Είπε, ο Χειμώνας, την τελευταία του λέξη?
Δημοσιεύθηκε:
Σάββατο 7 Μαρτίου, 2020 02:40 σε
Πρόγνωση Καιρού
Ο Χειμώνας που βαίνει, σιγά σιγά, προς το τέλος του, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως γενικά ήπιος με κύριο χαρακτηριστικό την εναλλαγή περιόδων με σχετική βαρυχειμωνιά και περιόδων με σχεδόν "ανοιξιάτικο" καιρό. Πιο αξιόλογη περίοδος σχετικής "βαρυχειμωνιάς", ήταν αυτή μεταξύ 26 Δεκεμβρίου και 10 Ιανουαρίου κατά την διάρκεια της οποίας, πολύ αξιόλογες διαταραχές επηρέασαν την χώρα μας δίνοντας σε κάποιες περιοχές μεγάλα ύψη χιονιού. Κατά τα άλλα δεν σημειώθηκε καμία ψυχρή εισβολή ικανή να ντύσει στα λευκά, πεδινές περιοχές της κεντρικής και νότιας Ελλάδας, ενώ άξιο αναφοράς είναι πως τόσο οι ψυχρές όσο και οι θερμές περίοδοι δεν είχαν ακραίες αποκλίσεις, σε σχέση με τις κλιματικές τιμές, στην θερμοκρασία για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Το Τριήμερο της Κ.Δευτέρας και οι πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας, κύλησαν στην χώρα μας με ήπιες συνθήκες και κυρίαρχο στοιχείο τους, κατά διαστήματα ενισχυμένους, δυτικούς ανέμους οι οποίοι μεταξύ των άλλων κατέστησαν τον καιρό στην ανατολική Ελλάδα αρκετά ζεστό για τα δεδομένα της εποχής, με τα θερμόμετρα σε κάποιες περιοχές να φτάνουν στα επίπεδα των 25°C και σε πολλές να ξεπερνάνε τους 20°C. Την Τετάρτη, ένα ψυχρό μέτωπο που συνοδεύει βαρομετρικό χαμηλό το οποίο διασχίζει τα Βαλκάνια, μετέβαλλε τον καιρό στην χώρα μας και προκάλεσε βροχές και καταιγίδες, κυρίως στην δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο και ενισχυμένους νοτιάδες. Η διαταραχή αυτή απομακρύνθηκε προς την Τουρκία και τα φαινόμενα υποχώρησαν στις περισσότερες περιοχές. Κατά την διάρκεια της Πέμπτης, μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή, θα ακολούθησε τροχιά από το νότιο Ιόνιο προς το Λιβυκό Πέλαγος και επηρέασε με βροχές και καταιγίδες, κυρίως την Κρήτη, το νότιο Αιγαίο και κάποια τμήματα της Πελοποννήσου. Την Παρασκευή, η χώρα μας καλύφθηκε από αντικυκλωνική έξαρση η οποία εξασφάλισε γενικά ήπιες συνθήκες και οδήγησε την θερμοκρασία σε άνοδο.
Χαμηλό βαρομετρικό το οποίο έχει σχηματιστεί στην περιοχή της Β. Ιταλίας, και κινείται προς τα ανατολικά, έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει τον καιρό της δυτικής Ελλάδας και, κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα μεταβάλλει τον καιρό στην χώρα μας, με κύρια χαρακτηριστικά:
α)Τις βροχές και καταιγίδες κυρίως στην δυτική και βόρεια Ελλάδα και σε τμήματα του ανατολικού Αιγαίου.
β) Τους ενισχυμένους νοτιάδες
γ)Την πτώση της θερμοκρασίας στην δυτική και βόρεια Ελλάδα και, από την Κυριακή, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην δυτική και βόρεια Ελλάδα, τα φαινόμενα θα είναι πολύ πιο αξιόλογα και, κυρίως στην Ήπειρο, η πιθανότητα εκδήλωσης πλημμυρών είναι αυξημένη καθώς και η διάρκεια των φαινομένων θα είναι μεγάλη. Αντίθετα, στην ανατολική Ελλάδα και το νότιο Αιγαίο, τα φαινόμενα θα είναι πολύ λιγότερα, τοπικού χαρακτήρα και γενικά ασθενή. Σημειώνεται επίσης πως το νότιο ρεύμα θα μεταφέρει ποσότητες κονιορτού από την Σαχάρα, κυρίως προς την ανατολική και νότια Ελλάδα και το Αιγαίο. Ένα άλλο στοιχείο που χρειάζεται προσοχή, είναι η αργή μετατόπιση του ψυχρού μετώπου η οποία θα μπορούσε να σημαίνει, σε περιοχές που θα υπάρχει ταυτόχρονη ροή υγρασίας όπως πχ η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, πως τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν εμμονή ενώ δεν αποκλείεται βροχές και καταιγίδες με σχετικά μεγάλη διάρκεια να εκδηλωθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Την Δευτέρα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το ψυχρό μέτωπο της διαταραχής θα κινηθεί προς το Αιγαίο όπου και θα μετατοπιστούν τα πιο αξιόλογα φαινόμενα. Είναι αρκετά πιθανό, κατά την διάρκεια της ημέρας να εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα με αρκετά μεγάλη διάρκεια σε αρκετά μεγάλο μέρος του Αιγαίου με ιδιαίτερη έμφαση στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Φαινόμενα θα εκδηλωθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας αλλά στην δυτική Ελλάδα φαίνεται πως τα φαινόμενα θα έχουν παρουσιάσει σχετική υποχώρηση. Παράλληλα, οι νοτιάδες θα δώσουν την θέση τους σε δυτικούς ανέμους και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως τόσο το Σαββατοκύριακο όσο και την Δευτέρα, θα εκδηλωθούν πυκνές χιονοπτώσεις σε πολλά ορεινά τμήματα της χώρας και, κυρίως στην Ήπειρο και την δυτική Μακεδονία, θα χιονίσει και σε ημιορεινά τμήματα.
Την Τρίτη και την Τετάρτη, δευτερεύουσα ατμοσφαιρική διαταραχή που θα κινηθεί από την Ιταλία προς τα ανατολικά - νοτιοανατολικά, θα επηρεάσει τον καιρός της χώρας με αποτέλεσμα να συνεχιστεί το "φθινοπωρινό" σκηνικό με αρκετές βροχές. Η τροχιά της νέας διαταραχής δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα και για τον λόγο αυτό δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε με ασφάλεια ποιες και με ποιον τρόπο θα είναι οι περιοχές που θα επηρεαστούν. Με βάση τα τωρινά στοιχεία, θα επηρεαστεί κυρίως το νότιο Ιόνιο, η νότια Ελλάδα και το νότιο Αιγαίο με βροχές, καταιγίδες και ενισχυμένους ανέμους ενώ η κεντρική και, κυρίως, η βόρεια Ελλάδα και το βόρειο Αιγαίο δεν φαίνεται να επηρεάζονται σημαντικά σε αυτή την φάση.
Την Πέμπτη και την Παρασκευή, τα προγνωστικά στοιχεία δείχουν έντονη τάση για επικράτηση γενικά ήπιων συνθηκών με αρκετή ηλιοφάνεια σε μεγάλο μέρος της χώρας και αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας. Επίσης, είναι αρκετά πιθανό στην Κρήτη και στο νότιο Αιγαίο τα φαινόμενα να επιμείνουν και να επικρατήσει ισχυρός βοριάς κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα του αρχιπελάγους.
Οι ενδείξεις για το επόμενο Σαββατοκύριακο, 14-15 Μαρτίου, δείχνουν να επικρατεί "ανοιξιάτικος" καιρός με περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας σε μεγάλο μέρος της χώρας. Όσον αφορά το μετέπειτα χρονικό διάστημα, φαίνεται τάση διαμόρφωσης ευνοϊκών συνθηκών για την δημιουργία ατμοσφαιρικής διαταραχής/ατμοσφαιρικών διαταραχών στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο και είναι πολύ πιθανό να λάβει χώρα νέα μεταβολή του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές/καταιγίδες και την πτώση της θερμοκρασίας ενώ είναι πιθανό, στο διάστημα μεταξύ 16 και 20 Μαρτίου, να λάβει χώρα και ψυχρή εισβολή με χαρακτηριστικά που δεν μπορούν, αυτή την στιγμή, να προσδιοριστούν.
Για την περιοχή της Αττικής, ο καιρό τις επόμενες ημέρες προβλέπεται άστατος, κατά μεγάλα διαστήματα νεφελώδης. Βροχές και, ενδεχομένως, καταιγίδες θα εκδηλωθούν κατά διαστήματα την Κυριακή και την Δευτέρα αλλά τα φαινόμενα δεν φαίνεται να έχουν μεγάλη ένταση για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Οι άνεμοι μέχρι και την Κυριακή θα πνέουν νότιοι - νοτιοανατολικοί, αρκετά ενισχυμένοι (6-7bf, τοπικά 8bf) ενώ από το απόγευμα-βράδυ της Κυριακής θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων με τάση εξασθένισης. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε σχετικά υψηλά επίπεδα (15 - 18°C οι μέγιστες θερμοκρασίες στα πεδινά τμήματα) και δεν προβλέπεται να σημειώσει μεγάλη πτώση στην συνέχεια. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η διαταραχή της Τρίτης - Τετάρτης δεν θα επηρεάσει σημαντικά την Αττική και κύρια συνέπειά της μάλλον θα είναι η επικράτηση ενισχυμένων βόρειων ανέμων χωρίς σημαντική μεταβολή στην θερμοκρασία. το χρονικό διάστημα από την επόμενη Τετάρτη μέχρι την επόμενη Κυριακή (11-15 Μαρτίου) προβλέπεται να είναι γενικά "ανοιξιάτικο" με αρκετή ηλιοφάνεια και αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας. Σημαντική μεταβολή του καιρού με βροχές, καταιγίδες, ενισχυμένους ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας είναι πιθανό να λάβει χώρα στο διάστημα μεταξύ 16 και 20 Μαρτίου και δεν αποκλείεται ο Χειμώνας να κάνει μία ακόμα "αντεπίθεση" στην Άνοιξη που προσπαθεί να επικρατήσει η οποία θα μπορούσε να είναι αξιόλογη και ικανή να φέρει τον λευκό επισκέπτη σε κάποιες περιοχές του νομού.
Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*
Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!
Γεώργιος Παπακωστόπουλος
Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού - Συντονιστής προγνώσεων καιρού SiMeteo.gr
*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.