Πρόγνωση Kαιρού

Το "Καλοκαιράκι" επιστρέφει...

Το

Ο Σεπτέμβριος έχει περάσει πλέον στην ιστορία και, συνοψίζοντας τα χαρακτηριστικά του στοιχεία, θα μπορούσαμε να διαπιστώσουμε δύο αρκετά διακριτές καιρικές περιόδους: Το πρώτο δεκαπενθήμερο το οποίο είχε καθαρά καλοκαιρινά χαρακτηριστικά με το Μελτέμι να διατηρείται, την θερμοκρασία σε πολύ υψηλά επίπεδα και την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί και το δεύτερο δεκαπενθήμερο το οποίο στιγματίστηκε από διαδοχικές ατμοσφαιρικές διαταραχές με τροχιά από το Ιόνιο προς τα βορειοδυτικά, οι οποίες έδωσαν κύματα έντονων φαινομένων κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας, ενώ στην ανατολική Ελλάδα τα φαινόμενα ήταν πολύ λιγότερα και, κυρίως στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο, ο καιρός διατηρήθηκε καλοκαιρινός σχεδόν όλες τις ημέρες. Ξεχωριστό συμβάν, αδιαμφισβήτητα, αποτέλεσα ο Μεσογειακός (και, ίσως, τροπικός!) κυκλώνας ο οποίος προκάλεσε τις πολύ μεγάλες καταστροφές στην δυτική Ελλάδα και την Θεσσαλία.

Ο Οκτώβριος ξεκίνησε με πολύ ήπιες συνθήκες, ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και σχετική δροσιά, καθώς τμήμα πολικής αέριας μάζας που είχε κατακλύσει τα Βαλκάνια, κατάφερε πρόσκαιρα να φτάσει στην χώρα μας και σε συνδυασμό με την άπνοια, την ξαστεριά και την χαμηλή υγρασία, να ρίξει σημαντικά την θερμοκρασία κατά την διάρκεια της πρώτης νύχτας του μήνα, ο οποίος ξημέρωσε με πολλά θερμόμετρα στην ηπειρωτική χώρα να καταγράφουν κάτω από 10°C.

Αβαθής ατμοσφαιρική διαταραχή η οποία κινείται, σήμερα (Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2020) από το Ιόνιο προς τα βορειοανατολικά προβλέπεται να οργανώσει συστάδες νεφώσεων πάνω από τις θερμές θαλάσσιες περιοχές και να οδηγήσει στην εκδήλωση βροχών και καταιγίδων σε τμήματα των νησιών του Ιονίου και της δυτικής Ελλάδας. Σποραδικά φαινόμενα είναι αρκετά πιθανό να εκδηλωθούν κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες και σε άλλες περιοχές της χώρας, χωρίς να προβλέπονται μεγάλες έντασης και αξιόλογη διάρκεια ενώ την νύχτα προς το Σάββατο και μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, ενδέχεται να εκδηλωθούν σποραδικές βροχές/καταιγίδες σε τμήματα του βόρειου και βορειοανατολικού Αιγαίου, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή του Στρυμωνικού Κόλπου και των γύρω περιοχών όπου υπάρχει ενδεχόμενο να εκδηλωθούν κάποια φαινόμενα με σχετικά μεγάλη διάρκεια.

Την έλευση της διαταραχής αυτής, θα ακολουθήσει επικράτηση νότιου ρεύματος, το οποίο θα μεταφέρει σημαντικά θερμότερες αέριες μάζες από την Αφρική προς την περιοχή μας, ανεβάζοντας την θερμοκρασία μέρα με την ημέρα και οδηγώντας την σε πολύ υψηλά, για την εποχή, επίπεδα, κατά το τριήμερο Κυριακή - Τρίτη, 4-6 Οκτωβρίου 2020, οπότε και η θερμοκρασία θα ξεπεράσει, σε πολλές περιοχές τους 30°C και θα προσεγγίσει, τοπικά, τους 34-36°C. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες προβλέπεται να σημειωθούν σε περιοχές της ανατολικής Ελλάδας και στην βόρεια Κρήτη καθώς η θερμή μεταφορά θα συνδυαστεί με αρκετή ηλιοφάνεια και, σε κάποιες περιοχές με θερμούς "καταβατικούς" ανέμους τύπου "Foehn" οι οποίοι θα ανεβάσουν ακόμα περισσότερο την θερμοκρασία. Η θερμή εισβολή, η οποία θα είναι πολύ αξιόλογη για τα δεδομένα της εποχής, θα συνδυαστεί με διάσπαρτες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες κυρίως σε τμήματα της δυτικής χώρας και αξιόλογη μεταφορά σκόνης ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι νότιοι άνεμοι θα είναι κατά διαστήματα πολύ ενισχυμένοι στο Ιόνιο (6-8bf) ενώ στο Αιγαίο θα είναι κατά κύριο λόγο μέτριοι ως ισχυροί (4-6bf) χωρίς να αποκλείονται τοπικά/παροδικά ισχυρότεροι άνεμοι. Εδώ αξίζει να τονιστεί πως ενώ η θερμή μεταφορά στην στάθμη αναφορά των 850hpa) θα είναι πολύ αξιόλογη (ως +25°C σε περιοχές της κεντρικής και νότιας Ελλάδας, δηλαδή 10 - 12°C πάνω από τα κλιματικά επίπεδα!), στην επιφάνεια η άνοδος της θερμοκρασίας σε καμία περίπτωση δεν θα είναι συγκρίσιμη με αυτή που θα συνέβαινε κατά την διάρκεια του Καλοκαιριού με ανάλογα δεδομένα και οι λόγοι είναι αφ'ενός η μεταφορά σκόνης και οι διάσπαρτες νεφώσεις που θα περιορίζουν εν μέρει την άνοδο της θερμοκρασίας και, αφ'ετέρου η μεγάλη διάρκεια της νύχτας, η μικρότερη διάρκεια της ημέρας και η μικρότερη ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας λόγω της εποχής. Ωστόσο, δεν αποκλείεται, πολύ τοπικά, εαν οι συνθήκες το ευνοήσουν, να σημειωθούν θερμοκρασίες που θυμίζουν "καύσωνα", της τάξης των 36-38°C (στην βόρεια Κρήτη και στην ανατολική Πελοπόννησο η μεγαλύτερη πιθανότητα).

Αποχώρηση της θερμής αέριας μάζας προβλέπεται από την Τρίτη, 6/10 με την έλευση ψυχρού μετώπου το οποίο θα αρχίσει να διασχίζει αργά την χώρα από τα δυτικά, προκαλώντας πτώση της θερμοκρασίας πρώτα στην δυτική Ελλάδα και, ενδεχομένως, αξιόλογες βροχές και καταιγίδες σε περιοχές του Ιονίου, της δυτικής και κεντρικής χώρας. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, κατά την διάρκεια της Τετάρτης, προβλέπεται υποχώρηση της θερμοκρασίας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας η οποία θα είναι πιο αισθητή στην δυτική Ελλάδα. Αξιόλογες βροχές είναι πολύ πιθανό να σημειωθούν κυρίως στην δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα, το βόρειο και ανατολικό Αιγαίου.

Κατά την διάρκεια της χρονικής περιόδου από την Πέμπτη, 8/10 μέχρι την Κυριακή, 11/10, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, προβλέπεται να επικρατήσει, για μία ακόμα φορά, κυκλοφορία που θα ευνοεί της βροχές στην δυτική Ελλάδα και, ενδεχομένως σε τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας και του βόρειου/βορειοανατολικού Αιγαίου ενώ η θερμοκρασία, όπως συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες, είναι πολύ πιθανό να έχει υποχωρήσει σε "δροσερά" επίπεδα στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, όχι όμως και στην ανατολική και νότια χώρα και, κυρίως στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο όπου, παρά την σχετική πτώση της θερμοκρασίας, το "Καλοκαιράκι" φαίνεται να συνεχίζεται "ακάθεκτο".

Αξίζει να σημειωθεί, πως με τα τελευταία στοιχεία, μέχρι τα μέσα του μήνα, φαίνεται να διαμορφώνεται ανάλογη κυκλοφορία που θα διατηρήσει τον καιρό αρκετά "γλυκό" ως "ζεστό" στην χώρα μας, και θα φέρει και άλλα "νερά" στην δυτική Ελλάδα, εξασφαλίζοντας παράλληλα καλοκαιρινές συνθήκες στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής και νότιας Ελλάδας. Η πιθανότητα για ψυχρή εισβολή μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου είναι αρκετά περιορισμένη.

Στην περιοχή της Αττικής, η σημερινή (2/10) διαταραχή ενδέχεται να προκαλέσει παροδική αύξηση των νεφώσεων και σποραδικές βροχές/ όμβρους ή/και μεμονωμένες καταιγίδες κατά την διάρκεια του απογεύματος. Το Σαββατοκύριακο και η Δευτέρα, θα κυλήσουν με καλοκαιρινές συνθήκες, διάσπαρτες νεφώσεις κατά διαστήματα, μέτριας έντασης νοτίους ανέμους και υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες το Σάββατο θα προσεγγίσουν τους 28-30°C ενώ την Κυριακή και την Δευτέρα θα ξεπεράσουν τους 30°C. Με καλοκαιρινές συνθήκες, μάλλον, θα κυλήσει και η Τρίτη ενώ μεταβολή του καιρού είναι πολύ πιθανό να λάβει χώρα μετά το απόγευμα της Τρίτης με κύρια χαρακτηριστικά την επικράτηση αυξημένης συννεφιάς και την εκδήλωση βροχών/καταιγίδων, την ενίσχυση των ανέμων και την πτώση της θερμοκρασίας. Η Τετάρτη θα είναι, πιθανότατα, φθινοπωρινή ημέρα στην Αττική και είναι πιθανό να κυριαρχήσει βροχερός καιρός με παράλληλη πτώση της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ο καιρός προβλέπεται να διατηρηθεί "γλυκός" ως "ζεστός" στην Αττική, τουλάχιστον μέχρι τις 10 Οκτωβρίου ενώ υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν βροχές, η οποία με τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Ακολουθούν χάρτες όπου απεικονίζεται η προβλεπόμενη κατανομή της θερμοκρασίας την Παρασκευή, το Σάββατο, την Κυριακή και την Δευτέρα, στις 3μμ, για την Ελλάδα και την Αττική, σύμφωνα με το προγνωστικό μας σύστημα...

 

Καλό μήνα!!! 

 

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού - Συντονιστής SiMeteo WeatherLab


*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteoPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.