Κατά κύματα "οι ορδές του Χιονιά"...
Δημοσιεύθηκε:
Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, 2021 22:53 σε
Πρόγνωση Καιρού
Με εντυπωσιακό τρόπο, κορυφώθηκε, η θερμή εισβολή στην χώρα μας, το περασμένο Σαββατοκύριακο και την Δευτέρα (9 - 11/1/2021) με την θερμοκρασία σε πολλές περιοχές να "εκτοξεύεται" πάνω από τους 20°C σε σε αρκετές περιπτώσεις να "σπάει το φράγμα" των 25°C. Στην Άττική, παρατηρήθηκαν θερμοκρασίες άνω των 24°C και στην βόρεια Κρήτη άνω των 28°C. Οι θερμοκρασίες αυτές, αποτελούν "ρεκόρ Ιανουαρίου" για πολλούς σταθμούς της χώρας μας και είναι κατά 10 - 15°C υψηλότερες από τις "κλιματικές" τιμές. Ειδικά για την περιοχή της Αθήνας σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό στο Θησείο η θερμοκρασία που σημειώθηκε αποτελεί ρεκόρ Ιανουαρίου για τα 160 χρόνια λειτουργίας του σταθμού. Ο μετεωρολογικός μας σταθμός στην περιοχή "Παπάγου" (υψ. 205μ) την Δευτέρα, 11/1/2021, κατέγραψε μέγιστη θερμοκρασία 24,8°C και μέση θερμοκρασία 20,0°C , τιμές που αποτελούν ρεκόρ Ιανουαρίου - το προηγούμενο ρεκόρ, 22,5°C σημειώθηκε την Κυριακή, 10/1/2021 και πριν από αυτό, στις 1/1/2010. Η θερμή εισβολή αυτή, χαρακτηρίστηκε από σχετικά μεγάλη διάρκεια (3-5 ημέρες ανάλογα με την περιοχή), έντονη μεταφορά σκόνης και αρκετές "λασποβροχές" κυρίως στην δυτική Ελλάδα.
Η οργανωμένη ατμοσφαιρική διαταραχή που διέσχισε την χώρα μας την Δευτέρα και την Τρίτη, 11 - 12/1 με το ψυχρό μέτωπο που το συνόδευσε προκάλεσε βροχές και καταιγίδες που, σε πολλές περιοχές είχαν έντονο χαρακτήρα και σχετικά μεγάλη διάρκεια και "εκδίωξε" την θερμή αφρικανική αέρια μάζα μεταφέροντας ψυχρότερες αέριες μάζες και "αποκαθιστώντας" τον "καιρικό Χειμώνα" στην περιοχή μας. Τα φαινόμενα ήταν εντονότερα και διαρκέστερα σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας, της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου γιατί σε αυτές τις περιοχές η διαταραχή συνδυάστηκε με ροή υγρών και ασταθών αερίων μαζών από το Ιόνιο και το Αιγαίο. Σε αυτή τη φάση οι χιονοπτώσεις περιορίστηκαν σε μεγάλα υψόμετρα καθώς οι θερμοκρασίες, κατά την διάρκεια των φαινομένων, ήταν υψηλές.
Την Τετάρτη, 13/1, μία νέα ατμοσφαιρική διαταραχή (trough ανώτερης τροπόσφαιρας με τάση δημιουργίας χαμηλού στο Αιγαίο και με κίνηση από τα Β - ΒΔ προς τα Ν - ΝΑ) προκαλεί νέα μεταβολή στον καιρό με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τα πιο αξιόλογα φαινόμενα εστιάζονται σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας και του Αιγαίου όπου η διαταραχή συγχρονίζεται με αυξημένα ποσά υγρασίας. Παράλληλα, καθώς ψυχρότερες αέριες μάζες έχουν επικρατήσει, χιονοπτώσεις, τοπικά πυκνές, κάνουν την εμφάνισή τους σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Ηπείρου και της βόρειας Ελλάδας. Η διαταραχή αυτή απομακρύνεται προς τα νοτιοανατολικά αρκετά γρήγορα και, κατά την διάρκεια της Πέμπτης, 14/1, τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν στην περιοχή του Αιγαίου με τάση υποχώρησης προς τα νοτιοανατολικά.
Νέα ατμοσφαιρική διαταραχή η οποία θα κινηθεί γρήγορα από τα Βαλκάνια προς την χώρα μας με τροχιά από ΒΒΔ προς ΝΝΑ, θα αρχίσει να επηρεάζει την βόρεια και δυτική Ελλάδα από το απόγευμα της Πέμπτης, 14/1 με βροχές/ καταιγίδες κυρίως στην δυτική Ελλάδα και το βόρειο Αιγαίο και χιονοπτώσεις οι οποίες θα είναι πυκνές και θα επεκταθούν και σε χαμηλά υψόμετρα της βόρειας Ελλάδας. Την νύχτα, προς την Παρασκευή, 15/1, είναι πολύ πιθανό να χιονίσει και να "το στρώσει" και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου και των νησιών του βορείου Αιγαίου ενώ είναι πολύ πιθανό ο "λευκός επισκέπτης" να κάνει την εμφάνισή του και στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Κατά την διάρκεια της Παρασκευής, 15/1, η διαταραχή αυτή θα κινηθεί γρήγορα προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Τουρκία και το ψυχρό μέτωπο που θα την συνοδεύει θα προκαλέσει ένα σύντομο - αλλά σε πολλές περιοχές δυναμικό - πέρασμα με βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις. Τα εντονότερα φαινόμενα θα εστιαστούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Οι χιονοπτώσεις που θα συνοδεύουν το πέρασμα του ψυχρού μετώπου θα είναι αρκετά πυκνές και θα επεκταθούν σε ημιορεινές περιοχές και, σχετικά χαμηλά, υψόμετρα της ηπειρωτικής χώρας, θα είναι όμως σχετικά σύντομες. Κατά την διάρκεια της ημέρας, στις περισσότερες περιοχές, θα επικρατήσει "ανοιχτός" καιρός, η θερμοκρασία, όμως, θα έχει σημειώσει σημαντική πτώση και η νύχτα προς το Σάββατο θα είναι πολύ ψυχρή, με την θερμοκρασία να πέφτει κοντά/κάτω από 0°C σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας και, σε ορεινές/ημιορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας όπου ευνοείται η "ψύξη" των παρεδαφίων στρωμάτων λόγω "αναστροφών" της θερμοκρασίας.
Παράλληλα, κατά την διάρκεια της Παρασκευής, 15/1, νέο χαμηλό βαρομετρικό προβλέπεται να σχηματιστεί στο νότιο Ιόνιο και να ακολουθήσει, σχετικά αργή, κίνηση, προς τα ανατολικά νοτιοανατολικά, διασχίζοντας την Κρήτη / Κρητικό Πέλαγος και φτάνοντας, μέχρι τις 17/1 στην περιοχή ανατολικά των Δωδεκανήσων. Το νέο, αυτό, σύστημα, προβλέπεται να επηρεάσει την χώρα μας με δύο τρόπους: α) Να προκαλέσει έναν νέο "γύρο" βροχών και καταιγίδων στην Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, περιοχές οι οποίες θα βρίσκονται "στον διάβα" του και β)σε συνδυασμό με αντικυκλώνα που καλύπτει τα Βαλκάνια και την κεντρική Μεσόγειο να δημιουργήσει ισχυρό βόρειο ρεύμα το οποίο αφ'ενός θα μεταφέρει ακόμα ψυχρότερες αέριες μάζες από τα Βαλκάνια και την Μαύρη Θάλασσα προς την περιοχή μας, ρίχνοντας περαιτέρω την θερμοκρασία και αφ' ετέρου καθώς οι άρκτικές αέριες μάζες θα μεταφέρονται προς το Αιγαίο θα εμπλουτίζονται με υγρασία και θα δημιουργούν ζώνες βροχοπτώσεων / χιονοπτώσεων οι οποίες θα επηρεάζουν τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και τμήματα της ανατολικής Θεσσαλίας, της Εύβοιας, της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και, ενδεχομένως, της ανατολικής Πελοποννήσου. Σε αυτή την φάση, χιονοπτώσεις οι οποίες, τοπικά, θα είναι πυκνές, θα εκδηλωθούν σε χαμηλά υψόμετρα των Σποράδων και της Εύβοιας και, ενδεχομένως, σε άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας με έμφαση στην ανατολική Μαγνησία και την Αττική. Χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν και στις Κυκλάδες, περίπου μέχρι τα 300μ ενώ πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Κρήτης, μέχρι τα 600μ και, ενδεχομένως, και χαμηλότερα. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως η προγνωσιμότητα όσον αφορά "σημαντικές λεπτομέρειες" του συστήματος δεν είναι ακόμα καλή και δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το αν και πόσο σημαντικά θα χιονίσει σε περιοχές της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας και σε ποια υψόμετρα.
Εν συνεχεία, την Δευτέρα και την Τρίτη, 18 - 19/1, νέο χαμηλό βαρομετρικό που, πιθανότατα, θα σχηματιστεί στο Ιόνιο, θα ακολουθήσει τροχιά προς τα ανατολικά και θα επηρεάσει την χώρα μας χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει η κατανομή και η ένταση των φαινομένων. Τα δύο κυρίαρχα προγνωστικά σενάρια θέλουν: α)το χαμηλό να ακολουθεί τροχιά προς τα νότια, το Κρητικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, γεγονός που θα "εντείνει" την βαρυχειμωνικά και τις χιονοπτώσεις στην ανατολική και νότια, κυρίως, Ελλάδα και β) το χαμηλό να ακολουθήσει βορειότερη τροχιά προκαλώντας εκτεταμένες χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της χώρας.
Από τις 20/1 η κυκλοφορία "φαίνεται" να αλλάζει και πάλι με κυρίαρχα χαρακτηριστικά την εγκατάσταση εκτεταμένου πεδίου χαμηλών πιέσεων στην βόρεια και δυτική Ευρώπη και, δευτερευόντος, στην δυτική και κεντρική Μεσόγειο. Αυτή η εξέλιξη, εαν τελικά, επαληθευτεί, θα φέρει ένα "κύμα" σφοδρών χιονοπτώσεων σε ορεινές / ημιορεινές περιοχές και σε χαμηλά υψόμετρα της βόρειας (τουλάχιστον) Ελλάδας που μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένα προβλήματα σε πολλές περιοχές. Εν συνεχεία θα φέρει άνοδο της θερμοκρασίας και, εαν αυτό το μοτίβο, κυριαρχήσει, το διάστημα μεταξύ 20 και 25 Ιανουαρίου θα χαρακτηριστεί από θερμοκρασίες που θα είναι κοντά ή λίγο πιο πάνω από τα κλιματικά επίπεδα και αρκετές βροχές τουλάχιστον στην δυτική Ελλάδα.
Στην Αττική, η "λευκή πολιορκία" τα πρώτα "σημάδια" της οποίας φάνηκαν σήμερα στον Αττικό ουρανό θα διαρκέσει για πολλές ημέρες, οι "μάχη" για την επικράτηση του χιονιού θα είναι "σκληρή" και το αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις, αμφίρροπο. Οι πρώτες χιονοπτώσεις σε "αττικό" έδαφος θα είναι πιθανό να σημειωθούν την νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη (13 - 14 Ιανουαρίου) στην Πάρνηθα και τον Κιθαιρώνα χωρίς να έχουν αξιόλογη ένταση. Δεν αποκλείεται όμως, το ξημέρωμα, να βρει για πρώτη φορά, την Πάρνηθα, με ένα λεπτό στρώμα χιονιού πάνω από τα 1200μ. Έπειτα από μία γενικά ηλιόλουστη ημέρα με καθαρή ατμόσφαιρα αλλά σαφώς χαμηλότερες θερμοκρασίες, η διαταραχή που θα διασχίσει την νύχτα της Πέμπτης (14/1) προς τα ξημερώματα της Παρασκευής (15/1) θα προκαλέσει ένα "δυνατό" πέρασμα με ανεμόβροχο και χιονοπτώσεις οι οποίες εκτός από τις ορεινές περιοχές θα επεκταθούν σε ημιορεινές περιοχές και, ενδεχομένως, σε χαμηλά υψόμετρα (περίπου μέχρι τα 400μ). Οι χιονοπτώσεις θα είναι, τοπικά, πυκνές και "θα το στρώσει" σε πολλές περιοχές άνω των 800μ και, τοπικά μέχρι τα 500 - 600μ (χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα) ενώ είναι πιθανό να χιονίσει, σε περιοχές των βορείων προαστίων της Αθήνας με ιδιαίτερη έμφαση στα προάστια που πρόσκεινται στην Πάρνηθα και την Πεντέλη (άνω των 300μ) και σε αυτά που βρίσκονται στον αυχένα Πάρνηθας - Πεντέλης. Άπό εκεί και πέρα, δεδομένων των χαμηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν, από το απόγευμα της Παρασκευής και, κυρίως, από το απόγευμα του Σαββάτου (16/1) είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν διαστήματα με χιονοπτώσεις που ενδεχομένως να είναι αξιόλογες σε πολλές περιοχές του νομού. Η εξέλιξη δεν είναι ξεκάθαρη και θα εξαρτηθεί από την τροχιά των διαταραχών και το κατά πόσο θα μπορέσουν να "αντλήσουν" υγρασία από το Αιγαίο προς την Αττική ώστε να δημιουργηθούν χιονοπτώσεις. Με βάση τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, θεωρώ πολύ πιθανό να υπάρξουν με χιονοπτώσεις, κατά διαστήματα, πυκνές σε πολλές περιοχές του νομού, από την νύχτα της Παρασκευής μέχρι και την Δευτέρα (18/1). Σε αυτή την φάση, οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι κατάλληλες για χιονόπτωση στις περισσότερες περιοχές του νομού και για χιονόστρωση η οποία θα φτάνει από 200 μέχρι 600μ - ανάλογα με την εξέλιξη και την περιοχή. Η βόρεια - βορειοανατολική - βορειοδυτική Αττική και τα βόρεια και βορειοανατολικά προάστια φαίνεται να εμφανίζουν "πλεονέκτημα" όσον αφορά την ένταση και την διάρκεια των φαινομένων και είναι πιθανό να παρατηρηθούν σημαντικά ύψη χιονιού σε κάποιες περιοχές. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, θεωρώ πολύ πιθανό χιονοπτώσεις, παροδικά/τοπικά έντονες να εκδηλωθούν σε περιοχές της Αττικής μέχρι τις 18/1. Θεωρώ πολύ πιθανό να χιονίσει σε περιοχές των βορείων προαστίων και να "το στρώσει" σε περιοχές άνω των 300μ, και λιγότερο πιθανό να χιονίσει σε χαμηλότερα υψόμετρα και να "το στρώσει" σε περιοχές κάτω των 200μ. Όσον αφορά την πόλη της Αθήνας, είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί παροδική χιονόπτωση και "να το στρώσει" σε ευαίσθητες επιφάνειες, είναι όμως αρκετά "δύσκολο" να προκύψει χιονιάς ικανός να προκαλέσει "προβλήματα" σε τμήματα του λεκανοπεδίου με υψόμετρο μικρότερο των 200μ. Η "δυσκολία" αυτή μετριάζεται σημαντικά σε προάστια πέριξ της Πάρνηθας και της Πεντέλης με υψόμετρο μεγαλύτερο των 300μ και "όχι τόσο" σημαντικά σε περιοχές των βορείων - βορειοδυτικών - βορειοανατολικών προαστίων της Αθήνας μεταξύ 200 και 300μ όπου, πιστεύω, θα υπάρξουν διαστήματα που ο "λευκός πολιορκητής" θα "προσπαθήσει" να "τα καταφέρει" με την "μάχη, ωστόσο" να είναι "αμφίρροπη".
Όσον αφορά την πόλη της Θεσσαλονίκης, μία πρώτη ευκαιρία για να ντυθεί, έστω παροδικά, ο "Λευκός Πύργος", στα λευκά, θα προκύψει τα ξημερώματα της Παρασκευής, 15/1, οπότε και με την διέλευση του μετώπου θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις, παροδικά πυκνές, και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η "μάχη" για την χιονόστρωση δεν θα είναι εύκολη στο κέντρο καθώς οι θερμοκρασίες θα είναι οριακές και επίσης το χιονόνερο μάλλον θα "αντισταθεί" του χιονιού - θα είναι όμως πιο εύκολη για τον Χορτιάτη. Εν συνεχεία, νέα ευκαιρία για την Θεσσαλονίκη, είναι πιθανό να προκύψει την Κυριακή - Δευτέρα εαν, τελικά, η διαταραχή κινηθεί βορειότερα και, μία τρίτη ευκαιρία, εαν στα μέσα της εβδομάδας (κοντά στις 19/1) σχηματιστεί θερμό μέτωπο με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά και καταφέρει να συνδυαστεί με κατάλληλες θερμοκρασίες.
Όπως όλα δείχνουν ο "λευκός κατακτητής" είναι αποφασισμένος να δώσει "σκληρές" μάχες ανά την επικράτεια με το αποτέλεσμα, για πολλές από αυτές, να είναι εξαιρετικά "αμφίρροπο"...
Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*
Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!
Γεώργιος Παπακωστόπουλος
Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού - Συντονιστής SiMeteo WeatherLab
*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteoPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.