Αστρονομία

Τέσσερα Αστρονομικά Γεγονότα, Αυτή Την Εβδομάδα: Μεγαλοπρεπείς Εκλείψεις, Η Πρώτη Βροχή Μετεώρων Του Έτους Και Πολλά Ακόμα

Εκλείψεις Στον Δία. Νωρίς την Πέμπτη, 1 Ιανουαρίου, θα είστε σε θέση να δείτε τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Δία, Γανυμήδη, σιγά-σιγά να εισέρχεται στην σκιά του πλανήτη και στη συνέχεια να εξαφανίζεται από την θέα. Ο Γανυμήδης ξεκινά το σόου στις 05:18 π.μ. 1 Ιανουαρίου ώρα Ελλάδος, και στις 06:00 π.μ. ο γειτονικός δορυφόρος Ευρώπη ακολουθεί σε έκλειψη. Μέσα από σταθερά κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο θα έχετε την πιο ευχάριστη θέα.

Σελήνη και Ταύρος. Μετά το σούρουπο την Πέμπτη 1 Ιανουαρίου, αναζητήστε το φεγγάρι που βρίσκεται στον αστερισμό του Ταύρου, χαμηλά στο νοτιοανατολικό ουρανό. Σχεδόν ακριβώς πάνω από το φεγγάρι είναι ένα κόσμημα, το αστρικό σμήνος γνωστό ως Πλειάδες ή Επτά Αδελφές. Το σμήνος είναι 400 έτη φωτός μακριά, και με γυμνό μάτι μοιάζει απλά μια ασαφή ομάδα. Όμως, κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο το φέρνουν σε εκπληκτική εστίαση. Στα αριστερά της σελήνης θα είναι ο πορτοκαλόχρωμος αστρικός γίγαντας Aldebaran, καθώς και το διακριτικό, σχήματος V, αστρικό σμήνος Υάδες.

Πρωτοχρονιάτικη Βροχή Μετεώρων. Αργά της βραδινές ώρες του Σαββάτου, 3 Ιανουαρίου, η πρώτη βροχή μετεώρων του έτους, οι Τεταρτίδες, φτάνουν στο απόγειό τους. Σε σκοτεινά μέρη, η κορύφωση φτάνει συνήθως περισσότερο από 60 διάττοντες την ώρα. Φέτος όμως η λάμψη του σχεδόν ολόγιομου φεγγαριού θα τα κρύψει όλα εκτός από τα φωτεινότερα μετέωρα. Οι Τεταρτίδες πήραν το όνομά τους από τον ομώνυμο αστερισμό Quadrans muralis (Τεταρτημόριο Τοίχου), από τον οποίο φαίνεται να ακτινοβολούν, στον βορειοανατολικό ουρανό ακριβώς έξω από την «λαβή» της Μεγάλης Άρκτου. Δώστε χρόνο στα μάτια σας να προσαρμοστούν στο σκοτάδι καθώς ψάχνετε για μετέωρα και κοιτάξτε προς τα κάτω από τον αστερισμό, όπου θα έχετε την καλύτερη ευκαιρία για να δείτε ένα πεφταστέρι.

Κομήτης Lovejoy και Ωρίωνας. Ο κομήτης Lovejoy (C/2014 Q2) συνεχίζει να φωτίζει τις πρώτες ημέρες του 2015, περνώντας από το πολύ φωτεινό αστέρι Rigel μετά το σούρουπο της Κυριακής, 4 Ιανουαρίου. Αυτός ο μπλε-λευκός αστρικός γίγαντας, που σηματοδοτεί το γόνατο του Ωρίωνα, είναι ένας θαυμάσιος οδοδείκτης για την εύρεση του κομήτη, γεγονός που τον καθιστά εύκολο στόχο, ακόμη και για κιάλια. Ο Lovejoy θα πρέπει να είναι περίπου 10 μοίρες προς τα πάνω δεξιά του Rigel, περίπου σαν το πλάτος της γροθιάς σας στο μήκος του βραχίονα. Αλλά και πάλι, το έντονο φως από το φεγγάρι γύρω του μπορεί να κάνει αυτό τον παγωμένο επισκέπτη πρόκληση.

 

Καλή Χρονιά Σε Όλους!!

 

Photo Credit: NASA/JPL

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece