Πέντε Αστρονομικά Γεγονότα, Αυτή Την Εβδομάδα: Ο Κομήτης Φωτίζεται, Ο Ερμής Συναντά Την Αφροδίτη
Δημοσιεύθηκε:
Τετάρτη 7 Ιανουαρίου, 2015 15:25 σε
Αστρονομία
Το Τόξο Των Διδύμων. Καθώς πέφτει το σκοτάδι, τη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου, κοιτάξτε για το φεγγάρι στο νοτιοανατολικό ουρανό να σχηματίζει ένα όμορφο “ουράνιο τόξο” με τα κύρια αστέρια του αστερισμού των Διδύμων και του Μικρού Κύων. Οι Κάστορας και Πολυδεύκης στους Διδύμους είναι εύκολο να παρατηρηθούν. Βρίσκονται ακριβώς στην επάνω αριστερή πλευρά της σελήνης, ενώ στην κάτω δεξιά πλευρά βρίσκεται ο Προκύων, το πιο λαμπρό αστέρι που ανήκει στον αστερισμό Μικρός Κύων. Και αυτό το υπέρλαμπρο αστέρι ανοικτά προς τα άκρα δεξιά είναι ο Σείριος στο Μεγάλου Κυνός. Το πιο λαμπρό αστέρι στον ουρανό ολόκληρο, ο Σείριος, βρίσκεται λιγότερο από 8,6 έτη φωτός μακριά, καθιστώντας το τον πέμπτο πιο κοντινό αστέρι στο δικό μας ηλιακό σύστημα.
Σελήνη και Δίας. Αργά το βράδυ της Τετάρτης 7 Ιανουαρίου, κοιτάξτε το φωτεινό πλανήτη Δία που βρίσκεται δίπλα στο φεγγάρι. Το κοσμικό ζευγάρι θα απέχει περισσότερο από 5 μοίρες, το οποίο είναι ίσο με το πλάτος των τριών μεσαίων δαχτύλων σας στο μήκος του βραχίονα. Εν τω μεταξύ, ο Βασιλίσκος - το πιο λαμπρό αστέρι στον αστερισμό του Λέοντα, διαμορφώνει ένα διακριτικό τρίγωνο με τον Δία και το φεγγάρι.
Ο Κομήτης Lovejoy Λάμπει. Επίσης, την Τετάρτη μετά το σούρουπο, ψάξτε τον κομήτη Lovejoy καθώς φτάνει στην πλησιέστερη προσέγγιση του στη Γη μερικά 43.500.000 μίλια (70 εκατομμύρια χιλιόμετρα) μακριά. Αυτό είναι περίπου όσο κοντά μας έρχεται ο γείτονά μας, ο Άρης. Τα προγνωστικά τον θέλουν να συνεχίζει να φωτίζει από το 5ο στο 4ο μέγεθος τις επόμενες δύο εβδομάδες, το οποίο τον κάνει ένα εύκολο στόχο για κιάλια και ενδεχομένως ακόμη και για παρατηρήσεις με γυμνό μάτι για όσους ξέρουν πού να ψάξουν. Απόψε, ο κομήτης θα διέρχεται εντός 16 μοιρών προς τα δεξιά του λαμπρού αστεριού Rigel στον αστερισμό του Ωρίωνα.
Για τους αστροφωτογράφους, ωστόσο, η απόλυτη φωτογραφία θα είναι την Κυριακή, 18 Ιανουαρίου, όταν ο Lovejoy θα περνάει δίπλα από τις περίφημες Πλειάδες, σμήνος αστέρων στον αστερισμό του Ταύρου. Εικόνες μακράς έκθεσης θα πρέπει να συλλάβουν την ουρά του κομήτη να περνάει ακριβώς πάνω από τις Πλειάδες, 400 έτη φωτός μακριά. Αυτή η παράξενη προσέγγιση αποτελεί θέαμα ακόμη και για παρατηρητές με κιάλια, ενώ βοηθάει τους αρχάριους ουρανό-παρατηρητές να ψάξουν τον κομήτη, αν δεν το έχουν ξαναδεί.
Σελήνη και Βασιλίσκος. Μέχρι το επόμενο βράδυ, την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου, το φεγγάρι θα έχει βυθιστεί πιο κοντά στον ανατολικό ορίζοντα μέσα στον αστερισμό του Λέοντα. Παρακολουθήστε την Σελήνη να προσεγγίζει το 79 έτη φωτός μακρινό άστρο Βασιλίσκο, το ζευγάρι και πάλι εμφανίζεται να απέχει μόνο 5 μοίρες.
Συζυγία Αφροδίτης και Ερμή. Το βράδυ του Σαββάτου, 10 Ιανουαρίου, η Αφροδίτη και ο Ερμής έρχονται κοντά, στην πλησιέστερη προσέγγιση τους στον ουρανό του ηλιοβασιλέματος. Ψάξτε για αυτούς στο νοτιοδυτικό ουρανό το σούρουπο να αποχωρίζονται λιγότερο από 1 μοίρα. Τόσο ο Ερμής όσο και η Αφροδίτη είναι στην απομακρυσμένη πλευρά του ήλιου από εμάς τώρα, απέχοντας ο Ερμής 18,6 λεπτά φωτός μακριά από τη Γη και η Αφροδίτη 19,4 λεπτά φωτός μακριά.
Photo Credit: Phil Hart, www.philhart.com
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη
Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece