"Λήξη συναγερμού"... και στο "βάθος", Χειμώνας;;;
Δημοσιεύθηκε:
Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, 2020 22:13 σε
Πρόγνωση Καιρού
Το πολύ βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που επηρέασε, τις τελευταίες ημέρες, την χώρα μας, απομακρύνεται προς την ανατολική Μεσόγειο και τα φαινόμενα, που ήταν πολύ αξιόλογα, περιορίζονται, σταδιακά, κυρίως σε περιοχές της Κρήτης και των Δωδεκανήσων. Ωστόσο, αν και εξασθενούμενο και απομακρυνόμενο, το χαμηλό θα συνεχίσει να επηρεάζει την περιοχή μας για δύο ημέρες ακόμα, με κύρια στοιχεία την διατήρηση των ενισχυμένων βοριάδων (με ένταση 7-8bf και σταδιακή εξασθένιση κυρίως την Τετάρτη, και με βροχές/καταιγίδες κυρίως στην περιοχή του νότιου Αιγαίου, με τάση υποχώρησης και εξασθένισης. Το χαμηλό αυτό, εξ'αιτίας του μεγάλου βάθους του και της καλής υποστήριξης που παρουσίασε σε μεγάλο βάθος στην τροπόσφαιρα και σε συνδυασμό με την άντληση υγρασίας και θερμότητας από τις θαλάσσιες εκτάσεις της Μεσογείου, έδωσε πολύ μεγάλα ύψη βροχής, ιδιαίτερα σε περιοχές της ανατολικής και νότιας Ελλάδας και του Αιγαίου οι οποίες βρισκόντουσαν πιο κοντά στην ζώνη επιρροής του. Εντυπωσιακά είναι τα ύψη βροχής που σημειώθηκαν από το εν λόγω χαμηλό στην περιοχή της Αττικής - ενδεικτικά, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ, πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν ημερήσιο υετό άνω των 50μμ και, κυρίως στην βόρεια και ανατολική Αττική, στα βόρεια και ανατολικά προάστια της Αθήνας τα ύψη βροχής ξεπέρασαν τα 70mm και, τοπικά, σε περιοχές κοντά στην Πάρνηθα (Μαλακάσα - Ιπποκράτειος Πολιτεία) άγγιξαν τα επίπεδα των 200mm - που αντιστοιχούν σε 200 τόνους νερού ανά στρέμμα γης. Ο μετεωρολογικός μας σταθμός στην περιοχή "Παπάγου", την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, μέχρι τις 8μμ κατέγραψε συνολικό ύψος υετού 51,5mm ενώ από την αρχή του μήνα έχουν καταγραφεί 137,7mm - ύψος βροχής που αντιστοιχεί στο ύψος βροχής ολόκληρου του Δεκεμβρίου για την περιοχή.
Η απομάκρυνση του χαμηλού, σηματοδοτεί και το "κλείσιμο" ενός "κύκλου" αλλεπάλληλων ατμοσφαιρικών διαταραχών ο οποίος ξεκίνησε να επηρεάζει την περιοχή μας από το τέλος του περασμένου μήνα η τελευταία φάση του οποίου "έφερε" τέσσερις διαδοχικές ατμοσφαιρικές διαταραχές (χαμηλά βαρομετρικά - μέτωπα) οι οποίες και οι τέσσερις είχαν πολύ καλή δυναμική και, σε συνδυασμό με τις "πρώτες ύλες" σε υγρασία και θερμότητα που υπήρχαν σε αφθονία, παρήγαγαν έντονα φαινόμενα σε μεγάλο μέρος της χώρας μας. Οι διαταραχές αυτές, εκτός από την καλή υποστήριξη και οργάνωση, είχαν σαν κοινό στοιχείο το ότι ακολούθησαν σχεδόν την ίδια τροχιά - από τα δυτικά προς τα ανατολικά - επηρεάζοντας πρώτα την δυτική Ελλάδα και στην συνέχεια το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και το Αιγαίο. Παρά την δυτική - ανατολική τροχιά των διαταραχών, το γεγονός ότι συνδυάστηκαν με νότιους - νοτιοανατολικούς ανέμους που μεταφέρουν υγρασία και θερμότητα προς τις ανατολικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας είχε σαν αποτέλεσμα να επηρεαστεί εξίσου η δυτική και ανατολική χώρα ενώ στην τελική φάση τους, επηρεαζόταν σημαντικά η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο και, κυρίως στην τελευταία διαταραχή, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Τα συνολικά ύψη βροχής που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής από τις αρχές του μήνα είναι πολύ μεγάλα και σε πολλές περιοχές έχουν υπερκαλύψει τους κλιματικούς μέσους όρους του Δεκεμβρίου ο οποίος για μεγάλο μέρος της χώρας αποτελεί τον πιο υετοφόρο μήνα του έτους.
Η νέα εβδομάδα, θα χαρακτηριστεί από μία ήπια, σχετικά, "καιρική" φάση, η οποία θα έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό την επικράτηση ενισχυμένου βοριά στο Αιγαίο και την ανατολική Ελλάδα μέχρι την Τετάρτη, και την εκδήλωση βροχών κυρίως σε περιοχές της βόρειας Κρήτης μέχρι τα μέσα της εβδομάδας. Εν συνεχεία, ο βοριάς θα εξασθενήσει σημαντικά, θα διατηρηθεί, όμως, με μέτρια ένταση, κυρίως στο νότιο Αιγαίο. Η συννεφιά θα αραιώσει στις περισσότερες περιοχές και η ηλιοφάνεια θα επικρατήσει κυρίως στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας και στο ανατολικό Αιγαίο. Αυξημένες νεφώσεις, μετά τα μέσα της εβδομάδας, είναι πολύ πιθανό να καλύψουν τμήματα του Ιονίου, της δυτικής Ελλάδας (κυρίως στις παράκτιες περιοχές), της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας (κυρίως στα παράλια της Μαγνησίας), στις Σποράδες και της βόρειας Κρήτης όπου ενδέχεται να δώσουν φαινόμενα μικρής έντασης και περιορισμένης διάρκειας. Με την εξασθένιση του βοριά και την επικράτηση ηλιοφάνειας, η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, ως προς τις μέγιστες τιμές της, οι οποίες στις περισσότερες πεδινές περιοχές της χώρας θα φτάνουν στα επίπεδα των 15°C και, τοπικά, κοντά στους 18°C. Ωστόσο, κατά την διάρκεια της νύχτας, η άπνοια και η ξαστεριά, θα ευνοούν την σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε επίπεδα κάτω από 10 και, σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές, κοντά ή και κάτω από 0°C με αποτέλεσμα και τον σχηματισμό παγετού σε ορεινά/ημιορεινά τμήματα και οροπέδια της κεντρικής και βόρειας χώρας.
Από την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο, προβλέπεται να διατηρηθεί το γενικά ήπιο καιρικό μοτίβο, όμως, ή επικράτηση αντικυκλώνα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων, ενδέχεται να ενισχύσει το βόρειο ρεύμα κυρίως στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, να μεταφέρει ελαφρώς ψυχρότερες αέριες μάζες προς την περιοχή μας (κυρίως στην βόρεια και ανατολική Ελλάδα) και να "ρίξει" την θερμοκρασία ιδιαίτερα στην Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά Ελλάδα, το βόρειο και κεντρικό Αιγαίο. Η ψυχρή, αυτή, μεταφορά, εαν τελικά συντελεστεί, είναι πιθανό να συνδυαστεί με αυξημένες νεφώσεις κυρίως σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και του Αιγαίου χωρίς όμως να σημειωθούν φαινόμενα αξιόλογης έντασης. Χιονοπτώσεις, είναι πιθανό να σημειωθούν κυρίως σε ορεινές περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, πάνω από τα 1000μ υψόμετρο. Σε γενικές γραμμές, πάντως, το ήπιο, από θερμοκρασιακής άποψης, καιρικό σκηνικό, δεν προβλέπεται να "σπάσει" πριν τις 20 Δεκεμβρίου και το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα θα συνεχίσει το "σερί" των "γλυκών" θερμοκρασιών που δεν έχει σπάσει - παρά για λίγες μόνο ημέρες - από την αρχή του Φθινοπώρου.
Όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού, κατά το 3ο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, περίοδος που λόγω των εορτών, η έλευση του "καιρικού Χειμώνα" και η επικράτηση του "λευκού στοιχείου" έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον - παρά το γεγονός πως οι χειμερινοί προορισμοί και τα χιονοδρομικά κέντρα, δεν θα έχουν εφέτος την "τιμητική τους" ως είθισται, ο "καιρικός ορίζοντας" αποτελεί "τοπίο στην ομίχλη". Τα προγνωστικά στοιχεία, παρουσιάζουν αξιόλογη σύγκλιση ως προς το γεγονός πως η νέα εβδομάδα - στις 21 Δεκεμβρίου - θα ξεκινήσει με τρία "πιόνια" να κυριαρχούν στην "καιρική σκακιέρα" της ευρύτερης περιοχής γύρω από τον ελλαδικό χώρο:
α) Το πρώτο, και κύριο "πιόνι" αφορά έναν ψυχρό αντικυκλώνα ο οποίος προβλέπεται να έχει εγκατασταθεί στην περιοχή της Ουκρανίας και της Μαύρης Θάλασσας εκείνη την περίοδο και ο οποίος θα προσπαθεί να μεταφέρει ψυχρές αέριες μάζες προς την Τουρκία, τα Βαλκάνια και το Αιγαίο.
β)Το δεύτερο πιόνι, αφορά, την έλευση ατμοσφαιρικής διαταραχής (trough στην μέση τροπόσφαιρα με πιθανότατη δημιουργία χαμηλού στην Βόρεια Ιταλία με τάση μετακίνησης προς την Αδριατική ή το Ιόνιο και την περιοχή μας) η οποία είναι αρκετά πιθανό να επηρεάσει την χώρα μας στα μέσα της νέας εβδομάδας, μεταβάλλοντας τον καιρό με βροχές, και, εαν οι θερμοκρασίες το επιτρέψουν, χιονοπτώσεις σε όχι πολύ ορεινές περιοχές.
γ) Το τρίτο "πιόνι" αφορά μία έξαρση θερμού αντικυκλώνα ο οποίος προβλέπεται να αναπτυχθεί στην δυτική Μεσόγειο και την βορειοδυτική Αφρική και να επεκταθεί γρήγορα προς τα ανατολικά, "σπρώχνοντας" την διαταραχή (β) προς τα ανατολικά και, ενδεχομένως, μεταφέροντας θερμότερες αέριες μάζες προς την Μεσόγειο.
Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω "πιόνια" και εξετάζοντας τους πιθανούς τρόπους αλληλεπίδρασής τους, θεωρώ πως τα κυρίαρχα σενάρια για την εξέλιξη του καιρού στην χώρα μας μέχρι και τα Χριστούγεννα, είναι τα εξής:
1) Ο αντικυκλώνας (α) να παραμείνει στην περιοχή της Ουκρανίας τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της εβδομάδας μεταφέροντας τμήμα της ψυχρής αέριας μάζας προς το Αιγαίο και την ανατολική Ελλάδα και "ρίχνοντας" την θερμοκρασία σε αυτές τις περιοχές, όχι σε πολύ σημαντικό βαθμό (κοντά - λίγο πιο κάτω από τα κλιματικά επίπεδα). Εν συνεχεία, προς τα μέσα της εβδομάδας, η διαταραχή που θα κινηθεί από τα δυτικά (β) θα φέρει βροχές / καταιγίδες πρώτα στην δυτική Ελλάδα και, εν συνεχεία σε μεγάλο μέρος της χώρας και κυρίως στην κεντρική και νότια χώρα. Καθώς θα έχουν επικρατήσει ψυχρότερες αέριες μάζες, τα φαινόμενα είναι πολύ πιθανό να έχουν τον χαρακτήρα χιονοπτώσεων οι οποίες θα επεκταθούν όχι μόνο σε ορεινές, αλλά και σε ημιορεινές περιοχές κυρίως της κεντρικής και ανατολικής Ελλάδας, της Μακεδονίας και της Θράκης. Σε τελική φάση, ανάλογα με την κίνηση του θερμού αντικυκλώνα (γ) είναι πιθανό να υπάρξει υποχώρηση της διαταραχής και επικράτηση ήπιου και θερμού καιρού, εαν τελικά ο αντικυκλώνας επεκταθεί μέχρι την Ελλάδα ή διατήρηση των ψυχρότερων και ασταθών αερίων μαζών και του βροχερού και ψυχρού καιρού. Με βάση αυτό το πλαίσιο, αξίζει να σημειωθεί πως είναι πιθανό ο αντικυκλώνας (α) να καταφέρει να επεκταθεί προς τα Βαλκάνια και να συνδυαστεί με το χαμηλό (β) κατά τρόπο ο οποίος θα μπορούσε να προκαλέσει ισχυρό βορειοανατολικό ρεύμα που θα μεταφέρει εντονότερα ψυχρές αέριες μάζες προς το Αιγαίο και την ανατολική χώρα, και κατά συνέπεια να εκδηλωθούν ισχυρές χιονοπτώσεις και σε πιο χαμηλά υψόμετρα. Επίσης είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο τα δύο συστήματα (α) και (β) να μην συνδυαστούν κατάλληλα και είτε το (β) να μην επηρεάσει τον Ελλαδικό χώρο είτε να επηρεάσει με βροχές αλλά όχι με κατάλληλες θερμοκρασίες για χιονοπτώσεις σε μη ορεινές περιοχές. Σε αυτό το πλαίσιο, η πιθανότητα να λάβει χώρα αξιόλογη ψυχρή εισβολή με χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα είναι πολύ μικρή, όπως επίσης μικρή είναι και η πιθανότητα να μην υπάρξει μεταβολή του καιρού έστω με σποραδικά φαινόμενα εκείνη την περίοδο.
2)Ένα δευτερεύον πλαίσιο σεναρίων, περιλαμβάνει την επέκταση του αντικυκλώνα (α) πιο δυτικά και την επικράτηση βόρειου ρεύματος στο Αιγαίο που θα μεταφέρει σημαντικότερο τμήμα της ψυχρής αέριας μάζας προς την περιοχή μας. Σε αυτό το πλαίσιο, εάν το χαμηλό (β) κινηθεί σε κατάλληλη τροχιά, προς το νότιο Ιόνιο και το νότιο Αιγαίο ενδέχεται να επιτευχθεί συνδυασμός των δύο συστημάτων που θα έχει σαν αποτέλεσμα την εκδήλωση φαινομένων και χιονοπτώσεων σε αρκετές περιοχές με σχετικά χαμηλό υψόμετρο - αυτή η διάταξη που περιλαμβάνει επέκταση του (α) στα Βαλκάνια και έλευση του (β) στο Λιβυκό Πέλαγος είναι η πλέον κατάλληλη για την εκδήλωση ψυχρής εισβολής στην χώρα μας με σχετικά αξιόλογη ένταση. Η πιθανότητα να επιτευχθεί αυτή η διάταξη είναι αρκετά μικρή αλλά όχι απίθανη αλλά ακόμα μικρότερη είναι η πιθανότητα να επιτευχθεί ψυχρή μεταφορά ικανή να μεταφέρει πολύ ψυχρές αέριες μάζες προς την περιοχή μας σε βαθμό ικανοποιητικό ώστε να χιονίσει σε πεδινές περιοχές.
3) Ένα άλλο πλαίσιο σεναρίων, περιλαμβάνει την έξαρση του αντικυκλώνα (γ) στην κεντρική Ευρώπη και τον εγκλωβισμό του (β) νοτιοδυτικά της χώρας μας - στην κεντρική Μεσόγειο με αποτέλεσμα να μην εκδηλωθούν αξιοσημείωτα φαινόμενα και είτε να επικρατήσουν νοτιάδες που θα μεταφέρουν θερμότερες αέριες μάζες είτε να υπάρξει εν μέρει συνδυασμός με τον (α) και επικράτηση ψυχρότερων συνθηκών στην ανατολική και βόρεια Ελλάδα και θερμότερων συνθηκών στην δυτική και νότια χώρα στα πλαίσια ενός ήπιου και γενικά θερμού καιρικού σκηνικού.
Από τα παραπάνω "πλαίσια" το 1ο έχει σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να επαληθευτεί και, σε γενικές γραμμές αυτό σημαίνει πως η (εβδομάδα των Χριστουγέννων) θα ξεκινήσει με γενικά ήπιες συνθήκες, ψυχρότερες στην ανατολική και βόρεια χώρα και θερμότερες στην δυτική Ελλάδα, με το βόρειο ρεύμα να επικρατεί κυρίως στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο και χωρίς αξιόλογα φαινόμενα, θα εξελιχθεί με σημαντική μεταβολή του καιρού από ή μετά την Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου με χαρακτηριστικά τις βροχές, τις καταιγίδες και τις χιονοπτώσεις που ενδέχεται να απασχολήσουν και μη ορεινές περιοχές - τα ύψη χιονιού άνω των 1000μ, σε αυτή την φάση ενδέχεται να είναι αξιόλογα. Όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων, τα προγνωστικά είναι πολύ αβέβαια, τα "περιθώρια" όμως για "λευκά Χριστούγεννα" σε μη ορεινές περιοχές της χώρας μας είναι "στενά", και τα δύο κύρια σενάρια είναι είτε η Ελλάδα να επηρεάζεται από τα "απομεινάρια" της "μάχης" των (α) και (β) με αποτέλεσμα τον άστατο ή βροχερό και σχετικά ψυχρό καιρό με ενδεχόμενο χιονοπτώσεων κυρίως σε ορεινές περιοχές είτε ο (γ) να έχει επικρατήσει στην περιοχή μας καθιστώντας τον καιρό "ανοιξιάτικο" και προσδίδοντας, για μία ακόμα χρονιά (από τις πολλές των τελευταίων ετών), στα Χριστούγεννα, τον χαρακτήρα "Πασχουγέννων". Όσον αφορά την Πρωτοχρονιά, όλα τα σενάρια "είναι στο τραπέζι" δεν μπορεί όμως να αγνοηθεί η εμμονή των προγνωστικών μοντέλων να δείχνουν μία ισχυρή ψυχρή εισβολή στην γειτονιά μας ή στην περιοχή μας εκείνη την περίοδο αλλά ούτε και η άλλη "παράδοση" των τελευταίων ετών που θέλει την αλλαγή του χρόνου να λαμβάνει χώρα υπό συνθήκες "λευκής πολιορκίας".
Στο παρακάτω animation, μπορείτε να δείτε μία προσομοίωση του καιρού στην χώρα μας, όπως προβλέπεται να εξελιχθεί μέχρι την Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με το προγνωστικό μας σύστημα:
.
Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*
Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!
Γεώργιος Παπακωστόπουλος
Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού - Συντονιστής SiMeteo WeatherLab
*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo PS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.