Πρόγνωση Kαιρού

Videoπρόγνωση - 24... 29 Νοεμβρίου 2017

Videoπρόγνωση - 24... 29 Νοεμβρίου 2017

Αφιέρωμα στην πλημμύρα που έπληξε την δυτική Αττική, τα ξημερώματα της Τετάρτης, 15 Νοεμβρίου 2017, προκαλώντας την απώλεια περισσότερων από 20 ανθρώπων και τεράστιες καταστροφές στην πόλη της Μάνδρας. Πρόγνωση καιρού Ελλάδας και Αττικής, για το διάστημα μεταξύ Παρασκευής, 24 Νοεμβρίου και Τετάρτης, 29 Νοεμβρίου 2017...


Λίγα λόγια για την μεγάλη πλημμύρα της δυτικής Αττικής

 

Την Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κατακλύστηκαν από εικόνες μίας καταστροφής, αδιανόητης για τα δεδομένα της σύγχρονης Ελλάδας. Το Θριάσιο πεδίο και ειδικά η πόλη της Μάνδρας, "σαρώθηκε" από τα νερά που με ορμή κατέκλυσαν την περιοχή. Ποιος ευθύνεται, όμως, για την τραγική αυτή εξέλιξη?

Από μετεωρολογική άποψης, η καταιγίδα που έπληξε την ευρύτερη περιοχή, εκδηλώθηκε στα πλαίσια ενός καιρικού συστήματος, το οποίο είχε εγκλωβιστεί για αρκετές ημέρες στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου, σε μία θέση ευνοϊκή ώστε να "στέλνει στην χώρα μας, διαδοχικές διαταραχές, ικανές να δημιουργήσουν στάσιμε μέτωπα καταιγίδων, τα οποία έδιναν έντονα φαινόμενα, σε τοπικό επίπεδο, αλλά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ευνοώντας την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων. Ειδικά, όσον αφορά την πλημμύρα που έπληξε την πόλη της Μάνδρας, αυτή δημιουργήθηκε από μία ζώνη καταιγίδων, οφειλόμενη πιθανόν σε επιφανειακές συγκλίσεις, η οποία παρέμεινε στάσιμη για αρκετές ώρες πάνω από την περιοχή, δίνοντας πολύ μεγάλα ύψη βροχής και οδηγώντας στην συσσώρευση υδάτων, στις πλαγιές του όρους "Πατέρας", τα οποία κύλησαν ορμητικά, μέσω των ρεμάτων, προς την θάλασσα, κατακλύζοντας τις περιοχές που βρίσκονται γύρω από αυτά.

Από πολεοδομικής άποψης, όμως, όπως έχει επισημανθεί από μελέτες οι οποίες έμειναν "στα χαρτιά", στην περιοχή είχαν γίνει περιβαλλοντικά εγκλήματα, με μία σειρά από ρέματα, να έχουν μπαζωθεί, χωρίς κανέναν σχεδιασμό. Τα ρέματα αυτά, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι ξερά. Δεν είναι όμως και άχρηστα!!! Όταν στις πλαγιές του όρους "Πατέρας" σημειώνονται βροχοπτώσεις, οι ρεματιές είναι αυτές που αναλαμβάνουν να μεταφέρουν τα νερά από το βουνό προς την Θάλασσα. Όταν δε, τα φαινόμενα είναι έντονα, τα ρέματα αυτά είναι δυνατό να πλημμυρίσουν, και μαζί με αυτά και οι γύρω περιοχές. Δεν πρόκειται για κάτι "αφύσικο" αλλά για μία φυσική διεργασία που συμβαίνει κατά διαστήματα σε πολλά ρέματα ανά τον κόσμο. Όταν όμως σε μία περιοχή όπου κατά καιρούς εκδηλώνονται "φυσικές" πλημμύρες, όχι απλά χτίζονται κατοικίες, αλλά μπαζώνονται, σαν να είναι αχρείαστα, τα ρέματα της περιοχής, τότε, σε ένα σπάνιο αλλά φυσιολογικό πλημμυρικό επεισόδιο είναι επίσης απόλυτα φυσιολογικό, να επικρατήσει ο νόμος της φύσης!

Δεν έχει, πάντως, νόημα, να "κλαίμε πάνω από χυμένο γάλα". Αυτό που έχει νόημα, είναι το παράδειγμα της "Μάνδρας", να αποτελέσει περίπτωση προς διερεύνηση και τα όποια συμπεράσματα προκύψουν, να αποτελέσουν "καμπανάκι" για εν δυνάμει επικίνδυνες καταστάσεις, σε διάφορες περιοχές της χώρας μας.

Τα καιρικά φαινόμενα, υπήρχαν πολύ πριν από εμάς. Αρχίζουν να γίνονται επικίνδυνα, από την στιγμή που ο άνθρωπος δεν σέβεται την ίδια την φύση στην οποία ανήκει. Και παρά το γεγονός, ότι η επιστήμη και η τεχνολογία σημειώνουν αλματώδη ανάπτυξη, η απομάκρυνσή του ανθρώπου από την φύση, με ότι αυτό συνεπάγεται είναι εν πολλοίς η βαθύτερη αιτία για πλήθος καταστροφών ανά τον κόσμο, όχι ως "θεία τιμωρία" αλλά ως "φυσική συνέπεια".

 

Τα καιρικά φαινόμενα, σε όλες τους τις εκφάνσεις, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ζωντανού πλανήτη στον οποίο ζούμε. Είναι στο χέρι μας, να τα υποδεχόμαστε σαν "δώρα" και όχι να χρειαστεί να τα αντιμετωπίζουμε σαν "απειλή"...

 


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

Συντονιστής προγνώσεων καιρού - SiMeteo.gr