Πρόγνωση Kαιρού

Ψυχρή εισβολή εν όψει...

Ψυχρή εισβολή εν όψει...

Το Μελτέμι, έκανε αισθητή την παρουσία του, κατά την διάρκεια της εβδομάδας που τελειώνει, κυρίως στο Αιγαίο και σε μεγάλο μέρος της ανατολικής και νότιας Ελλάδας, με εντάσεις που τοπικά ξεπέρασαν τα 7bf και με ριπές οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν στα επίπεδα των 100km/h. Με την κυριαρχία του Μελτεμιού, η θερμοκρασία σημείωσε σημαντική υποχώρηση στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και σε μεγάλο μέρος της χώρας, και ιδιαίτερα στην ανατολική Στερεά Ελλάδα και την ανατολική Πελοπόννησο όπου ο θαλασσινός αέρας έπνεε με αξιόλογη ένταση. Δεν ήταν ανάλογη, ωστόσο, η υποχώρηση της θερμοκρασίας στην δυτική Ελλάδα, και αυτό γιατί η Πίνδος και τα βουνά της Πελοποννήσου δημιουργούν "ανάχωμα" στην ροή του Μελτεμιού αλλά και γιατί όταν αυτό καταφέρει να υπερπηδήσει αυτά τα εμπόδια, φτάνει στην δυτική χώρα ως θερμός, ηπειρωτικός καταβάτης άνεμος που καμία σχέση δεν έχει με τον δροσερό θαλασσινό "Γραίγο" (Γραίγος ονομάζεται ο Βορειοανατολικός άνεμος στην λαϊκή ναυτική ονομασία των ανέμων) που αναζωογονεί την ανατολική Ελλάδα.

Το Μελτέμι εξασθένησε σημαντικά σήμερα, Παρασκευή, επιτρέποντας στην θερμοκρασία να σημειώσει αισθητή άνοδο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ξεπερνώντας, σε αρκετές περιοχές τους 25°C και προσεγγίζοντας τοπικά τα επίπεδα των 38°C, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να σημειώνονται σε ευάλωτες στην ζέστη περιοχές, όπως ο Θεσσαλικός κάμπος, η κεντρική Μακεδονία, η δυτική και ανατολική Στερεά Ελλάδα και οι κοιλάδες της Πελοποννήσου. Πολύ υψηλές θερμοκρασίες σημειώνονται, τοπικά, επίσης, και σε περιοχές της νότιας Κρήτης και της νότιας Ρόδου όπου και εκεί το Μελτέμι πνέει σαν θερμός καταβατικός άνεμος.

Η άνοδος της θερμοκρασίας, ωστόσο, θα είναι παροδική, καθώς από το Σάββατο το πρωί, ο Βοριάς επανέρχεται αποφασισμένος να κυριαρχήσει για αρκετές ημέρες και να επιβάλλει δροσερές συνθήκες σε μεγάλο μέρος της χώρας, αναχαιτίζοντας την πολύ θερμή αέρια μάζα που επεκτείνεται από τα δυτικά και η οποία έχει κατακλύσει μεγάλο μέρος της δυτικής Μεσογείου, της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ένας από τους μεγαλύτερους καύσωνες στην ιστορία της γηραιάς ηπείρου.

Η νέα ενίσχυση του βοριά και η πτώση της θερμοκρασίας, θα λάβει χώρα στα πλαίσια μίας διάταξης η οποία έχει τα κλασσικά χαρακτηριστικά αυτών που παρατηρούνται κατά την διάρκεια των ψυχρών εισβολών, που επηρεάζουν την χώρα μας κατά την διάρκεια της χειμερινές περιόδου και η οποία περιλαμβάνει την ταχεία εξάπλωση θερμού αντικυκλώνα στην κεντρική Ευρώπη και την δημιουργία ισχυρού χαμηλού βαρομετρικού πρωτογενώς στην ανατολική Ευρώπη και δευτερογενώς στην ανατολική Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την δημιουργία εκτεταμένου βόρειου ρεύματος που μεταφέρει πολικές αέριες μάζες από την ανατολική Ευρώπη προς τον ελλαδικό χώρο. Η διάταξη αυτή, η οποία δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη κατά την διάρκεια του Καλοκαιριού διαφοροποιείται από την κλασσική διάταξη που δημιουργεί το Μελτέμι, ως προς το γεγονός πως το βόρειο ρεύμα δεν προκύπτει από την ενίσχυση του επιφανειακού θερμικού χαμηλού στην ανατολική Μεσόγειο σε συνδυασμό με την δημιουργία υψηλότερων πιέσεων στην περιοχή της Ευρώπης αλλά από την γρήγορη επέκταση υψηλών πιέσεων στην κεντρική Ευρώπη και την ταυτόχρονη δημιουργία ισχυρού  "μετωπικού" χαμηλού στην ανατολική Ευρώπη. Η κύρια διαφοροποίηση σε σχέση με τις ψυχρές εισβολές του χειμώνα, έγκειται, εκτός βέβαια της αισθητά υψηλότερης θερμοκρασίας λόγω της θερινής περιόδου, στο γεγονός πως αφενός, ο υποτροπικός αεροχείμμαρος, στην ανατολική Μεσόγειο δεν επιτρέπει την δημιουργία δευτερεύοντος χαμηλού μετωπικής φύσεως και εν τέλει η παράταση του βοριά προκύπτει εξαιτίας της βάθυνσης του επιφανειακού θερμικού χαμηλού που επικρατεί στην περιοχή και πως κυρίαρχο ρόλο στην διαμόρφωση δροσερών αερίων μαζών για την Ελλάδα, παίζει η Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο Πέλαγος, θαλάσσιες εκτάσεις πάνω από τις οποίες θα διελεύσουν οι αέριες μάζες πριν φτάσουν στην χώρα μας.

Πρακτικά, η παραπάνω εξέλιξη θα έχει τα εξής αποτελέσματα:

α) Ο Βοριάς, θα παρουσιάσει σημαντική ενίσχυση από το Σάββατο στο Αιγαίο και σε μεγάλο μέρος της χώρας (κυρίως στην ανατολική και νότια Ελλάδα) με ένταση που σε αρκετές περιπτώσεις θα ξεπεράσει τα 6bf και τοπικά θα φτάσει τα 8bf. Αξίζει να σημειωθεί πως επειδή αυτό το βόρειο ρεύμα θα δημιουργηθεί στα πλαίσια μία δυναμικής διαταραχής, θα έχει αρκετά μεγάλη ένταση σε μεγάλη έκταση με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλος κυματισμός στις θαλάσσιες περιοχές. Ο Βοριάς προβλέπεται να διατηρηθεί ενισχυμένος μέχρι και την Δευτέρα, με τάση εξασθένισης στην συνέχεια.

β) Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κατά 4-8°C στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και θα επανέλθει σε "φυσιολογικά" ή κάτω των φυσιολογικών για την εποχή επίπεδα. Η δροσιά θα είναι πολύ έντονη στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, της Θράκης, της ανατολικής Στερεάς, της ανατολικής και νότιας Πελοποννήσου και, κυρίως, στις Κυκλάδες όπου η αίσθηση της θερμοκρασίας θα πέσει κοντά στους 20°C. Στην δυτική Ελλάδα, η ζέστη θα διατηρηθεί με μικρότερη ένταση και με τις μέγιστες θερμοκρασίες σε κάποιες περιοχές να προσεγγίζουν και πάλι τους 35°C.

γ) Οι συνθήκες αυτές, δεν ευνοούν την εκδήλωση καταιγίδων και κατά συνέπεια η πιθανότητα εκδήλωσης φαινομένων περιορίζεται σημαντικά. Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα επικρατεί γενικά αίθριος καιρός με διάσπαρτες νεφώσεις κυρίως στο Αιγαίο, την ανατολική και νότια Ελλάδα και πιθανότητα τοπικών όμβρων/καταιγίδων, υφίσταται κυρίως για κάποιες περιοχές της δυτικής - νοτιοδυτικής Ελλάδας, το Σάββατο.

δ)Ωστόσο, κατά το "μπάσιμο" του βοριά, που θα λάβει χώρα τις βραδινές/νυχτερινές ώρες της Παρασκευής προς το Σάββατο, είναι αρκετά πιθανό να σημειωθούν καταιγίδες σε περιοχές του Βόρειου Αιγαίου, της Θεσσαλίας και των παραθαλασσίων τμημάτων της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (κυρίως στην Εύβοια). Οι καταιγίδες αυτές, σε τοπικό επίπεδο, μπορεί να έχουν έντονο χαρακτήρα.

 

Από την Τρίτη, ο Βοριάς θα εξασθενήσει και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα επανέλθει σε αρκετά υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας και πάλι τους 35°C σε μεγάλο μέρος της χώρας. Παράλληλα, και η αστάθεια θα κάνει την εμφάνισή της σε περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας όπου το ενδεχόμενο εκδήλωσης απογευματινών καταιγίδων θα είναι και πάλι ανοιχτό.

Όσον αφορά την περιοχή της Αττικής, έπειτα από την εξασθένιση του Μελτεμιού και την άνοδο της θερμοκρασίας, την Παρασκευή, ο Βοριάς θα κυριαρχήσει από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου ρίχνοντας αισθητά την θερμοκρασία και επιβάλλοντας αρκετά δροσερές συνθήκες, κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, στο μεγαλύτερο μέρος του νομού. Αξίζει να σημειωθεί πως οι χαμηλότερες θερμοκρασίες θα σημειώνονται στην βόρεια και ανατολική Αττική (μέγιστες τιμές κοντά στους 25°C) ενώ στην δυτική και νότια Αττική η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη (μέγιστες τιμές στα επίπεδα των 30-32°C). Επίσης, καθώς ο βορειοανατολικός άνεμος είναι προσήνεμος στις ακτές της βόρειας και ανατολικής Αττικής, προβλέπεται έντονος κυματισμός στις παραλίες που βρέχονται από τον Νότιο Ευβοϊκό Κόλπο και τον Κόλπο των Πεταλιών εν αντιθέσει με τις ακτές του Κορινθιακού και του Σαρωνικού όπου η θάλασσα θα είναι γαλήνια.

Άξιο λόγου είναι πως με τον βοριά να δημιουργεί ένα φυσικό κλιματιστικό που μεταφέρει δροσερό αέρα από την βορειοανατολική Ευρώπη προς την Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και, τελικά, προς την χώρα μας, την ώρα που σε πολύ μεγάλο μέρος της δυτική και κεντρικής Ευρώπης έχουν λιμνάσει αφρικανικής προέλευσης αέριες μάζες, εκτοξεύοντας την θερμοκρασία σε επίπεδα κατά 10-15°C πάνω από τα φυσιολογικά, για εκείνες τις περιοχές, επίπεδα, η χώρα μας, και κυρίως η ανατολική και νότια Ελλάδα, καθίσταται μία από τις δροσερότερες γωνιές της Γηραιάς Ηπείρου!!!  

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού - Συντονιστής προγνώσεων καιρού SiMeteo.gr


*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.