκταθούν σε χαμηλά υψόμετρα και θα έχουν μεγάλη ένταση. Σε γενικές γραμμές ωστόσο η διάρκεια των χιονοπτώσεων θα είναι περιορισμένη.
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά μας στοιχεία, οι περιοχές που θα επηρεαστούν από αξιόλογες χιονοπτώσεις είναι οι εξής:
Ανατολική Μακεδονία: Από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (18/2) έως τις βραδινές ώρες της ημέρας σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, και, παροδικά σε πεδινά τμήματα έως 100μ με χιονόστρωση κυρίως από 400μ και πάνω.
Κεντρική Μακεδονία: Από το μεσημέρι της Τρίτης (18/2) έως τις βραδινές ώρες της ημέρας με χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και, παροδικά σε πεδινά τμήματα. Στην Πιερία, την Ημαθία και τα δυτικά τμήματα της Πέλλας οι χιονοπτώσεις ενδεχομένως θα συνεχιστούν μέχρι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (19/2) κυρίως στην περιοχή του Ολύμπου.
Δυτική Μακεδονία: Από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (18/3) έως τα ξημερώματα της Τετάρτης (19/3) αναμένονται χιονοπτώσεις με παροδικά αξιόλογη ένταση. Τα εντονότερα φαινόμενα προβλέπονται κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες της Τρίτης.
Θεσσαλία: Από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης (18/3) οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν σε ημιορεινές περιοχές (κάτω από 1000μ) και, κατά την διάρκεια των βραδινών και νυχτερινών ωρών σε χαμηλά υψόμετρα (τοπικά έως 100μ). Αξιόλογη χιονόστρωση είναι πιθανό να σημειωθεί σε περιοχές άνω των 400μ που πρόσκεινται σε βουνά. Τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (19/3) τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν γρήγορα.
Ανατολική Στερεά Ελλάδα: Τις απογευματινές ώρες της Τρίτης (18/3) οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν σε ημιορεινές περιοχές. Κατά την διάρκεια της νύχτας και μέχρι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (19/3) αναμένεται επέκταση των χιονοπτώσεων σε χαμηλά υψόμετρα (τοπικά έως 100 - 200μ) με, κατά διαστήματα μεγάλη ένταση. Αξιόλογη χιονόστρωση σε περιοχές άνω των 500 - 700μ. Κατά την διάρκεια της Τετάρτης προβλέπεται υποχώρηση των φαινομένων αν και χιονοπτώσεις μικρότερης έντασης και τοπικού χαρακτήρα είναι πιθανό να σημειωθούν εκ νέου κυρίως σε περιοχές της Εύβοιας, της Αττικής και της Βοιωτίας που πρόσκεινται σε βουνά.
Ανατολική Πελοπόννησος: Από τις βραδινές ώρες της Τρίτης (18/3) έως το μεσημέρι της Τετάρτης (19/3) προβλέπεται να σημειωθούν χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές που σε αρκετές περιπτώσεις θα έχουν έντονο χαρακτήρα και είναι πιθανό να προκαλέσουν επιπλοκές στο οδικό δίκτυο. Κατά την διάρκεια της Τετάρτης (19/3) προβλέπεται υποχώρηση των φαινομένων.
Εκτός από τις παραπάνω περιοχές όπου οι χιονοπτώσεις θα έχουν μεγαλύτερη ένταση σε ευρύτερη έκταση, θα χιονίσει επίσης στην Θράκη, στα ορεινά τμήματα της Ηπείρου και σε άλλες ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης καθώς επίσης σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.
Η εξέλιξη της ψυχρής εισβολής στην Αττική
Στην Αττική, η μεταβολή του καιρού θα γίνει έντονα αισθητή μετά το μεσημέρι της Τρίτης (18/3) με την συννεφιά να πυκνώνει σημαντικά και να φέρνει βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν αρχικά στα ανώτερα τμήματα της Πάρνηθας και του Κιθαιρώνα οι οποίες από τις βραδινές ώρες θα επεκταθούν σε χαμηλότερα υψόμετρα επηρεάζοντας τα ανώτερα τμήματα της Πεντέλης και του Υμηττού.
Κατά την διάρκεια της νύχτας και μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (19/3) τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα αποκτήσουν πιο τοπικό και "ορογραφικό" χαρακτήρα, θα επικρατήσουν πολύ ισχυροί βοριάδες (τοπικά έως 8Bf) και η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα απότομη πτώση.
Οι χιονοπτώσεις σε αυτή την φάση θα επεκταθούν σε ημιορεινά τμήματα του νομού και είναι πιθανό να χιονίσει παροδικά σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (έως 200μ στην δυτική Αττική και 300 - 500μ στις υπόλοιπες περιοχές) επηρεάζοντας και κατοικημένες περιοχές του νομού που πρόσκεινται σε βουνά.
Η πιθανότητα να χιονίσει παροδικά σε προάστια του λεκανοπεδίου έως 200μ είναι περιορισμένη αλλά υπαρκτή ενώ η πιθανότητα για χιονόστρωση εστιάζεται σε περιοχές άνω των 500 - 700μ.
Η "αποκλιμάκωση"
Από το μεσημέρι της Τετάρτης (19/3) έως το πρωί της Πέμπτης (20/3) κύρια στοιχεία του καιρού θα είναι οι σφοδροί βόρειοι - βορειοανατολικοί άνεμοι στο Αιγαίο (τοπικά 8-9Bf με ενδεχόμενο για απαγορευτικό) και η επικράτηση ιδιαίτερα ψυχρών συνθηκών με την θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές της χώρας να έχει πέσει κάτω από 10°C και σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας να πέφτει κοντά στους 0°C. Η νύχτα προς Πέμπτη θα είναι "παγερή" και η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας θα πέσει κάτω από 0°C και θα σημειωθεί παγετός.
Από την Πέμπτη (20/3) προβλέπεται αποκλιμάκωση από την ψυχρή εισβολή με την ηλιοφάνεια να επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, του ανέμους να εξασθενούν και την θερμοκρασία να σημειώνει αισθητή άνοδο.
Η αποκλιμάκωση προβλέπεται να συνεχιστεί την Παρασκευή (21/3) και το Σαββατοκύριακο (22-23/3) και μάλιστα η θερμοκρασία προβλέπεται να ανέβει εκ νέου σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, ξεπερνώντας σε μεγάλο μέρος της χώρας τους 20°C και προσεγγίζοντας, τοπικά, τους 25°C.
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο στην όλη εξέλιξη θα είναι η εξαιρετικά μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας της τάξης 20°C, σε 2-3 ημέρες καθώς η ισχυρή ψυχρή εισβολή θα λάβει χώρα αμέσως μετά το πέρας της ακραίας, για την εποχή, θερμή εισβολή που βρίσκεται σε εξέλιξη και κάποιες περιοχές περιοχές όπου η θερμοκρασία σήμερα προσέγγισε τους 30°C, την ερχόμενη Τρίτη θα "ντυθούν στα λευκά"!
Όπως λοιπόν όλα δείχνουν, ο Χεινώνας που στο "Β' ημίχρονό" του ήταν αρκετά "δραστήριος" και ψυχρός για μεγάλο μέρος της χώρας, δεν έχει "πει ακόμα την τελευταία του λέξη" αλλά "ανασυντάσσει" της δυνάμεις του για να φέρει μία δυναμική "αντεπίθεση" ως "απάντηση στις κατακτητικές διαθέσεις" της Άνοιξης, λίγο πριν την "επίσημη" έναρξή της με την εαρινή ισημερία, την Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2025!
Γεώργιος Παπακωστόπουλος
Λεπτομερείς προγνώσεις για διάφορες πόλεις μπορείτε να δείτε εδώ!*
Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!