Πτώση της θερμοκρασίας και γενικά ασθενείς έως μέτριες χιονοπτώσεις στα ορεινά και πιθανών σε ημιορεινά τμήματα της ανατολικής κυρίως χώρας το προσεχές διήμερο Τετάρτης - Πέμπτης.
Ασθενείς βροχές βορείου ρεύματος στα πεδινά.
Πιθανή χιονόπτωση στην Πάρνηθα και σε ορεινούς όγκους της Αττικής.
Σημαντικό στοιχείο η ενίσχυση των Β.ΒΑ ανέμων με εντάσεις 7 έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο ενώ στο Ιόνιο Β.ΒΔ 5 έως 6 μποφόρ .
Η θερμοκρασία σε πτώση την Τετάρτη με μέγιστες τιμές από 3 έως 14 βαθμούς Κελσίου αναλογικά από βορρά προς νότο με χαμηλότερες πλησίον ορεινών όγκων και υψηλότερων πλησίον σε παράλιες και νησιωτικές περιοχές.
Ακόμη πιο χαμηλές οι μέγιστες τιμές την Πέμπτη με μονοψήφιες τιμές σχεδόν σε όλο τον ηπειρωτικό κορμό ενώ λίγο πάνω από τους 10 βαθμούς Κελσίου σε παράλιες και νησιωτικές περιοχές.
Την Παρασκευή πιο βελτιωμένος καιρός με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας και μερική εξασθένηση των ανέμων με μεγαλύτερες εντάσεις στη Ν.ΝΑ Αιγαίο όπου αρχικά θα εξακολουθήσουν με εντάσεις 7 έως 8 μποφόρ με εξασθένηση στην συνέχεια.
ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ.
-Η προοπτική του καιρού οδεύει με πρόσκαιρη βελτίωση την Παρασκευή και αλλαγή του καιρού εκ νέου από το Σ.Κ και κυρίως την νέα εβδομάδα με βροχές και καταιγίδες από ισχυρό σύστημα από τα δυτικά , ενώ ταυτόχρονα με την κάθοδο ψυχρότερων αερίων μαζών σε συνδυασμό του υπάρχων δυναμικού αιτίου και χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.
Όσο αφορά πεδινές περιοχές θα ανιχνευτεί με νεότερα και ασφαλή δεδομένα για γενικά συμπεράσματα του όλου σκηνικού του καιρού
Με τα τελευταία στοιχεία φαίνεται να υπάρχει σχετική διάρκεια της υφής αυτής του καιρού τόσο σε πιο ψυχρές αέριες μάζες όσο και σε δημιουργίες βαρομετρικών συστημάτων.
ΥΓ.
Στην κυκλοφορία των διατάξεων δημιουργείται ένα κλασικό ωμέγα μπλοκ από τον αντικυκλώνα με ταυτόχρονη συγκράτηση δυτικότερα του πεδίου χαμηλών του ατλαντικού και ενεργοποίηση σιβηρικού αντικυκλώνα.
Αποτέλεσμα ανοίγει διάδρομος για κατάβαση ψυχρότερων αερίων μαζών από την Β.ΒΑ Ευρώπη .
[ Εξασθενηση polar vortex στην δύση.]
Βάση της όποιας πιθανότητας και εμπειρικής αίσθησης φαβορί τουλάχιστον ως τώρα για πιο ποιοτικές ψυχρές μάζες διότι το μέλλον ουδείς γνωρίζει είναι τα δυτικά και κεντροβορεια τμήματα της χώρας .
Πολύ θετικό στοιχείο η παρουσία αξιόλογου δυναμικού αιτίου άρα δεν μιλάμε για ξηρικού τύπου υφή του καιρού σε καμία περίπτωση.
Δεδομένου αυτού θεωρώ ότι δίνατε ποιοτικές χιονοπτώσεις στα ορεινά η ημιορεινά κεντροβορειας χώρας εν δυνάμει να κατέλθουν ορεινή Πελοπόννησο καθως και αρκετά νερά στα πεδινά της επικρατειας.
Ερώτημα? Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των δεδομένων και για πεδινά τμήματα αλλά και σε δευτερεύων χρόνο εξέλιξης χιονιά προσήνεμου?
Με τον καιρό δεν είσαι σίγουρος ειδικά μια βδομάδα απόσταση.
Αρνητικό και βασικό στοιχείο κατά την άποψη μου.
Στην χρονική συγκυρία κατάβασης του αυλώνα η ενεργοποίηση της απορροφητικής σκούπας του ατλαντικού χαλώντας την πάστα της ψυχρής μάζας εξαϋλώνοντας την δυτικότερα.
Ανοικτο και το σεναριο αποκοπης της ψυχρης αεριας μαζας .
Συμπέρασμα ...
Μηδένα πρὸ τοῦ τέλους μακάριζε.....
Τι Χριστούγεννα καραδοκούν?
Για την ώρα θεωρώ σίγουρη την [ παραδοσιακή ] γαλοπούλα στο εορταστικό τραπέζι μας.
Εκ της διαχείρισης Worldwide Weather.
http://worldwideoriginalweatherteam.blogspot.com/
Sozon Poyntos.