Αστρονομία

Τέσσερα Αστρονομικά Γεγονότα, Αυτή Την Εβδομάδα: Ο Εσώτατος Πλανήτης και Ο Κρόνος

Η Σελήνη Συναντά Την Παρθένο. Την Τρίτη 13 Ιανουαρίου, νωρίς το πρωί θα απολαύσετε μια ιδιαίτερα στενή επαφή με φεγγάρι και με το φωτεινό αστέρι Στάχυ. Όλη η δράση λαμβάνει χώρα στον αστερισμό της Παρθένου, όχι πολύ ψηλά στο νότιο ουρανό την αυγή. Το 250 έτη φωτός μακρινό αστέρι εμφανίζεται μόνο 2 μοίρες κάτω από το φεγγάρι, μια απόσταση ίση με περίπου με το πλάτος του αντίχειρά σας στο μήκος του βραχίονα.

Ο Ερμής Στα Καλύτερά Του. Ψάξτε για τον αχνό Ερμή περίπου μισή ώρα μετά τη δύση του ηλίου, την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου, ακριβώς πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα. Ο εσώτατος πλανήτης θα εμφανιστεί στο πιο απομακρυσμένο σημείο του μακριά από τον ήλιο. Τοποθετημένος 19 μοίρες ανατολικά του ήλιου, θα ήταν δύσκολο να τον εντοπίσουμε, εάν δεν ήταν κοντά η υπέρλαμπρη Αφροδίτη. Το πλανητικό δίδυμο θα απέχει μόνο 1.3 μοίρες, καθιστώντας το ιδιαίτερα εντυπωσιακό ζευγάρι μέσα από κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο. Κοιτάξτε προσεκτικά και θα μπορείτε να παρατηρήσετε ότι ο Ερμής φαίνεται να είναι μια μικρογραφία του μισού φεγγαριού.

Έκλειψη Ηφαιστειακού Δορυφόρου. Οι ουρανό-παρατηρητές οπλισμένοι με τηλεσκόπια θα μπορούν να παρατηρήσουν μια μακρινή έκλειψη του δορυφόρου του Δία, Ιώ, τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 16 Ιανουαρίου, στις 07:27 π.μ. ώρα Ελλάδος.

Σελήνη και Κρόνος. Κατά την αυγή της Παρασκευής, 16 Ιανουαρίου, η ημισέληνος θα εμφανιστεί να παρκάρει μόλις 2 μοίρες βόρεια του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Ο δακτυλιοειδείς κόσμος δεν μπορεί να χαθεί με γυμνό μάτι, δεδομένου ότι είναι το πιο λαμπρό αντικείμενο ορατό στο νοτιοανατολικό ουρανό πριν την αυγή. Η εγγύτητά του στο φεγγάρι θα τον κάνει πολύ πιο εύκολο να εντοπιστεί.

 

Photo Credit: Cassini's Radio Science Subsystem Team / JPL / ESA / NASA

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece