Πρόγνωση Kαιρού

Επιστροφή στην "καλοκαιρινή πραγματικότητα"...

Επιστροφή στην

To 2o δεκαήμερο του Ιουλίου, σε αντίθεση με το 1ο το οποίο χαρακτηρίστηκε από υψηλές θερμοκρασίες, στιγματίστηκε από τρεις ατμοσφαιρικές διαταραχές, με αρκετά φθινοπωρινά χαρακτηριστικά στα πλαίσια των οποίων εκδηλώθηκαν αξιόλογα, και σε πολλές περιπτώσεις έντονα φαινόμενα και η θερμοκρασία διατηρήθηκε σε σχετικά χαμηλά, για τα δεδομένα της εποχής, επίπεδα.

Ο κύκλος των ατμοσφαιρικών διαταραχών, ξεκινάει με το ψυχρό μέτωπο το οποίο διέσχισε την βόρεια και ανατολική Ελλάδα, την Τετάρτη και την Πέμπτη, 10-11/7 και η οποία, μεταξύ των άλλων, ήταν η αιτία για τις καταστροφικές καταιγίδες στην βόρεια Ελλάδα και την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, η οποία σε ορισμένες περιοχές έφτασε τους 15°C, και κλείνει με την ατμοσφαιρική διαταραχή που επηρέασε την χώρα μας στις αρχές της εβδομάδας (η οποία από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ονομάστηκε "Αντίνοος") και η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την εκδήλωση αξιόλογων φαινομένων, κυρίως σε περιοχές της δυτικής, της κεντρικής και νότιας Ελλάδας και σε τμήματα του Αιγαίου.

Με την απομάκρυνση της τελευταίας ατμοσφαιρικής διαταραχής και την επέκταση ομαλού πεδίου υψηλών πιέσεων προς των ελλαδικό χώρο, οι νεφώσεις διαλύονται, η αστάθεια περιορίζεται και η θερμοκρασία αρχίζει να σημειώνει άνοδο, με ρυθμό περίπου 2°C ανά ημέρα. Η Πέμπτη, η Παρασκευή και το Σάββατο, θα χαρακτηριστούν από γενικά αίθριο καιρό στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με διάσπαρτες νεφώσεις κατά διαστήματα σε κάποιες περιοχές. Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες, θα εκδηλωθούν και πάλι, κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, με ιδιαίτερη έμφαση στα ορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Οι καταιγίδες αυτές, στις περισσότερες περιπτώσεις θα έχουν ανοργάνωτο χαρακτήρα και φαινόμενα αξιόλογης έντασης θα εκδηλώνονται για μικρά χρονικά διαστήματα σε τοπικό επίπεδο. Παράλληλα, το Μελτέμι αρχίζει να "ξυπνάει" στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, με ένταση της τάξης των 3-5bf, τοπικά 6bf, και με τάση ενίσχυσης από το μεσημέρι του Σαββάτου (τοπικά μέχρι 7bf). Η θερμοκρασία, σε άνοδο, την Πέμπτη, θα φτάσει τους 28-32°C στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ την Παρασκευή και το Σάββατο θα προσεγγίσει ή/και θα ξεπεράσει (κυρίως το Σάββατο) σε κάποιες περιοχές της χώρας, τους 35°C. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα αφορούν περιοχές της δυτικής Ελλάδας, ενώ σημαντικά δροσερότερες συνθήκες (κάτω από 30°C στις περισσότερες περιπτώσεις)  θα επικρατήσουν στην ευρύτερη περιοχή του κεντρικού και νότιου Αιγαίου.

Από την Κυριακή, μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, κυρίαρχα "πιόνια" στην "σκακιέρα" των βαρομετρικών συστημάτων θα είναι η ανάπτυξη θερμού αντικυκλώνα στην κεντρική Ευρώπη και αβαθούς χαμηλού στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, (κλασσική διάταξη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες) με αποτέλεσμα την ενίσχυση του Μελτεμιού στην Ελλάδα και κυρίως στο Αιγαίο αλλά και την σταδιακή μεταφορά θερμότερων αερίων μαζών, από την δυτική και κεντρική Ευρώπη προς την χώρα μας. Η διάταξη αυτή, θα έχει σαν αποτέλεσμα για την Ελλάδα:

α) Την επικράτηση ισχυρού Μελτεμιού με ένταση άνω των 6bf (τοπικά μέχρι 8bf), στην περιοχή του Αιγαίου και σε μεγάλο μέρος της ανατολικής και νότιας Ελλάδας.

β)Τον περιορισμό της αστάθειας και την επικράτηση γενικά αίθριου και ξηρού καιρού

γ)Την άνοδο της θερμοκρασίας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τις μέγιστες θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές να προσεγγίζουν ή να ξεπερνάνε τους 35°C. Στην δυτική Ελλάδα και σε τμήματα της βόρειας Ελλάδας, όπως επίσης και στα Δωδεκάνησα, είναι πιθανό να σημειωθούν θερμοκρασίες κοντά στους 40°C, καθώς σε αυτές τις περιοχές το Μελτέμι πνέει ως ηπειρωτικός άνεμος. Αντίθετα, στην περιοχή του Αιγαίου και στα παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Ελλάδας, η θερμοκρασία θα είναι αισθητά χαμηλότερη (κοντά στους 30°C οι μέγιστες θερμοκρασίες).

δ)Οι συνθήκες αυτές, καθιστούν πολύ υψηλό τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών κυρίως σε περιοχές της ανατολικής, δυτικής και νότιας Ελλάδας και σε τμήματα του ανατολικού Αιγαίου, της Κρήτης και των Δωδεκανήσων. Σε αυτές τις περιοχές, η περίοδος από το Σάββατο μέχρι και τα μέσα της εβδομάδας θα είναι αρκετά επίφοβη.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, το σκηνικό του καιρού προβλέπεται να αλλάξει από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, κατά πάσα πιθανότητα με πτώση της θερμοκρασίας και μετάβαση σε ασταθέστερες και δροσερότερες συνθήκες και είναι αρκετά πιθανό, οι τελευταίες ημέρες του μήνα να κυλήσουν με καταιγίδες και σχετικά δροσερές συνθήκες.

Στην περιοχή της Αττικής, ο καιρός μέχρι και το Σάββατο, προβλέπεται να κυλήσει με ηλιοφάνεια, λίγες διάσπαρτες νεφώσεις κατά διαστήματα, μέτριας έντασης βόρειους ανέμους (κυρίως στην ανατολική Αττική) και σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας (μέχρι 33°C, τοπικά την Παρασκευή, μέχρι 35°C το Σάββατο - οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα αφορούν την δυτική Αττική, τα δυτικά και νότια προάστια της Αθήνας). Κατά τις μεσημεριανές/απογευματινές ώρες της Πέμπτης και της Παρασκευής, υπάρχει μικρό ενδεχόμενο εκδήλωσης όμβρων/καταιγίδων τοπικού χαρακτήρα κυρίως στην δυτική Αττική. Από την Κυριακή, το Μελτέμι προβλέπεται να ενισχυθεί σημαντικά, ξεπερνώντας σε αρκετές περιοχές του νομού τα 6bf και φτάνοντας, τοπικά, τα 7-8bf, καθιστώντας τις θάλασσες της βόρειας και ανατολικής Αττικής, κυματώδεις, και διαμορφώνοντας επικίνδυνες συνθήκες για την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών.

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού - Συντονιστής προγνώσεων καιρού SiMeteo.gr


*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.