Αστρονομία

Πέντε Αστρονομικά Γεγονότα, Αυτή Την Εβδομάδα: Η Σελήνη Βουίζει Στην Κυψέλη και Ένας Κομήτης Προσεγγίζει Τον Άρη

Βυθισμένος Κρόνος. Από την Τρίτη 14 Οκτωβρίου, οι ουρανό-παρατηρητές έχουν την τελευταία ευκαιρία τους για να δουν τον Κρόνο καθώς συνεχίζει γρήγορα να βυθίζεται στο νοτιοδυτικό ουρανό το βράδυ. Μικρά τηλεσκόπια αποκαλύπτουν μια μεγάλη θέα αυτών των εντυπωσιακών δαχτυλιδιών γύρω από τον αέριο γίγαντα, μόλις πάρει κλίση 23 μοιρών προς τη Γη, ακόμα και μέσα από την λάμψη του ηλιοβασιλέματος. Για να βρείτε τον Κρόνο, οι παρατηρητές θα πρέπει να βρείτε μια καθαρή θέα του ορίζοντα νοτιοδυτικά περίπου 30 έως 45 λεπτά μετά τη δύση του ηλίου. Οι θεατές στα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη, θα βρείτε τον κιτρινωπό πλανήτη, τώρα που βρίσκεται στον αστερισμό του Ζυγού, πιο μακριά από τον ήλιο, πράγμα που τον καθιστά ευκολότερο να τον εντοπίσετε.

Αστρικό Στέμμα. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 15 Οκτωβρίου, το φεγγάρι εμφανίζεται ψηλά στον ουρανό νοτιοανατολικά, που περιβάλλεται από τα φωτεινότερα αστέρια του χειμώνα. Τα πιο κοντινά από αυτά φαίνεται να είναι στον αστερισμό του Ωρίωνα ο Betelgeuse, στον αστερισμό Μικρός Κύων ο Προκύων και ο Πολυδεύκης, από τον αστερισμό των Διδύμων.

Η Σελήνη Βουίζει Στην Κυψέλη. Πριν από την αυγή της Παρασκευής 17 Οκτωβρίου, αναζητήστε την ημισέληνο στο νοτιοανατολικό ουρανό. Ενώ ο λαμπρός  Δίας είναι στα αριστερά της, χρησιμοποιήστε κιάλια για να εντοπίσετε το αστρικό σμήνος της Κυψέλης. Βρίσκεται στον αστερισμό του Καρκίνου, το εκπληκτικό ανοικτό σμήνος αστέρων, επίσης, γνωστό και ως Μεσιέ 44, είναι αρκετά φωτεινό για να είναι μόλις ορατό στο γυμνό μάτι ως μια αχνή τελεία. Στα 610 έτη φωτός, είναι ένα από τα πιο κοντινά σμήνη προς τη Γη. Κιάλια και μικρά τηλεσκόπια, ωστόσο, θα αποκαλύψουν ότι περίπου έξι ντουζίνες μέλη αστέρων εκτείνονται σε 11 έτη φωτός στο διάστημα.

Η Σελήνη Συναντά Τον Δία. Το Σάββατο 18 Οκτωβρίου, όσοι σηκώνονται νωρίς μπορούν να κοιτάξουν για την λεπτή ημισέληνο στην πλησιέστερη προσέγγιση της, με τον φωτεινό Δία σκαρφαλωμένο αποπάνω της. Το κοσμικό δίδυμο θα χωρίζεται από μόλις επτά μοίρες, λίγο περισσότερο από το πλάτος της γροθιάς σας στο μήκος του βραχίονα. Είναι εκπληκτικό να σκεφτεί κανείς ότι ο βασιλιάς όλων των πλανητών βρίσκεται 47 λεπτά φωτός μακριά, ενώ το φεγγάρι μας είναι μόνο 1,5 δευτερόλεπτα φωτός μακριά.

Κομήτης Περνάει Από Τον Άρη και Ένα Σμήνος. Την Κυριακή 19 Οκτωβρίου, ο κομήτης Siding Spring (C / 2013 A1)  θα κάνει ένα στενό «μαρκάρισμα» στον Άρη, απέχοντας μόνο87000 μίλια (139.500 χιλιόμετρα). Αυτό θα είναι λιγότερο από το μισό της απόστασης Γης-Σελήνης, το πιο κοντινό πέρασμα του κομήτη από τον Άρη που έχει καταγραφεί στην ιστορία. Η πλησιέστερη προσέγγιση θα είναι στις 14:26 EDT, δηλαδή 21:26 ώρα Ελλάδος. Οι χρήστες τηλεσκοπίων που θα υποκύψουν στην πρόκληση μπορούν να προσπαθήσουν να κυνηγήσουν το μεγέθους 11 κομήτη χαμηλά στο νοτιοδυτικό ουρανό περίπου 45 λεπτά μετά τη δύση του ηλίου.

Το σφαιρωτό σμήνος NGC 6401 θα είναι μόλις μία μοίρα πάνω από τον Άρη, το οποίο είναι μικρότερο από το πλάτος δύο πλήρη δίσκων του φεγγαριού. Το μακρινό σμήνος 35.000 έτη φωτός θα λάμπει με μέγεθος 9.5, έτσι θα είναι ορατό μέσα από τηλεσκόπια έξι ιντσών και μεγαλύτερα. Ωστόσο, αυτό το κοσμικό τρίο μπορεί να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα φωτογραφική πρόκληση.

                                                                                                                       

Photo Credit: Two Micron All Sky Survey (2MASS)/NASA

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: Night Sky Greece, https://www.facebook.com/nightskygreece