Στα όρια του καύσωνα επ' αόριστον!
Δημοσιεύθηκε:
Τρίτη 9 Ιουλίου, 2024 02:48 σε
Πρόγνωση Καιρού
Σε νέα άνοδο βρίσκεται η θερμοκρασία στην περιοχή μας έπειτα από το σύντομο διάλειμμα δροσιάς που σημειώθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και συνοδεύτηκε από πολύτιμες βροχές για μεγάλο μέρος της χώρας. Η άνοδος της θερμοκρασίας ξεκίνησε σταδιακά το Σαββατοκύριακο για να γίνει έντονα αισθητή εχθές (Δευτέρα 8/7/2024) με την θερμοκρασία σε μεγάλο μέρος της χώρας να ξεπερνάει τους 35°C και, τοπικά, να αγγίζει τους 39 - 40°C!
Έντονα αισθητή έγινε η άνοδος της θερμοκρασίας και στην Αττική όπου πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 37°C με τις υψηλότερες τιμές να παρατηρούνται στα δυτικά και νότια προάστια της Αθήνας και στην Δυτική Αττική. Στην ανατολική Αττική και ιδιαίτερα στις παράκτιες περιοχές η θερμοκρασία παρέμεινε σε πολύ πιο δροσερά επίπεδα χάρη στην ευεργετική επίδραση του Μελτεμιού το οποίο καταφθάνει εκεί ως "θαλασσινός" άνεμος.
Η νέα θερμή περίοδος που βρίσκεται σε εξέλιξη αναμένεται να έχει ως κύριο στοιχείο την πολύ μεγάλη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών χωρίς ωστόσο (τουλάχιστον κατά την διάρκεια αυτής της εβδομάδες) να προβλέπονται "θερμοκρασιακές ακρότητες.
Τα δύο κύρια στοιχεία της νέας θερμής περιόδου θα είναι:
Η μεγάλη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών με τις μέγιστες τιμές σε καθημερινή βάση να ξεπερνούν, σε πολλές περιοχές, τους 37°C και τοπικά να αγγίζουν τους 40 - 41°C.
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένεται να σημειώνονται στην δυτική και βόρεια Ελλάδα (ιδιαίτερα στην δυτική και νότια Πελοπόννησο, την δυτική Στερεά Ελλάδα, την κεντρική Μακεδονία αλλά και την Θράκη) καθώς επίσης και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την νότια Κρήτη.
Αντίθετα, στις Κυκλάδες, τις Σποράδες και την Βόρεια Κρήτη οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται σε αισθητά δροσερότερα επίπεδα.
Το Μελτέμι στο Αιγαίο το οποίο θα πνέει με αυξομειούμενη ένταση φτάνοντας τοπικά τα 6-7Bf και επηρεάζοντας κατά διαστήματα και περιοχές της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας.
Στους χάρτες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε την προβλεπόμενη κατανομή των θερμοκρασιών και των ανέμων κατά τις μεσημεριανές ώρες των επόμενων ημερών (έως και την Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024), σύμφωνα με το προγνωστικό μας σύστημα με την χρήση του μοντέλου αριθμητικής πρόγνωσης καιρού WRF-ARW σε ανάλυση περίπου 1,6km.
Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών!
Ο συνδυασμός του Μελτεμιού με τις υψηλές θερμοκρασίες και τις ιδιαίτερα ξηρές συνθήκες αναμένεται να καταστήσουν ιδιαίτερα υψηλό τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών κυρίως σε τμήματα της ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου, των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, των Δωδεκανήσων και της Κρήτης.
Ενδεχόμενο σποραδικών καταιγίδων
Κατά την διάρκεια της Τετάρτης (10/7) και της Πέμπτης (11/7) ενδέχεται σε περιοχές των Δωδεκανήσων, των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και σε άλλα τμήματα του νότιου Αιγαίου και της ανατολικής και νότιας χώρας να αναπτυχθούν διάσπαρτες νεφώσεις που παροδικά θα πυκνώσουν χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο εκδήλωσης σποραδικών καταιγίδων. Οι καταιγίδες αυτές σε περίπτωση που εκδηλωθούν δεν θα συνοδεύονται από αξιόλογες βροχοπτώσεις είναι όμως πιθανό να προκαλέσουν αστραπές και κεραυνούς.
Αττική
Στην Αττική, καθ' όλη την διάρκεια της εβδομάδας αναμένεται να επικρατήσει ηλιοφάνεια με αρκετά χαμηλή υγρασία και ατμοσφαιρική διαύγεια.
Το Μελτέμι θα κάνει αισθητή την παρουσία του σε καθημερινή βάση με ένταση 3-5Bf, τοπικά στην ανατολική Αττική έως 6Bf.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα με τις μέγιστες τιμές σε μεγάλο μέρος του νομού να ξεπερνούν τους 35°C και σε πολλές περιπτώσεις να αγγίζουν τους 37-39°C.
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στην δυτική Αττική, στα δυτικά και νότια προάστια της Αθήνας ενώ στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού θα επικρατούν αισθητά δροσερότερες συνθήκες.
Γεώργιος Παπακωστόπουλος
Ωκεανογράφος / Αναλυτής-Προγνώστης καιρού
Συντονιστής "SiMeteo WeatherLab"
Λεπτομερείς προγνώσεις για διάφορες πόλεις μπορείτε να δείτε εδώ!*
Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!
*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, με την χρήση του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteoPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.