Με εναλλαγές ο καιρός σε "βάθος χρόνου"
Δημοσιεύθηκε:
Τρίτη 2 Απριλίου, 2019 22:14 σε
Πρόγνωση Καιρού
Μία ακόμα, ψυχρή εισβολή επεφύλασσε ο Μάρτιος κατά τις τελευταίες ημέρες του, η οποία, σαν κύρια χαρακτηριστικά, είχε τους πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικού ανέμους και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στην ανατολική και νότια Ελλάδα, ενώ από πλευράς φαινομένων, οι πιο αξιόλογες βροχές/καταιγίδες σημειώθηκαν σε περιοχές του νότιου Αιγαίου. Τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Κρήτη και το απαγορευτικό απόπλου προς πολλούς προορισμούς, ήταν οι κύριες επιπλοκές οι οποίες δημιουργήθηκαν από την εν λόγω ψυχρή εισβολή, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η ένταση των βοριάδων, οι ριπές των οποίων, σε πολλές περιοχές, ξεπέρασαν, τα 100km/h δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες.
Και ενώ η σκυτάλη από τον Μάρτιο στον Απρίλιο, δόθηκε με πολύ ήπιές συνθήκες και τους ανέμους να έχουν εξασθενήσει, το ξημέρωμα της Τρίτης, 2 Απριλίου, βρίσκει και πάλι το Αιγαίο και πολλές περιοχές της χώρας με ισχυρούς ανέμους και αρκετά "ψυχρή αίσθηση". Αιτία για την νέα, αυτή ενίσχυση του βοριά, αποτελεί η επικράτηση εκτεταμένου αντικυκλώνα στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης, ο οποίο συνδυάζεται με αβαθές σύστημα χαμηλών πιέσεων στην ανατολική Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την δημιουργία σχετικά έντονης βαροβαθμίδας και την νέα ενίσχυση του βοριά κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου. Η διάταξη αυτή, η οποία αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι την Πέμπτη, θα έχει μεταξύ των άλλων σαν αποτέλεσμα την μεταφορά πολικών αερίων μαζών από την ανατολική Ευρώπη προς την Μαύρη Θάλασσα και τα ανατολικά Βαλκάνια, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει δυνατότητα σημαντικής εισχώρησης της ψυχρής αέριας μάζας στον ελλαδικό χώρο. Η βαροβαθμίδα και, κατά συνέπεια, οι άνεμοι στο Αιγαίο, θα παρουσιάσουν εξασθένιση. Κατά τα άλλα, μέχρι και την Πέμπτη, οι συνθήκες αναμένεται να είναι γενικά ξηρές και η ατμοσφαιρική διαύγεια να είναι ένα από τα κύρια στοιχεία του καιρού. Τοπικοί όμβροι ή/και μεμονωμένες καταιγίδες, δεν αποκλείεται να κάνουν την εμφάνισή τους κατά την διάρκεια των μεσημεριανών ωρών σε περιοχές της βόρειας ηπειρωτικής Ελλάδας και, στα κεντρικά τμήματα της Πελοποννήσου όπου οι άνεμοι θα είναι ασθενέστεροι.
Και ενώ, κατά την διάρκεια της Πέμπτης, το σκηνικό του καιρού προβλέπεται να ομαλοποιηθεί ως προς την ένταση των βοριάδων οι οποίοι θα παρουσιάσουν εξασθένιση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή, προβλέπεται να προσεγγίσει από τα νοτιοδυτικά, τον ελλαδικό χώρο, και να προκαλέσει, σε πρώτη φάση (Παρασκευή) την επικράτηση πολύ ενισχυμένων νοτίων ανέμων και την μεταφορά σκόνης, καθώς επίσης και την εκδήλωση βροχών, στην δυτική, κυρίως, Ελλάδα και, σε δεύτερη φάση την εκδήλωση γενικευμένων βροχοπτώσεων οι οποίες, μάλιστα, σύμφωνα με τα τωρινά προγνωστικά στοιχεία θα έχουν μεγάλη ένταση και ενδεχομένως εμμονικό χαρακτήρα σε μεγάλο μέρος της χώρας (στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η Κρήτη η οποία ήδη έχει υποστεί σημαντικά πλημμυρικά επεισόδια κατά την διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων).
Στο διάστημα μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας, προβλέπεται υποχώρηση των φαινομένων, αλλά από την Δευτέρα, είναι αρκετά πιθανό, νέα αξιόλογη διαταραχή να προσεγγίσει από τα δυτικά, τον ελλαδικό χώρο, η οποία δείχνει να επηρεάζει σημαντικότερα την δυτική και βορειοανατολική Ελλάδα και τμήματα του ανατολικού και βόρειου Αιγαίου. Οι άνεμοι που θα συνοδεύουν αυτήν την διαταραχή, τουλάχιστον σε πρώτη φάση προβλέπεται, να έχουν νότια ως δυτική συνιστώσα και η θερμοκρασία να σημειώσει πτώση κυρίως στην δυτική Ελλάδα η οποία δύσκολα θα επεκταθεί ανατολικά της κεντρικής "ραχοκοκαλιάς" της χώρας μας.
Όσον αφορά την μετέπειτα εξέλιξη του καιρού, τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα, δείχνουν τάση να συνεχιστούν οι μεταβολές στον καιρό και είναι αρκετά πιθανό να υπάρξουν, μέχρι τα μέσα του μήνα διαστήματα βροχοπτώσεων σε πολλές περιοχές. Η θερμοκρασία φαίνεται να κυμαίνεται κοντά στους κλιματικούς μέσους όρους και η πιθανότητα να σημειωθεί αξιόλογη ψυχρή ή θερμή περίοδος εμφανίζεται περιορισμένη.
Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*
Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!
Γεώργιος Παπακωστόπουλος
Συντονιστής προγνώσεων καιρού - SiMeteo.gr
*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.