Έρχεται "βαρυχειμωνιά" μετά τα Χριστούγεννα;;;
Δημοσιεύθηκε:
Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, 2020 21:10 σε
Πρόγνωση Καιρού
Η τάση που έχει επικρατήσει εδώ και αρκετές ημέρες, στα παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα για την εκδήλωση αξιόλογης ψυχρής εισβολής στην Ευρώπη και την περιοχή μας κατά την διάρκεια του μεσοδιαστήματος από τα Χριστούγεννα μέχρι και την Πρωτοχρονιά, τείνει να "παγιωθεί" και όλα δείχνουν πως ήδη από τα μέσα της νέας εβδομάδας, αρκτικές αέριες μάζες θα εφορμούν προς τα νότια κατακλύζοντας μεγάλο μέρος της "Γηραιάς Ηπείρου" και προκαλώντας σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και αξιόλογες χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της.
Ωστόσο η εξέλιξη της όλης ψυχρής εισβολής και των διαταραχών οι οποίες θα την συνοδεύουν, δεν είναι καθόλου ξεκάθαρες και ακόμα πιο αβέβαια είναι η εξέλιξη των συνθηκών στην χώρα μας.
Με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία η ψυχρή εισβολή φαίνεται να εξελίσσεται σε δύο φάσεις: Η πρώτη φάση αφορά το διάστημα μεταξύ 23 και 27 Δεκεμβρίου 2020 οπότε και θα παρατηρηθεί μεταφορά αρκτικών αερίων μαζών από την βορειοδυτική Ευρώπη προς την κεντρική Ευρώπη και είναι πολύ πιθανό να συνδυαστεί με δημιουργία χαμηλού βαρομετρικού στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου και η δεύτερη φάση, αφορά το μετέπειτα χρονικό διάστημα εντός του οποίου είναι πιθανό να λάβει χώρα αποκοπή μεγάλου τμήματος ψυχρής αέριας μάζας αρκτικής προελεύσεως και μετατόπισή του πάνω από την Ευρώπη με αποτέλεσμα ουσιαστικότερο κύμα βαρυχειμωνιάς στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο χωρίς όμως να είναι "ευδιάκριτα" τα χαρακτηριστικά του
Εν συντομία, αξιολογώντας τα διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι την Πρωτοχρονιά, για την εξέλιξη του καιρού θα μπορούσαμε να πούμε τα εξής:
α) Μέχρι την Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020, η χώρα μας θα συνεχίσει να επηρεάζεται από τον συνδυασμό του ψυχρού αντικυκλώνα στην Ουκρανία και τα Βαλκάνια με τις χαμηλότερες πιέσεις στην περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου με αποτέλεσμα την διατήρηση του βορειοανατολικού ρεύματος στο Αιγαίο και την μικρή περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στην ανατολική και βορειοανατολική Ελλάδα. Λίγα φαινόμενα είναι πιθανό να σημειωθούν κυρίως στην Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Μακεδονία, την κεντρική Στερεά Ελλάδα και σε περιοχές της δυτικής χώρας και του νότιου Αιγαίου. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινά τμήματα αυτών των περιοχών χωρίς αξιόλογη ένταση και διάρκεια.
Την Πέμπτη και την Παρασκευή, παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων (24 - 25 Δεκεμβρίου), θερμή αντικυκλωνική έξαρση που θα επεκταθεί από την βόρεια Αφρική θα καλύψει την περιοχή μας καθιστώντας τον καιρό αίθριο με ασθενείς γενικά ανέμους και αρκετά υψηλές θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο την νύχτα και νωρίς το πρωί, η άπνοια και η ξαστεριά θα ευνοήσει στο να πέσει η θερμοκρασία αρκετά (κάτω από 10°C στις περισσότερες περιοχές και κοντά στους 0°C σε ηπειρωτικά τμήματα της χώρας που ευνοούνται οι "αναστροφές") και στο να σχηματιστούν τοπικές ομίχλες και παγετός. Σύστημα χαμηλών πιέσεων, ενδέχεται να σχηματιστεί την 25η Δεκεμβρίου δυτικά της χώρας μας και να αρχίσει να επηρεάζει μετά το απόγευμα την δυτική Ελλάδα με αύξηση των νεφώσεων, τοπικές βροχές και δυτικούς - νότιους ανέμους με τάση ενίσχυσης.
Στο χρονικό διάστημα μεταξύ 26 και 28 Δεκεμβρίου, και με βάση τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, το επικρατές - με σημαντική διαφορά - σενάριο, υποδεικνύει την γρήγορη μετακίνηση ισχυρής ανώτερης διαταραχής από την δυτική προς την κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια και τον σχηματισμό ισχυρού πεδίου χαμηλών πιέσεων δυτικά της χώρας μας - με πιο πιθανή θέση σχηματισμού την βόρεια Ιταλία - και με τάση μετακίνησης προς τα ανατολικά. Σε γενικές γραμμές, τόσο η τροχιά της ευρύτερης διαταραχής όσο και η τροχιά του επιφανειακού χαμηλού, δεν αφήνουν περιθώρια για έλευση της ψυχρής αέριας μάζας στην κεντρική και νότια χώρα, είναι όμως αρκετά πιθανό να διαταχθεί θερμό - στάσιμο μέτωπο στην βόρεια Ελλάδα στα πλαίσια προσπάθειας επέκτασης της αρκτικής αέριας μάζας προς τα νότια. Η διάταξη αυτή μπορεί να επιφέρει αξιόλογα φαινόμενα κυρίως στην δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα με τις χιονοπτώσεις στα βόρεια τμήματα της χώρας να επεκτείνονται και σε μη ορεινές περιοχές - είναι πιθανό να χιονίσει και σε χαμηλά υψόμετρα της βόρειας χώρας - ενώ ισχυρές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε πολλά ορεινά τμήματα. Σε δεύτερη φάση - προς τις 28 Δεκεμβρίου τα φαινόμενα ενδέχεται να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας, η θερμοκρασία να υποχωρήσει στην ανατολική και νότια Ελλάδα και να χιονίσει και σε χαμηλότερα υψόμετρα αυτών των περιοχών, όχι όμως και σε πεδινές περιοχές. Η πιθανότητα σχηματισμού του χαμηλού αρκετά ανατολικότερα ή νοτιότερα που θα σήμαινε ουσιαστικότερη πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις σε χαμηλότερα υψόμετρα της ανατολικής και νότιας χώρας είναι μικρή.
Από τις 29 Δεκεμβρίου, τα προγνωστικά στοιχεία επιμένουν στην διαμόρφωση έντονα μεσημβρινής κυκλοφορίας στην Ευρώπη και τον Ατλαντικό με κύρια χαρακτηριστικά την ανάπτυξη ισχυρού αντικυκλώνα "εμποδισμού" στον βόρειο Ατλαντικό και την επέκταση εκτεταμένου πεδίου χαμηλών πιέσεων στην βόρεια και κεντρική Ευρώπη με παράλληλη μεταφορά αρκτικών αερίων μαζών προς μεταφορά μεγάλου τμήματος της Ευρώπης. Ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει η τροχιά, η βάθυνση και η όλη εξέλιξη των διαταραχών και κατά συνέπεια η αβεβαιότητα ως προς την εξέλιξη του καιρού στην χώρα μας είναι πολύ μεγάλη. Σαν κυρίαρχη τάση αρχίζει να επικρατεί το σενάριο της ανάπτυξης εκτεταμένου πεδίου χαμηλών πιέσεων σε μεγάλο μέρος της Σκανδιναβίας και της βόρειας Ευρώπης και δευτερεύοντος χαμηλού στην δυτική ή κεντρική Μεσόγειο με τάση μετατόπισης προς τα ανατολικά. Μία τέτοια εξέλιξη θα είχε σαν αποτέλεσμα την μεταβολή του καιρού από τα δυτικά της χώρας μας με βροχές, καταιγίδες, ενισχυμένους ανέμους και χιονοπτώσεις κυρίως σε ορεινά / ημιορεινά τμήματα. Σε δεύτερη φάση - από την Πρωτοχρονιά και έπειτα, είναι πιθανή η μετατόπιση των χαμηλών πιέσεων προς τα ανατολικά με αποτέλεσμα την επικράτηση βορείων ανέμων και την πτώση της θερμοκρασίας που θα επιφέρει χιονοπτώσεις και σε χαμηλότερα υψόμετρα της χώρας. Επίσης, είναι αρκετά πιθανό να σχηματιστεί χαμηλό στην περιοχή της δυτικής Μεσογείου με ενδεχόμενη αποκοπή δυτικά της χώρας μας γεγονός που θα σήμαινε την επικράτηση νοτίων ανέμων, την εκδήλωση αξιόλογων βροχοπτώσεων κυρίως στην δυτική και βόρεια Ελλάδα και την επικράτηση σχετικά θερμών συνθηκών κυρίως στην ανατολική και νότια Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση, η προγνωσιμότητα για τις τελευταίες ημέρες του έτους είναι περιορισμένη και ο τρόπος με τον οποίο θα επηρεαστεί η χώρα μας από το όλο "κύμα βαρυχειμωνιάς" που κατά πάσα πιθανότητα θα επισκεφθεί την Ευρώπη δεν είναι ξεκάθαρος και όσο πιθανό είναι να έρθει το χιόνι, τόσο πιθανό είναι να έρθει σκόνη από την Αφρική.
Όσον αφορά τα καταπληκτικά εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας, τα μοντέλα, όπως γράφει σε αυτό το ενδιαφέρον άρθρο ο "Δάσκαλος" της μετεωρολογίας κ. Δημήτρης Ζιακόπουλος, δεν είναι παρά διαφορετικοί δρόμοι που οδηγούν στην ανίχνευση των προθέσεων του "θεού καιρού"...
Καλή εβδομάδα και Καλά Χριστούγεννα!!!
Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*
Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!
Γεώργιος Παπακωστόπουλος
Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού - Συντονιστής SiMeteo WeatherLab
*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα με την βοήθεια του προγνωστικού συστήματος "SiMeteoPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με την εκτίμηση που δίνεται στην παραπάνω πρόγνωση.