Πρόγνωση Kαιρού

Θα φέρει, ο Δεκέμβρης, τον Χειμώνα;

Θα φέρει, ο Δεκέμβρης, τον Χειμώνα;

Σε ήπιο και ιδιαίτερα θερμό, για την εποχή, καιρικό σκηνικό έλαβε χώρα η "παραλαβή της σκυτάλης" από τον Δεκέμβριο, με μία θερμή εισβολή να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και την θερμοκρασία σε πολλές περιοχές να ξεπερνάει τους 20°C. Ο τελευταίος μήνας του έτους είναι, λοιπόν, εδώ και καθώς η αντίστροφη μέτρηση για την περίοδο των Χριστουγέννων έχει ξεκινήσει,  μία σειρά από επί-καιρα ερωτήματα έρχονται και πάλι στο προσκήνιο. Είναι φυσιολογική αυτή η ζέστη; Θα Χειμωνιάσει επιτέλους; Θα έρθουν οι πολυπόθητες βροχές; Πότε θα ανοίξουν τα χιονοδρομικά; Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα; Ο Χειμώνας που ξεκινάει θα είναι βαρύς;

Τα περισσότερα από τα ερωτήματα αυτά εμφανίζουν την παραξενιά να επανέρχονται κάθε χρόνο στην επικαιρότητα χωρίς όμως και να μπορούν να απαντηθούν επαρκώς γιατί, πολύ απλά, οι απαντήσεις βρίσκονται πολύ πέραν των ορίων της επιστήμης! Σε μία προσπάθεια να υπάρξουν απαντήσεις ή... να κρατηθεί το ενδιαφέρον του "κοινού" όσο το δυνατόν πιο ψηλά, επιστρατεύονται μερομήνια, λαϊκές δοξασίες, αστρολογικές προγνώσεις και επιστημονικά εργαλεία μακροπρόθεσμης πρόγνωσης καιρού, ενώ ξεκινάει και ο καθιερωμένος "αγώνας της πρωτιάς" ανάμεσα σε προγνώστες και μέσα μαζικής ενημέρωσης ο οποίος, συχνά καταλήγει σε μαζική καταδίκη των  "άχρηστων" μοντέλων που αποτυγχάνουν παταγωδώς (σε τί να αποτύχουν άραγε - σε κάτι για το οποίο δεν είναι προορισμένα;) ή στις κατάλληλες "αναγωγές" προκειμένου, τελικά, να αναδειχθεί η, συνήθως φαινομενική, "σταγόνα" επιτυχίας που ίσως κρύβεται στον ζωμό της αναμενόμενης προγνωστικής αποτυχίας.

Παρ'όλα αυτά, τα μέσα που "επιστρατεύονται" προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε αενάως αναπάντητα ερωτήματα έχουν, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, την δική τους αξία και, σε αρκετές περιπτώσεις, αποτελούν τα θεμέλια των σύγχρονων μεθόδων ή προσπάθειες θεμελίωσης που εγκαταλείφθηκαν με την ανακάλυψη μεθόδων που αποδείχθηκαν πιο αξιόπιστες. Για παράδειγμα, τα μερομήνια στηρίζονται σε μία πολύ εντατική προσπάθεια να συνδεθούν κάποια συγκεκριμένα σημάδια της φύσης με την μετέπειτα εξέλιξη του καιρού σε βάθος αρκετών μηνών. Η παρατήρηση των σημαδιών της φύσης, της συμπεριφοράς των ζώων, της εμφάνισης διαφόρων φυσικών φαινομένων μπορούν εκ των πραγμάτων, αν γίνουν με μεγάλη προσοχή, να δώσουν στοιχεία σχετικά με μία μεταβολή του καιρού καθώς πολλά ζώα μπορούν ενστικτωδώς να αντιληφθούν μεταβολές που ίσως εμείς αγνοούμε και πολλά φαινόμενα εμφανίζονται ως μέρος μίας "αλληλουχίας" συμβάντων. Οι λαϊκές παραδόσεις και δοξασίες επίσης έχουν μία βάση καθώς συχνά στηρίζονται σε παρατηρήσεις και βιώματα της καθημερινότητας εκατομμυρίων ανθρώπων οι ζωές και οι δραστηριότητες των οποίων ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες με τον καιρό. Όσον αφορά τα εργαλεία μακροπρόθεσμης πρόγνωσης που μας παρέχει η επιστήμη, αποτελούν εν εξελίξει μεθόδους που στοχεύουν στο να ξεκαθαρίσουν το προγνωστικό τοπίο σε μεγάλο χρονικό ορίζοντα χωρίς όμως να το έχουν καταφέρει σε αξιοσημείωτο βαθμό. Τα μακροπρόθεσμα, αυτά, μοντέλα, παρέχουν μεν επιστημονικές βάσεις στην προσπάθειά για ανίχνευση μελλοντικών τάσεων του καιρού αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο πως χρησιμοποιούνται και πως ερμηνεύονται γιατί πολύ εύκολα μπορεί να οδηγήσουν έναν, αμύητο σε αυτά, προγνώστη σε πολύ λανθασμένα συμπεράσματα.

Συνοπτικές προσεγγίσεις στα παραπάνω  "επί-καιρα" ερωτήματα θα επιχειρήσουμε αφού πρώτα αφιερώσουμε μία ενότητα στον Νοέμβριο που πέρασε και άλλη μία για την εξέλιξη του καιρού των αμέσως επόμενων ημερών!

 

Θερμός και "επιλεκτικός" ο Νοέμβριος 2023

Ο Νοέμβριος που πέρασε ήταν ένας θερμός, για τα δεδομένα του μήνας, κυρίως στην ανατολική Ελλάδα και την περιοχή του Αιγαίου. Παράλληλα, ήταν "επιλεκτικός" ως προς τις βροχές οι οποίες ήταν αρκετές στην δυτική Ελλάδα και σε τμήματα της βόρειας χώρας, του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου αλλά λιγοστές στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας, του κεντρικού και νότιου Αιγαίου. Χαρακτηρίστηκε από θερμές περιόδους αξιόλογης διάρκειας, κυρίως στις αρχές του και απουσία ψυχρών περιόδων αξιόλογης διάρκειας. Χιονοπτώσεις εκδηλώθηκαν κυρίως σε ορεινά τμήματα της βόρειας χώρας και οι χιονοπτώσεις που εκδηλώθηκαν, κυρίως σε ορεινές περιοχές της κεντρική και νότιας χώρας και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας ήταν περιορισμένης διάρκειας. Οι άνεμοι κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του μήνα έπνεαν από Νότιες διευθύνσεις με, κατά διαστήματα, μεγάλες εντάσεις.

Πίσω από το θερμό και "επιλεκτικό" προφίλ του μήνα που πέρασε κρύβεται η εμμονή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στην περιοχή της Ευρώπης και της Μεσογείου να "οδηγεί" αλλεπάλληλες ατμοσφαιρικές διαταραχές σε τροχιά από τα δυτικά προς τα ανατολικά τμήματα της χώρας μας με τα περισσότερα χαμηλά να κινούνται προς την περιοχή των Βαλκανίων και να επηρεάζουν δευτερογενώς τον ελλαδικό χώρο. Η συμπεριφορά αυτή έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότερες βροχοπτώσεις να εκδηλώνονται στις "προσήνεμες στον δυτικό άνεμο" περιοχές της δυτικής Ελλάδας, της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου όπου, η έλευση των διαταραχών, συνδυάζεται με ροή υγρασίας και θερμότητας από το Ιόνιο και το Αιγαίο. Αντίθετα, στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και τις περιοχές του Αιγαίου που βρίσκονται ανατολικά αυτής, επικρατούν ξηρότερες συνθήκες γιατί ο ατμοσφαιρικός αέρας έχει αφυγρανθεί κατά την έλευσή του πάνω από τα βουνά της Πίνδου και της Πελοποννήσου. Παράλληλα, οι διατάξεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα την συνεχή μεταφορά θερμού αέρα από την βόρεια Αφρική προς την ανατολική Ελλάδα και το Αιγαίο την ώρα που η δυτική Ελλάδα επηρεάζεται από ψυχρότερες αέριες μάζες, προερχόμενες από την δυτική Μεσόγειο ή την Ευρώπη. Η ροή αυτή εξηγεί τόσο το γεγονός πως οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις ως προς την θερμοκρασία παρατηρήθηκαν στην ανατολική Ελλάδα και το Αιγαίο όσο και το γεγονός πως οι βροχές "επέλεξαν" περισσότερο την δυτική Ελλάδα και αγνόησαν πολλές περιοχές της χώρας που τις έχουν ανάγκη.

Οι πιο έντονες ατμοσφαιρικές διαταραχές παρατηρήθηκαν κατά το δεύτερο ήμισυ του μήνα ενώ σημειώθηκαν δύο ισχυρές ψυχρές εισβολές στις 18-19/11 και 25-26/11 οι οποίες, όμως, είχαν μικρή διάρκεια και δεν συνοδεύτηκαν από αξιόλογες χιονοπτώσεις. Κορυφαίο μετεωρολογικό συμβάν του μήνα αποτελεί, αδιαμφισβήτητα, η έλευση του εξωτροπικού κυκλώνα "Bettina", στις 24-26/11, ο οποίος "γεννήθηκε" στην Αδριατική Θάλασσα την Παρασκευή, 24/11 και ακολούθησε τροχιά προς το Βόρειο Ιόνιο, και το Βόρειο Αιγαίο σημειώνοντας "εκρηκτική βάθυνση" η οποία ξεπέρασε το όριο που έχει καθιερωθεί ώστε το εν λόγω χαμηλό να χαρακτηριστεί "Μετεωρολογική Βόμβα". Η "Bettina", λίγο πριν αποχωρήσει για την Μαύρη Θάλασσα, το βράδυ της 25 προς 26 Νοεμβρίου, παρουσίασε στην κεντρική του περιοχή ατμοσφαιρική πίεση κάτω από 980hpa. Το εν λόγω χαμηλό, στην χώρα μας πολύ θυελλώδεις ανέμους με αποτέλεσμα και την ανάπτυξη εξαιρετικά υψηλού κυματισμού στις θάλασσες, τις ισχυρές βροχοπτώσεις ιδιαίτερα στην δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο, την εντυπωσιακή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στην βόρεια Ελλάδα και την εκδήλωση χιονοπτώσεων σε πολλές ορεινές περιοχές της χώρας αλλά και σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα της βόρειας Ελλάδας. Η Bettina συνέχισε την τροχιά της προς την Μαύρη Θάλασσα και απέκτησε μέγιστο βάθος κοντά στα 970hpa ανοιχτά της Κριμαίας προκαλώντας ανέμους ισχυρής θύελλας στις εκεί περιοχές αλλά και πολύ πυκνές χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος των ανατολικών Βαλκανίων και της Ουκρανίας.

 

Ο καιρός της εβδομάδας

Η Κυριακή (2/12) είναι και η τελευταία ημέρα της θερμής εισβολής που επηρεάζει την χώρα μας εδώ και λίγες ημέρες καθώς δευτερεύουσα μετωπική διαταραχή (στα πλαίσια του πρωτεύοντος χαμηλού που κινήθηκε γρήγορα από την κεντρική Μεσόγειο προς την νοτιοανατολική Ευρώπη) θα προσεγγίσει την Ελλάδα από τα βορειοανατολικά προκαλώντας μεταβολή, αρχικώς στην βορειοδυτική Ελλάδα και, στην συνέχεια σε μεγάλο μέρος της χώρας με βροχές, καταιγίδες, στροφή των ανέμων σε Βοριάδες και πτώση της θερμοκρασίας. Τα πιο αξιόλογα φαινόμενα από την εν λόγω διαταραχή αναμένεται να εκδηλωθούν σε περιοχές της Πελοποννήσου, της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, του βορειοανατολικού Αιγαίου και της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας. Η διαταραχή αυτή, από το απόγευμα της Δευτέρας (4/12) θα απομακρυνθεί, εξασθενούμενη, προς τα νοτιοανατολικά και τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο νότιο Αιγαίο με τάση εξασθένισης.

Η επόμενη ατμοσφαιρική διαταραχή έχει να κάνει με χαμηλό βαρομετρικό που θα προσεγγίσει την χώρα μας, από τα Δυτικά, μετά το απόγευμα της Τρίτης (5/12) και θα επηρεάσει σημαντικά τον ελλαδικό χώρο κατά το διήμερο Τετάρτη - Πέμπτη (6-7/12) με εκτεταμένες και, τοπικά έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες και, τοπικά ισχυρούς δυτικούς ανέμους. Κατά την εκδήλωση των φαινομένων η θερμοκρασία θα είναι κοντά ή λίγο πιο πάνω από τα "κλιματικά" επίπεδα (12 - 15°C στις περισσότερες πεδινές περιοχές) και, κατά συνέπεια, οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν σε μεγάλα υψόμετρα (κατά βάση άνω των 1800μ).

Μετά από διάλειμμα μίας περίπου ημέρας (κυρίως την Παρασκευή (8/12)), με πολύ ήπιες καιρικές συνθήκες, αρκετή ηλιοφάνεια και ασθενείς ανέμους, αναμένεται η τρίτη κατά σειρά ατμοσφαιρική διαταραχή να επηρεάσει την χώρα μας από το Σάββατο (9/12) και από τα δυτικά. Πρόκειται για ένα νέο οργανωμένο χαμηλό βαρομετρικό το οποίο, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία θα αναπτυχθεί στην περιοχή της δυτικής ή κεντρικής Μεσογείου και, ακολουθώντας τροχιά προς το Ιόνιο και την Ελλάδα θα προκαλέσει σημαντική μεταβολή του καιρού στην χώρα μας κατά το τριήμερο Σάββατο - Δευτέρα (9-11/12) με εκτεταμένες βροχές και καταιγίδες και ενισχυμένους ανέμους. Η ακριβής τροχιά και τα χαρακτηριστικά του χαμηλού αυτού δεν είναι, προς ώρας, ξεκάθαρα αλλά το γενικό πλαίσιο που διαμορφώνεται, σε επίπεδο συνοπτικής κλίμακας, αντικατοπτρίζει ένα εν δυνάμει επικίνδυνο σύστημα ικανό να προκαλέσει έντονες βροχοπτώσεις σε ευρεία κλίμακα και, ενδεχομένως, έντονα φαινόμενα μεγάλης διάρκειας σε ορισμένα τμήματα της χώρας. Και αυτή η διαταραχή θα συνδυαστεί με σχετικά υψηλές θερμοκρασίες και, κατά συνέπεια, οι χιονοπτώσεις που θα περιοριστούν σε μεγάλα υψόμετρα.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω προκύπτει πως:

  • Κατά την διάρκεια της νέας εβδομάδας η χώρα μας θα επηρεαστεί από τρεις ατμοσφαιρικές διαταραχές με τροχιά από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

  • Οι διαταραχές αυτές θα προκαλέσουν αρκετές βροχές σε μεγάλο μέρος της χώρας και τα φαινόμενα, σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να έχουν έντονο χαρακτήρα.

  • Η θερμοκρασία, καθ'όλη την διάρκεια της εβδομάδας, θα διατηρηθεί κοντά ή λίγο πιο πάνω από τα κλιματικά επίπεδα (μέγιστες κοντά στους 15°C στις πεδινές περιοχές).

  • Αξιόλογες χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε πολύ μεγάλα υψόμετρα (κατά βάση άνω των 1800μ) της ηπειρωτικής χώρας. Αυτές οι χιονοπτώσεις μπορεί να ευνοήσουν σημαντικά ορισμένα χιονοδρομικά κέντρα που βρίσκονται σε πολύ μεγάλα υψόμετρα.

  • Η Αττική αναμένεται να επηρεαστεί, κατά διαστήματα με βροχές και καταιγίδες και ενδέχεται, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα φαινόμενα να έχουν αξιόλογη ένταση. Μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα βροχοπτώσεων/καταιγίδων κατά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας (4/12), κατά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης (6/12), κατά διαστήματα την Πέμπτη (7/12) και, από το Σάββατο (9/12).

Είναι φυσιολογική αυτή η ζέστη;

Είναι απόλυτα φυσιολογικό, στα πλαίσια της κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας να υπάρχουν διάφορες "καιρικές φάσεις" οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν θερμές και ψυχρές, άνομβρες και βροχερές περιόδους, περιόδους με πολλές ή λίγες χιονοπτώσεις και περιόδους με "βαρυχειμωνιά" ή "μικρά Καλοκαιράκια". Στο παρελθόν έχουν παρατηρηθεί πολύ αξιόλογες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, διαδοχικές θερμές περίοδοι ακόμα και κατά την διάρκεια του Χειμώνα (χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Χειμώνες 2006 - 2007 και 2009 - 2010).

Η θερμή εισβολή των τελευταίων ημερών αν και ισχυρή, δεν αποτελεί ούτε ακραίο ούτε πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο ενώ και η διάρκειά της είναι σημαντικά μικρότερη εν συγκρίσει με άλλες περιπτώσεις. Προβληματισμό ωστόσο μπορεί να προκαλέσει η αύξηση ως προς την ένταση και την συχνότητα αντίστοιχων επεισοδίων εν συγκρίσει με το παρελθόν η οποία μπορεί να αποτελεί ένδειξη αλλαγής του κλίματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος που προηγήθηκαν χαρακτηρίστηκαν από πολύ αξιόλογες θερμές περιόδους με μεγάλη διάρκεια και, σε τοπικά επίπεδο, ακραίες τιμές.

Θα Χειμωνιάσει επιτέλους;

Για αρχή, όπως αναλύεται και στην εβδομαδιαία πρόγνωση, η θερμοκρασία θα επανέλθει κοντά στα "κλιματικά" επίπεδα και διαδοχικά συστήματα καιρού θα φέρουν αξιόλογες βροχές σε μεγάλο μέρος της χώρας. Κύμα βαρυχειμωνιάς δεν προβλέπεται να επηρεάσει την περιοχή μας κατά το πρώτο δεκαήμερο του μήνα. Κατά το δεύτερο δεκαήμερο όμως, η "σκακιέρα των συστημάτων" στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, της Ρωσίας και του Ατλαντικού, αφήνουν σημαντικά περιθώρια για "κινήσεις ματ" που θα μπορούσαν να φέρουν πραγματικά χειμωνιάτικες συνθήκες και στην περιοχή μας με την πιθανότητα να αυξάνεται προς τα μέσα του μήνα. Η αυξημένη χιονοκάλυψη που παρατηρείται, τις τελευταίες ημέρες, στην Ευρώπη και την Ρωσία σε συνδυασμό με την τάση επέκτασης του Σιβηρικού Αντικυκλώνα προς τα δυτικά τμήματα της Ευρώπης και το ενδεχόμενο μετάπτωσης της κυκλοφορίας σε "μεσημβρινή φάση" μετά τις 10 Δεκεμβρίου, είναι τρείς βασικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον "καιρικό Χειμώνα" να "κατακτήσει" και την Ελλάδα πριν τις εορτές των Χριστουγέννων. Ωστόσο είναι ακόμα πολύ νωρίς για ασφαλείς εκτιμήσεις.

Θα έρθουν οι πολυπόθητες βροχές;

Αξιόλογες βροχές θα εκδηλωθούν, κατά την διάρκεια της νέας εβδομάδας σε μεγάλο μέρος της χώρας, όπως άλλωστε αναλύεται και στην εβδομαδιαία πρόγνωση! Βροχές αναμένεται να εκδηλωθούν και σε τμήματα της ανατολικής Ελλάδας, της κεντρικής Μακεδονίας και του Αιγαίου όπου είναι "πολυπόθητες".

Πότε θα ανοίξουν τα χιονοδρομικά;

Η νέα εβδομάδα θα φέρει αξιόλογες χιονοπτώσεις σε μεγάλα υψόμετρα (κατά βάση άνω των 1800μ) και, ενδεχομένως, σε χαμηλότερα υψόμετρα της Βόρειας Ελλάδας. Κατά συνέπεια, χιονοδρομικά κέντρα που βρίσκονται πάνω από αυτό το ύψος θα δεχτούν αξιόλογες ποσότητες χιονιού με οριακές, ωστόσο, θερμοκρασίες. Πιο αισιόδοξες είναι οι ενδείξεις για το 2ο δεκαήμερο του μήνα το οποίο, προσωπικά θεωρώ πως θα δώσει σημαντικές ευκαιρίες σε κάποια χιονοδρομικά ώστε να "φορτώσουν" με φρέσκο χιόνι πριν από το επίμαχο διάστημα τον εορτών. Σε κάθε περίπτωση βέβαια δεν μπορεί, προς ώρας, να γίνει ασφαλής όσον αφορά τον χρονικό ορίζοντα πέραν της 10ης Δεκεμβρίου.

Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα;

Το "επίμαχο ερώτημα" που έρχεται στο προσκήνιο μόλις κάνει ποδαρικό ο Δεκέμβριος! Θα χρειαστεί όμως να περιμένουμε 12 ημέρες ακόμα, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου οπότε και, πιθανότατα θα έχουμε τις πρώτες, γενικές ενδείξεις για την περίοδο των εορτών και άλλες 5 ημέρες ώστε, περίπου στις 20 Δεκεμβρίου, να έχουμε μία ασφαλή εικόνα. Αξίζει, ωστόσο να παρατηρηθεί πως, ανατρέχοντας στα στατιστικά στοιχεία, τα Χριστούγεννα σπάνια είναι χιονισμένα για τα πεδινά τμήματα της χώρας αλλά αρκετά συχνά έχουν στρωμένο χιόνι σε ορεινές περιοχές της χώρας. Επίσης, συνηθέστερα η περίοδος των Χριστουγέννων έχει "ήπιες" καιρικές συνθήκες με μέγιστες θερμοκρασίες πάνω από 10°C στα πεδινά τμήματα της χώρας ή/και ανοιξιάτικες συνθήκες παρά συνθήκες βαρυχειμωνιάς.

Ο Χειμώνας που ξεκινάει θα είναι βαρύς;

Αυτό είναι το άλλο επίμαχο ερώτημα που έρχεται στο προσκήνιο ήδη από τον Αύγουστο χωρίς και αυτό να μπορεί να απαντηθεί με ξεκάθαρο τρόπο! Έχουμε ωστόσο στα χέρια μας κάποια εργαλεία μακροπρόθεσμης πρόγνωσης τα οποία μπορεί να στηρίζονται σε πολλαπλά τρεξίματα αριθμητικών μοντέλων, σε δείκτες κυκλοφορίας και παρατηρήσεις γύρω από το φαινόμενο El Nino που βρίσκεται σε εξέλιξη τα οποία θα επιχειρήσω να αναλύσω σε επόμενο άρθρο... γιατί το αναλύσω σε αυτό το σημείο ίσως να μείνει αδιάβαστο και από τους λίγους αναγνώστες που συνεχίζετε να διαβάζετε ως την πρόταση αυτή!

 

 Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Ωκεανογράφος / Αναλυτής-Προγνώστης καιρού

 Συντονιστής "SiMeteo WeatherLab"



Λεπτομερείς προγνώσεις για διάφορες πόλεις μπορείτε να δείτε εδώ!* 

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 

 

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, με την χρήση του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteoPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.