"Αλκυoνίδες" ημέρες πριν από ένα μεγάλο χιονιά
Δημοσιεύθηκε:
Τρίτη 19 Φεβρουαρίου, 2019 19:53 σε
Πρόγνωση Καιρού
Διαδοχικές ατμοσφαιρικές διαταραχές, οι περισσότερες εκ των οποίων παρουσίασαν καλή οργάνωση επηρέασαν την χώρα μας, τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα την εκδήλωση πολύ αξιόλογων φαινομένων, τα οποία, σε ορισμένες περιοχές (όπως πχ στην Κρήτη) παρουσίασαν εμμονή, με αποτέλεσμα την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων. Η τελευταία ατμοσφαιρική διαταραχή, συνοδεύτηκε και από μεταφορά πολύ ψυχρών αερίων μαζών, με αποτέλεσμα την εκδήλωση χιονοπτώσεων σε χαμηλά υψόμετρα της ηπειρωτικής Ελλάδας και του βόρειου Αιγαίου.
Η απομάκρυνση της ατμοσφαιρικής διαταραχής και η επικράτηση υψηλών πιέσεων έχει σαν αποτέλεσμα την επικράτηση των ήπιων καιρικών συνθηκών που παρατηρούνται από την Δευτέρα στον ελλαδικό χώρο. Μέχρι και τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής, ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, προβλέπεται να χαρακτηριστεί από σχετική ή απόλυτη αιθρία, γενικά ασθενείς ανέμους, υψηλές θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της ημέρας και τοπικές ομίχλες, κυρίως κατά την διάρκεια της νύχτας, σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Οι "Αλκυονίδες" ημέρες (όπως έχει επικρατήσει κατά την λαϊκή παράδοση, να ονομάζονται οι ημέρες με ήπιο και σχετικά θερμό καιρό, κατά την διάρκεια του Χειμώνα), σαν αυτές που διανύουμε, επικρατούν αρκετά συχνά κατά την διάρκεια του Χειμώνα, όταν στην νοτιοανατολική Ευρώπη επικρατεί θερμός αντικυκλώνας ο οποίος έχει σαν αποτέλεσμα την μεταφορά και τον εγκλωβισμό θερμών αερίων μαζών και την νεφοδιάλυση ενώ παράλληλα, επικρατούν γενικά ασθενείς άνεμοι καθώς η βαροβαθμίδα (διαφορά πίεσης) στην επικράτεια αυτών των αντικυκλώνων είναι σχετικά μικρή.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, (και εν αντιθέσει με την πεποίθηση που έχει αρχίσει να επικρατεί από πολλούς, πως η άνοιξη είναι προ των πυλών), οι "Αλκυονίδες" που παρατηρούνται τις ημέρες αυτές, θα μπορούσαν να χαρακτηριστουν σαν την "γαλήνη πριν την καταιγίδα", καθώς από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής, ο καιρός στα Βόρεια τμήματα της χώρας θα αρχίσει να μεταβάλλεται με κύριο χαρακτηριστικό την επικράτηση νεφώσεων, την εκδήλωση φαινομένων, την ενίσχυση του βοριά και την πτώση της θερμοκρασίας. Κατά την διάρκεια των νυχτερινών ωρών, προς το Σάββατο, η μεταβολή αυτή, θα αρχίσει να γίνεται αισθητή νοτιότερα και κατά την διάρκεια του Σαββάτου, μία πολύ αξιόλογη ψυχρή εισβολή προβλέπεται να ξεκινήσει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Σύμφωνα με όλα τα προγνωστικά στοιχεία, η ψυχρή εισβολή αυτή θα είναι από τις πιο αξιόλογες των τελευταίων ετών και προβλέπεται να έχει σαν κύρια χαρακτηριστικά: α)Τις πολύ ισχυρές χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές, β) την εκδήλωση ισχυρών βροχών/καταιγίδων, σε πολλές περιοχές της νότιας Ελλάδας και του νότιου Αιγαίου, γ) την επικράτηση πολύ θυελλωδών ανέμων και δ)την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από τα βόρεια προς τα νότια, η οποία θα γίνει έντονα αισθητή καθώς θα συνδυαστεί και με πολύ ισχυρούς ανέμους. Στους παρακάτω χάρτες, μπορείτε να δείτε την προβλεπόμενη κατανομή του ανέμου και των χιονοπτώσεων κατά την διάρκεια των μεσημεριανών ωρών του Σαββάτου (23/2), οπότε και προβλέπεται να λάβει χώρα η έναρξη της ψυχρής εισβολής στην κεντρική Ελλάδα:
Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, η ψυχρή εισβολή αυτή, αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά και τον νομό Αττικής, με κύρια στοιχεία τις κατά διαστήματα έντονες χιονοπτώσεις (και σε περιοχές του λεκανοπεδίου), τους θυελλώδεις βοριάδες και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι αρκετά πιθανό, οι χιονοπτώσεις να έχουν έντονο χαρακτήρα, μεγάλη διάρκεια και να συνδυαστούν με ευνοϊκές για χιονόστρωση, συνθήκες σε πολλές περιοχές της Αττικής στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το λεκανοπέδιο της Αθήνας με ιδιαίτερη έμφαση τα Βόρεια προάστια. Δεν αποκλείεται μάλιστα, η ένταση και η επιμονή των χιονοπτώσεων να είναι ικανή να προκαλέσει αξιόλογη χιονόστρωση και επιπλοκές συγκρίσιμες με αυτές που παρατηρήθηκαν σε μεγάλους χιονιάδες της δεκαετίας 2000-2010.
Ωστόσο, αξίζει να τονιστεί, πως παρά το γεγονός ότι τα γενικά χαρακτηριστικά της ψυχρής εισβολής έχουν ξεκαθαρίσει, η κατανομή των φαινομένων στον χώρο και τον χρόνο και η ένταση αυτών καθώς επίσης και τα επιμέρους χαρακτηριστικά της διαταραχής (ένταση/διεύθυνση ανέμων, θερμοκρασία...) εξαρτώνται από παραμέτρους (όπως η ακριβής τροχιά και τα χαρακτηριστικά του χαμηλού που θα σχηματιστεί και η κίνηση των επιμέρους διαταραχών), που δεν μπορούν ακόμα να προσδιοριστούν με ακρίβεια, και κατά συνέπεια οποιαδήποτε προσπάθεια ακριβούς εκτίμησης του βαθμού στον οποίον θα επηρεαστούν οι διάφορες περιοχές της χώρας (και η Αττική), είναι αρκετά παραδινδυνευμένη.
Σε γενικές γραμμές, τα χαρακτηριστικά της ψυχρής εισβολής είναι τέτοια ώστε η ανατολική και νότια Ελλάδα να επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό, εν αντιθέσει με την δυτική και Βόρεια Ελλάδα, και, όσον αφορά την Αττική, η πιθανότητα χιονόστρωσης να είναι αρκετά μεγαλύτερη σε περιοχές της δυτικής και Βόρειας Αττικής και των Βορείων προαστίων της Αθήνας, σε σχέση με άλλες περιοχές. Παροδική χιονόπτωση, ενδέχεται να συμβεί και στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε πολύ χαμηλά υψόμετρα των νησιών του Αιγαίου.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δοθεί στην περιοχή της Κρήτης καθώς προβλέπεται να σημειωθούν εκ νέου πολύ αξιόλογα ύψη βροχής (χιονιού στα ορεινά/ημιορεινά και ενδεχομένως σε χαμηλά υψόμετρα).
Αναλυτικότερα στοιχεία σχετικά με την κατανομή και την ένταση των φαινομένων, θα μπορέσουμε να δώσουμε την Πέμπτη, οπότε και τα προγνωστικά στοιχεία θα είναι αρκετά πιο "σταθερά".
Προς το παρόν, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην "υπερ-πανσέληνο" η οποία απόψε, με την βοήθεια των αίθριων συνθηκών, προβλέπεται να κάνει την "νύχτα μέρα" στην χώρα μας, δινοντας ένα "μαγικό τόνο" στην αποψινή βραδιά αλλά και στις νύχτες των επόμενων ημερών.
Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*
Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!
Γεώργιος Παπακωστόπουλος
Συντονιστής προγνώσεων καιρού - SiMeteo.gr
SiMeteo.gr
Ο Χειμώνας είναι εδώ!!!
*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.