Αστρονομία

Πέντε Αστρονομικά Γεγονότα, Αυτή Την Εβδομάδα: Δείτε Τον Γαλαξία Της Ανδρομέδας και Μία Έκλειψη Δύο Δορυφόρων Του Δία

Λεοντίδες. Αργά τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου, κοιτάξτε στο μακρινό βορειοανατολικό ουρανό για τους διάττοντες, τις Λεοντίδες, να πέφτουν κάθε λίγα λεπτά. Όταν ουρανοί είναι σκοτεινοί, μέχρι δέκα μετέωρα ανά ώρα μπορούν να ακτινοβολούν έξω από τον ομώνυμο αστερισμό του Λέοντα.

Σελήνη και Στάχυς. Όσοι ξυπνούν νωρίς την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου, μπορεί να κοιτάξουν για την ημισέληνο στο χαμηλό νοτιοανατολικό ουρανό τα ξημερώματα, δίπλα στο φωτεινό, μπλε-λευκό αστέρι Στάχυ. Ο Στάχυς, το 250 έτη φωτός μακρινό κύριο αστέρι του αστερισμού της Παρθένου, θα εμφανιστεί να απέχει λιγότερο από τέσσερις μοίρες από το φεγγάρι. Αυτός ο διαχωρισμός είναι μικρότερος από το πλάτος των τριών μεσαίων δαχτύλων σας στο μήκος του βραχίονα.

Η Σελήνη Συναντά Τον Ερμή. Με την αυγή της Παρασκευής, 21 Νοεμβρίου, η Σελήνη θα έχει συρρικνωθεί σε μία λεπτή σαν ξυράφι ημισέληνο ακόμα πιο κοντά στο νοτιοανατολικό ορίζοντα και θα παρκάρει κοντά στον πλανήτη Ερμή. Αυτό θα είναι μια πρόκληση για τους θεατές αφού το ζευγάρι θα είναι μικρότερο από δέκα μοίρες πάνω από τον ορίζοντα, 30 λεπτά πριν την ανατολή. Καλύτερη θέα θα είναι από τα νότια γεωγραφικά πλάτη με χρήση κιαλιών για να μειωθεί το έντονο φως της αυγής.

Ο Γαλαξίας Της Ανδρομέδας. Με μία Νέα Σελήνη στον σκοτεινό ουρανό, το Σάββατο 22 Νοεμβρίου, είναι η τέλεια στιγμή για να κυνηγήσετε το πιο μακρινό αντικείμενο ορατό με γυμνό μάτι: ο μεγάλος γαλαξίας της Ανδρομέδας. Αντιμετωπίζοντας το βορειοανατολικό φθινοπωρινό βραδινό ουρανό, κοιτάξτε για τον σχήματος W αστερισμό της Κασσιόπης, «η βασίλισσα». Αυτός ο επιφανής αστερισμός δείχνει άμεσα τον γειτονικό σπειροειδή γαλαξία μας, την Ανδρομέδα, στον ομώνυμο αστερισμό (ο οποίος πήρε το όνομα του από την μυθική ελληνική πριγκίπισσα). Το κύριο αστέρι της Κασσιόπης, ο Σεντίρ (Shedar), και ο γαλαξίας της Ανδρομέδας χωρίζονται από περίπου 15 μοίρες - λιγότερο από δύο γροθιές πλάι-πλάι στο μήκος του βραχίονα. Σε μια σκοτεινή τοποθεσία μακριά από φωτορύπανση, θα πρέπει να είστε σε θέση να εντοπίσετε το γαλαξία ως μία αχνή, 3.4-μεγέθους, ασαφής κηλίδα στον ουρανό. Ο γαλαξίας είναι εύκολα ορατός ακόμα και μέσα από τα όρια της πόλης οπουδήποτε σε όλο το Βόρειο Ημισφαίριο χρησιμοποιώντας τίποτα περισσότερο από κιάλια. Ή δοκιμάστε με ένα μικρό τηλεσκόπιο, το οποίο θα αποκαλύψει το αντικείμενο ως μία επιμήκης ωοειδής κηλίδα με δύο πολύ μικρότερες οβάλ κηλίδες δίπλα της. Αυτές είναι ελλειπτικοί νάνοι γαλαξίες σύντροφοι που περιστρέφονται γύρω από τη γιγάντια σπείρα. Γνωστή επίσης ως Μεσιέ 31, η Ανδρομέδα είναι ο μεγαλύτερος από τους γειτονικούς μας γαλαξίες και αποτελεί σπίτι σε τουλάχιστον 300 δισεκατομμύρια ήλιους, καθιστώντας την περίπου τρεις φορές μεγάλη όσο ο Γαλαξίας μας. Αυτό το υπέροχο νησί αστεριών βρίσκεται περίπου 2,6 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά.

Έκλειψη Δορυφόρων Στον Δία. Όσοι ξυπνούν νωρίς την Κυριακή, 23 Νοεμβρίου, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα ειδικό τύπο έκλειψης που περιλαμβάνει δύο δορυφόρους του Δία, ξεκινώντας στις 09:16 π.μ. ώρα Ελλάδος. Ορατό ακόμη και μέσω μικρών ερασιτεχνικών τηλεσκοπίων, ο δορυφόρος Ιώ θα αποκρύψει την Ευρώπη για λίγα λεπτά μόνο. Ψάξτε για τον Δία τις πρώτες πρωινές ώρες ψηλά στα νοτιοανατολικά, δίπλα στο φωτεινό αστέρι του Λέοντα, Βασιλίσκο.

 

Photo Credit & Copyright: Juan Carlos Casado (TWAN)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece