Πρόγνωση Kαιρού

Συνεχίζεται η "μάχη" Άνοιξης και Χειμώνα...

Συνεχίζεται η

Ο Χειμώνας, "αντεπιτέθηκε" δυναμικά στις "κατακτητικές διαθέσεις" της Άνοιξης, κατά την διάρκεια της εβδομάδας που τελειώνει, φέρνοντας στην χώρα μας μία πολύ αξιόλογη ψυχρή εισβολή, η οποία κατάφερε, σε πρώτη φάση να "ντύσει στα λευκά" πολλές περιοχές (και μεγάλες πόλεις) της βόρειας Ελλάδας και σε δεύτερη φάση να φέρει τον "λευκό επισκέπτη" σε χαμηλά υψόμετρα του Αιγαίου, της κεντρικής και ανατολικής χώρας. Κορυφαίο και ιστορικό γεγονός αυτής της ψυχρής εισβολής, αποτελεί η ξαφνική χιονόπτωση, η οποία σημειώθηκε κατά τις μεσημεριανές ώρες της 25ης Μαρτίου στο λεκανοπέδιο της Αθήνας και η οποία, αν και διήρκεσε λίγο (10 - 30 λεπτά) ήταν, σε κάποια προάστια πυκνή. Η χιονόπτωση, η οποία είναι και η οψιμότερη που έχει σημειωθεί στην πόλη της Αθήνας, από τις αρχές του 21ου αιώνα (η προηγούμενη οψιμότερη ήταν αυτή που είχε σημειωθεί στις 23-24 Μαρτίου 2003 η οποία είχε μεγάλη, γενικά, διάρκεια και πολύ δυνατές εξάρσεις), "έκανε τον γύρο του κόσμου" μέσα από τα τηλεοπτικά δίκτυα τα οποία εκείνη την στιγμή ήταν επικεντρωμένα στις εκδηλώσεις που έπονταν της μεγάλης παρέλασης για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την "εθνική παλιγγενεσία". Ο καιρός, ωστόσο, "σεβάστηκε" την στρατιωτική παρέλαση κατά την διάρκεια της οποίας οι καιρικές συνθήκες ήταν ήπιες και επικράτησε έντονη ηλιοφάνεια, καθαρή ατμόσφαιρα και ασθενείς, γενικά, άνεμοι.

Η πολυήμερη, αυτή, ψυχρή εισβολή, αποτέλεσε και το "κύκνειο άσμα" του (από καιρικής άποψης) φετινού Χειμώνα, ο οποίος αν και, γενικά, ήταν ήπιος θερμοκρασιακά, έφερε (κυρίως στο πρώτο του "ημίχρονο") πολλές βροχές κυρίως στην δυτική και βορειοανατολική Ελλάδα, πολλές χιονοπτώσεις σε μεγάλα υψόμετρα της χώρας και λίγες αλλά πολύ αξιόλογες ψυχρής εισβολές, από τις οποίες ξεχώρισε αυτή στα μέσα Ιανουαρίου ("Λέανδρος" όπως ονομάστηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών), αυτή στα μέσα Φεβρουαρίου ("Μήδεια" - η πιο αξιόλογη ψυχρή εισβολή η οποία, μεταξύ των άλλων, προκάλεσε την ιστορική χιονόπτωση στην Αθήνα) και αυτή που ξεκίνησε στις 20 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε σήμερα.

Με την απομάκρυνση της ατμοσφαιρικής διαταραχής προς τα ανατολικά και την επέκταση θερμότερων αερίων μαζών στην περιοχή μας, ο καιρός ήδη κατέστη "ανοιξιάτικος" με την ηλιοφάνεια να επικρατεί, στις περισσότερες περιοχές και την θερμοκρασία, έπειτα από ένα πολύ ψυχρό ξημέρωμα (με αρνητικές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές) να σημειώνει αισθητή άνοδο, προσεγγίζοντας και, τοπικά, ξεπερνώντας τους 15°C.

Το Σαββατοκύριακο, η αίσθηση της Άνοιξης θα είναι σαφώς εντονότερη καθώς ο καιρός θα είναι, γενικά, αίθριος, οι άνεμοι ασθενείς και η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή άνοδο. Διάσπαρτες νεφώσεις θα αναπτυχθούν, κατά διαστήματα, οι οποίες, το Σάββατο θα είναι πυκνότερες στην βόρεια Κρήτη, στα ορεινά τμήματα της Πελοποννήσου (όπου ενδέχεται να εκδηλωθούν μεμονεμένοι όμβροι ή/και τοπική καταιγίδα) και, από το απόγευμα, σε περιοχές του Ιονίου και της δυτική Ελλάδας και, την Κυριακή θα είναι πυκνότερες σε περιοχές της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας, του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Μεμονωμένοι όμβροι και τοπικές καταιγίδες, ενδέχεται να κάνουν την εμφάνισή τους σε ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας (κυρίως στην Πίνδο) κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες της Κυριακής. Οι άνεμοι, τόσο το Σάββατο, όσο και την Κυριακή, θα πνέουν ασθενείς ως μέτριοι (μέχρι 4-5bf, τοπικά). Τοπικά ενισχυμένοι (μέχρι 6bf) βορειοδυτικοί άνεμοι προβλέπονται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και στο νότιο Ιόνιο. Η θερμοκρασία, σε αισθητή άνοδο, θα φτάσει (στα πεδινά τμήματα της χώρας), το Σάββατο, τους 15 - 18°C και την Κυριακή τους 18 - 21°C. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες, τα ξημερώματα του Σαββάτου, κοντά στους 5°C (κάτω από 0°C σε ηπειρωτικές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας) και την Κυριακή, κοντά στους 10°C.

 Η Δευτέρα, θα είναι εξίσου "ανοιξιάτικη" στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με την ηλιοφάνεια να επικρατεί, διάσπαρτες νεφώσεις να κάνουν κατά διαστήματα την εμφάνισή τους και την πιθανότητα για τοπικούς όμβρους/καταιγίδες, κατά τις "θερμές ώρες της ημέρας" να είναι υπαρκτή κυρίως για τα ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και ιδιαίτερα για την Πίνδο, την Ροδόπη και τα ορεινά τμήματα της Πελοποννήσου. Οι άνεμοι, ασθενείς ως μέτριοι και η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα επίπεδα της Κυριακής (μέγιστες κοντά στους 17-20°C στις πεδινές περιοχές). Κατά την διάρκεια της ημέρας, στο Αιγαίο θα επικρατήσουν βοριάδες μέτριας έντασης με τάση ενίσχυσης (μέχρι 6bf, τοπικά) κατά την διάρκεια του απογεύματος και η θερμοκρασία μετά το μεσημέρι θα σημειώσει αισθητή πτώση σε περιοχές του Αιγαίου, της Θράκης και της ανατολικής Ελλάδας.

Από την Τρίτη (30/3), η αίσθηση του Χειμώνα θα επανέλθει στην περιοχή μας καθώς οι βοριάδες προβλέπεται να επικρατήσουν (μέχρι 7-8bf στο Αιγαίο), η θερμοκρασία να σημειώσει αισθητή πτώση (κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και το Αιγαίο με τις μέγιστες κοντά στους 15°C) και η συννεφιά, να επιστρέψει, κατά διαστήματα, κυρίως σε περιοχές της ανατολικής χώρας και του νότιου Αιγαίου (ιδιαίτερα στα ορεινά τμήματα) όπου και είναι πιθανό να εκδηλωθούν ασθενή, γενικά, φαινόμενα (στο νότιο Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα τα φαινόμενα είναι πιθανό να είναι αξιόλογα ενώ είναι πιθανό να υπάρξουν διαστήματα με πιο οργανωμένες βροχές/καταιγίδες και σε άλλες περιοχές και, επίσης, να σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις και σε ημιορεινές (μεταξύ 500 - 1000μ) περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας). Έτσι, λοιπόν, η "παραλαβή της σκυτάλης" από τον Απρίλιο, προβλέπεται να λάβει χώρα υπό ελαφρά χειμωνιάτικες συνθήκες και, ενδεχομένως, με κάποια βουνά της ανατολικής χώρας να "ντύνονται, για μία ακόμα, φορά, στα λευκά.

Στο "βάθος του προγνωστικού ορίζοντα" η μεσημβρινή κυκλοφορία στην Ευρώπη προβλέπεται να διατηρηθεί κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου με "κυρίαρχα πιόνια" την ανάπτυξη ισχυρού αντικυκλώνα εμποδισμού στον βόρειο Ατλαντικό - βορειοδυτικά της Μ. Βρετανίας, ένα εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων στην περιοχή τη βορειοανατολικής Ευρώπης, και, τον μεταξύ τους συνδυασμό να διοχετεύει αρκτικές αέριες μάζες προς την Ευρώπη. Η κυρίαρχη τάση στα προγνωστικά στοιχεία "θέλει" αυτή την ψυχρή εισβολή να λαμβάνει χώρα προς την κεντρική και δυτική Ευρώπη και να καταλήγει στην δυτική Μεσόγειο όπου κατά την σύγκρουση των πολύ ψυχρών αερίων μαζών με τις πολύ θερμότερες, από την Αφρική, θα λάβει χώρα έντονη κυκλογένεση και, κατά συνέπεια, ανάπτυξη εκτεταμένου πεδίου χαμηλών πιέσεων στην δυτική και κεντρική Μεσόγειο. Αυτή η εξέλιξη, για την χώρα μας, θα έχει σαν συνέπεια, σε πρώτη φάση (2-6 Απριλίου) να επικρατήσουν ισχυροί νοτιάδες οι οποίοι θα μεταφέρουν θερμότερες αέριες μάζες και μεγάλες ποσότητες σκόνης προς την περιοχή μας και, κατά πάσα πιθανότητα, θα ευνοήσουν τις παροδικές λασποβροχές κυρίως στην δυτική και βόρεια Ελλάδα. Σε δεύτερη φάση, μετά τις 6 Απριλίου, θεωρώ αρκετά πιθανό, οι χαμηλότερες πιέσεις (και οι ψυχρότερες αέριες μάζες) να "μεταναστεύσουν" προς την περιοχή μας προκαλώντας πιο γενικευμένη μεταβολή του καιρού με αρκετές βροχές / καταιγίδες, χιονοπτώσεις στα ορεινά και πτώση της θερμοκρασίας. Μικρές αλλά υπολογίσιμες πιθανότητες συγκεντρώνει και το σενάριο η ψυχρή εισβολή, κοντά στις 4 Απριλίου, να κινηθεί απευθείας προς την περιοχή μας, με αποτέλεσμα την ξαφνική μεταβολή του καιρού με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, αξιόλογα φαινόμενα και χιονοπτώσεις και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Στην Αττική, το Σαββατοκύριακο, προβλέπεται να "κυλήσει" με ανοιξιάτικο καιρό, διάσπαρτες νεφώσεις κατά διαστήματα (κυρίως κατά τις μεσημεριανές ώρες και ιδιαίτερα κοντά στα βουνά), ασθενείς γενικά ανέμους και θερμοκρασία, σε αισθητή άνοδο, το Σάββατο (στις πεδινές περιοχές του νομού) να κυμαίνεται από 4°C μέχρι 17°C και, την Κυριακή, από 7°C μέχρι 20°C. Την Δευτέρα, προβλέπονται ανάλογες συνθήκες με την διαφορά πως οι νεφώσεις κατά τις μεσημεριανές ώρες ενδέχεται να είναι πιο αυξημένες και να δώσουν όμβρους μικρής διάρκειας. Από το απόγευμα της Δευτέρας, προβλέπεται σταδιακή επικράτηση βορείων ανέμων και πτώση της θερμοκρασίας. Από την Τρίτη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας προβλέπεται να επικρατήσει άστατος καιρός με ενισχυμένους βοριάδες, αισθητά χαμηλότερες θερμοκρασίες (κοντά στους 15°C οι μέγιστες) και, ενδεχομένως, παροδικές βροχές. Η αλλαγή του μήνα αναμένεται να λάβει χώρα με χειμωνιάτικο καιρό και δεν αποκλείεται, η κορυφή της Πάρνηθας και του Κιθαιρώνα, "να ντυθούν" και πάλι, για λίγο, "στα λευκά"!

Καλό Σαββατοκύριακο!!!

 

Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού - Συντονιστής SiMeteo WeatherLab

 

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 



*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα με την βοήθεια του προγνωστικού συστήματος "SiMeteoPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με την εκτίμηση που δίνεται στην παραπάνω πρόγνωση.