Η "τραμπάλα" γέρνει προς στα δυτικά...
Δημοσιεύθηκε:
Τρίτη 14 Μαΐου, 2019 20:57 σε
Πρόγνωση Καιρού
Ο άστατος καιρός, προβλέπεται να συνεχιστεί μέχρι το Σάββατο, σε πολλές περιοχές της χώρας, με την Ήπειρο και το Βόρειο Ιόνιο να δέχονται τα πιο αξιόλογα φαινόμενα καθώς οι ατμοσφαιρικές μικροδιαταραχές θα παρουσιάζουν, εκεί, μεγαλύτερη δυναμική ως βρισκόμενες πιο κοντά στον πυρήνα της κύριας διαταραχής η οποία έχει εγκλωβιστεί στην κεντρική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, και οι νότιοι άνεμοι θα μεταφέρουν υγρότερες και ασταθέστερες αέριες μάζες από το Ιόνιο.
Μέχρι και την Τετάρτη, η Ελλάδα από μετεωρολογικής άποψης θα είναι χωρισμένη σε τρεις ζώνες: α) Την δυτική και βορειοδυτική Ελλάδα, όπου θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα έντονες βροχές και καταιγίδες. β)Τις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας, το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο όπου θα επικρατεί άστατος καιρός και θα εκδηλώνονται βροχές/καταιγίδες τοπικού/παροδικού χαρακτήρα χωρίς όμως ο καιρός να είναι συνεχώς κλειστός και γ) Το νότιο και νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου θα επικρατούν αραιές, γενικά, νεφώσεις και η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.
Από την Πέμπτη, με την διέλευση της διαταραχής προς τα ανατολικά, χωρίς αυτή να έχει οργανωμένο χαρακτήρα, τα φαινόμενα θα έχουν κατά κύριο λόγο τον χαρακτήρα "θερμικής αστάθειας" με όμβρους και καταιγίδες να εκδηλώνονται κυρίως κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Την Πέμπτη, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, δεν προβλέπονται αξιόλογα φαινόμενα. Αντίθετα, την Παρασκευή, προβλέπεται γενικευμένη έξαρση της αστάθειας με όμβρους/καταιγίδες κατά διαστήματα σε μεγάλο μέρος της χώρας κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες.
Το Σάββατο, η αστάθεια θα περιοριστεί και τα φαινόμενα προβλέπεται να εστιάζονται κυρίως σε τμήματα της βόρειας Ελλάδας. Στις υπόλοιπες περιοχές, η πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδων είναι περιορισμένη ενώ θα υπάρχουν και σημαντικά διαστήματα ηλιοφάνειας. Παράλληλα, η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή άνοδο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Από την Κυριακή και κατά την διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, προβλέπεται να επικρατήσει μία διάταξη στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία η οποία, σαν γενικά χαρακτηριστικά της, θα έχει την επικράτηση χαμηλότερων πιέσεων στην δυτική/κεντρική Μεσόγειο και Ευρώπη και υψηλότερων πιέσεων στην περιοχή μας με αποτέλεσμα την μεταφορά και εγκατάσταση πολύ θερμότερων, αφρικανικής προελεύσεως αερίων μαζών. Αποτέλεσμα αυτής της διάταξης, προβλέπεται να είναι η διαμόρφωση μίας αξιόλογης θερμής περιόδου, τα χαρακτηριστικά της οποίας δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα για την χώρα μας. Σε γενικές γραμμές, η θερμή αυτή περίοδος προβλέπεται να έχει, σαν κύρια χαρακτηριστικά:
1) Την κλιμάκωση από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά της χώρας, με την δυτική και βορειοδυτική Ελλάδα να μην αντιλαμβάνεται σε σημαντικό βαθμό την άνοδο της θερμοκρασίας και την επικράτηση, εκεί, άστατων συνθηκών, την νοτιοανατολική Ελλάδα (και κυρίως την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα) να δέχονται την επίδραση ασυνήθιστα θερμών αερίων μαζών για αρκετές ημέρες και το ενδιάμεσο τμήμα που περιλαμβάνει το ανατολικό και βόρειο Αιγαίο και το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας, να καταγράφουν υψηλές, αλλά όχι ακραίες θερμοκρασίες, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται το ενδεχόμενο να καταγραφούν πολύ υψηλές τιμές σε πολύ τοπικό επίπεδο όπου οι συνθήκες (καταβατικοί άνεμοι, εγκλωβισμός θερμότητας...) το ευνοούν.
2)Η θερμή περίοδος φαίνεται να παρουσιάζει δύο φάσεις: α) Από την Κυριακή μέχρι την Τρίτη (19-21 Μάιου) η οποία θα είναι σύντομη και θα χαρακτηριστεί από ασταθείς συνθήκες σε αρκετές περιοχές της δυτικής και βορειοδυτικής Ελλάδας, αρκετή συννεφιά σε μεγάλο μέρος της χώρας και μεταφορά σκόνης) και β)Από την Τετάρτη, 22 Μάιου 2019, όπου ενδέχεται να υπάρξει σημαντική περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας με περιορισμό της αστάθειας, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Μεταξύ των δύο περιόδων, είναι αρκετά πιθανό να παρατηρηθεί έξαρση των φαινομένων με βροχές/καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας (και κυρίως στην δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα).
Όσον αφορά την περιοχή της Αττικής, η Τετάρτη και η Πέμπτη, προβλέπεται να κυλήσει με εναλλαγές ηλίου/συννεφιάς και πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών βροχών/όμβρων κατά διαστήματα. Σε κάποιες περιοχές της δυτικής/βόρειας Αττικής και βόρεια του Υμηττού, είναι λίγο πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες κατά τις απογευματινές ώρες. Την Παρασκεύη, προβλέπεται σημαντική έξαρση της αστάθειας με βροχές και καταιγίδες να εκδηλώνονται σε μεγάλο μέρος της Αττικής από τις μεσημεριανές ώρες της ημέρας. Η έξαρση αυτή της αστάθειας θα απασχολήσει και το λεκανοπέδιο της Αθήνας με τα πιο αξιόλογα φαινόμενα να εστιάζονται σε περιοχές που πρόσκεινται στην Πάρνηθα και τον Υμηττό και στην ευρύτερη ζώνη των βορείων προαστίων (εν αντιθέσει με τα νότια προάστια όπου είναι πιθανό να μην σημειωθούν φαινόμενα). Ειδικά σε περιοχές της βόρειας/βορειοδυτικής/βορειοανατολικής Αττικής είναι πιθανό να σημειωθούν αξιόλογα ύψη βροχής σε μικρό χρονικό διάστημα που θα οδηγήσουν σε τοπικής κλίμακας πλημμυρικά φαινόμενα.
Ανάλογη με αυτή της Αττικής, σε γενικές γραμμές, προβλέπεται να είναι η εξέλιξη του καιρού και στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου και εκεί το ενδεχόμενο εκδήλωσης καταιγίδας είναι υψηλότερο κατά τις μεσημεριανές/απογευματινές ώρες της Παρασκευής και μεγαλύτερο στα προάστια της πόλης που πρόσκεινται στα γύρω ημιορεινά τμήματα.
Τέλος, σχετικά με την τάση για την εξέλιξη του καιρού προς τα τέλη του μήνα, αν και το τοπίο παραμένει πολύ αβέβαιο, αξίζει να σημειωθεί πως είναι σχετικά πιθανό, η εξέλιξη του καιρού να καθοριστεί από την εγκατάσταση χαμηλών πιέσεων και ασταθών αερίων μαζών στην κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια και υψηλών πιέσεων στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, διάταξη που πρακτικά θα σημαίνει και πάλι την διαμόρφωση ασταθών συνθηκών σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας αλλά σταθερών και αρκετά θερμών συνθηκών στα νοτιότερα τμήματα της χώρας και κυρίως στο νότιο Αιγαίο.
Η τάση αυτή που φαίνεται διατηρείται για αρκετές ημέρες όσον αφορά την διάταξη των συστημάτων καιρού, με την Ελλάδα βορειοδυτική Ελλάδα να βρίσκεται υπό την επίδραση δροσερών και ασταθέστερων αερίων μαζών και την νοτιοανατολική Ελλάδα στον πυρήνα θερμών αερίων μαζών και η οποία θυμίζει "ατμοσφαιρική τραμπάλα", αποτελεί και την αφορμή για τον τίτλο του κειμένου.
Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*
Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!
Γεώργιος Παπακωστόπουλος
Συντονιστής προγνώσεων καιρού - SiMeteo.gr
*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.