Πέντε Αστρονομικά Γεγονότα, Αυτή Την Εβδομάδα: Κοσμήματα Του Γαλαξία Μας Λάμπουν και Η Αφροδίτη Συναντάει Τον Λέοντα
Δημοσιεύθηκε:
Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου, 2014 20:17 σε
Αστρονομία
Κοσμική Τσαγιέρα. Μετά το σούρουπο, την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου, κοιτάξτε προς το νότιο ουρανό για το φεγγάρι. Κάτω αριστερά του είναι ο αστερισμός του Τοξότη και το σε σχήμα τσαγιέρας μοτίβο αστεριών του - πλήρης με χερούλι, καπάκι και στόμιο. Θα βρείτε την τσαγιέρα με ελαφρά κλίση, με τον ουράνιο ατμό να υψώνεται στον ουρανό. Είναι εκπληκτικό να σκεφτεί κανείς ότι όταν κοιτάμε προς αυτή την αραχνοΰφαντη περιοχή του ουρανού, ατενίζουμε το κέντρο του Γαλαξία μας, το οποίο είναι περισσότερο από 26.000 έτη φωτός μακριά. Φυσικά, το φως του φεγγαριού θα φιλτράρει την λάμψη του Γαλαξία μας αυτή την εβδομάδα, αλλά κιάλια και τηλεσκόπια θα πρέπει να συμβάλουν στη μείωση του σεληνιακού φωτός. Για ερασιτέχνες αστρονόμους, τα κύρια αξιοθέατα στον Τοξότη περιλαμβάνουν τα πολυάριθμα πολύχρωμα σύννεφα αερίων, ή γιγάντια εργοστάσια αστέρων, διάσπαρτα μέσα σε έναν από τους σπειροειδείς βραχίονες του Γαλαξία μας. Αυτά τα νεφελώματα είναι το σπίτι σε εκατοντάδες νεογέννητα άστρα ακόμα τυλιγμένα σε ζεστές, αέριες κουβέρτες. Και την Τετάρτη το βράδυ, μπορείτε να βασιστείτε στο φεγγάρι για να σας καθοδηγήσει σε μερικά από τα πιο γνωστά από αυτά:
Νεφέλωμα Λιμνοθάλασσα. Ανάμεσα στα πιο όμορφα αυτών των πολύτιμων λίθων είναι το Νεφέλωμα Λιμνοθάλασσα. Σε μία πολύ σκούρα, καθαρή νύχτα μακριά από τα φώτα της πόλης, η αμυδρή λάμψη του μπορεί να φαίνεται με γυμνό μάτι. Βρίσκεται περίπου 6.500 έτη φωτός από τη Γη, η Λιμνοθάλασσα σε κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις έχει ένα σμήνος νεαρών αστέρων θαμμένο στο κέντρο της.
Τρισχιδές Νεφέλωμα. Τοποθετημένο ακριβώς πάνω από το Νεφέλωμα Λιμνοθάλασσα, περίπου μία μοίρα υψηλότερα, είναι το Τρισχιδές Νεφέλωμα (το οποίο έγινε διάσημο στην τηλεοπτική σειρά Star Trek, όπου η εικόνα του συχνά χρησιμοποιούταν ως σκηνικό). Μικρότερο και πολύ πιο σκοτεινό, αυτό το 9.000 έτη φωτός μακρινό νεφέλωμα έχει δύο διακριτές ενότητες που λάμπουν με κόκκινο και μπλε στις φωτογραφίες. Μέσα από ένα προσοφθάλμιο τηλεσκοπίου, οι δύο 30 έτη φωτός σε εύρος αέριες περιοχές εμφανίζονται ως μικρές θολές κηλίδες, ελαφρώς μικρότερες από την πανσέληνο.
Μεσσιέ 23. Τέλος, ένα άλλο σημαντικό έκθεμα στον Τοξότη είναι το ανοιχτό σμήνος αστέρων Μ23. Θα βρείτε αυτό το αστρικό στολίδι λιγότερο από 2 μοίρες προς τα δεξιά της σελήνης. Κιάλια θα σας βοηθήσουν να δώσετε έμφαση στο Messier 23 από το εκτυφλωτικό φως του φεγγαριού. Δεν είναι τόσο εντυπωσιακό όσο κάποιες άλλες λιχουδιές του Γαλαξία μας, αυτό το 2.100 έτη φωτός μακρινό σμήνος των 150 αστέρων είναι ένα όμορφο θέαμα, ειδικά όταν το βλέπει κανείς μέσα από ένα μικρό τηλεσκόπιο. Το σύνολο που εκτείνεται το σμήνος είναι περίπου ίσο με τη διάμετρο της πανσελήνου - έτσι ώστε να μπορεί να καλύψει ολόκληρο το οπτικό πεδίο στο προσοφθάλμιο.
Η Αφροδίτη και Ο Βασιλίσκος. Οι πολύ πρωινοί ουρανό-παρατηρητές κατά τη χαραυγή, την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου, θα δείτε την Θεά του Έρωτα να φωλιάζει στην καρδιά του βασιλιά των κτηνών. Ο πλανήτης Αφροδίτη και το άστρο Βασιλίσκος, το φωτεινότερο αστέρι στον αστερισμό του Λέοντα, θα εμφανιστούν εκπληκτικά κοντά, να απέχουν λιγότερο από μία μοίρα, το οποίο είναι ίσο με το πλάτος δύο πανσέληνων δίπλα δίπλα στον ουρανό. Θα πρέπει να βρείτε μια θέση που έχει καθαρή θέα προς τον ανατολικό ορίζοντα. Επίσης, επειδή ο Βασιλίσκος - περίπου 77 έτη φωτός μακριά - λάμπει εκατό φορές πιο αμυδρά από την Αφροδίτη, ένα ζευγάρι κιάλια θα σας βοηθήσουν πραγματικά να φέρετε αυτόν τον συνδυασμό σε εστίαση.
Η Σελήνη και Ο Ποσειδώνας. Αργά το βράδυ της Κυριακής 7 Σεπτέμβρη, κοιτάξτε προς τον ουρανό νοτιοανατολικά για το φεγγάρι που θα είναι σταθμευμένο κοντά στον Ποσειδώνα. Ο μπλε γίγαντας πάγου θα είναι περίπου 6 μοίρες προς τα κάτω αριστερά της σελήνης, στο αχνό ζωδιακό αστερισμό του Υδροχόου. Θα χρειαστείτε κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο για να παρατηρήσετε τον μικροσκοπικό μπλε δίσκο του πλανήτη.
Photo Credit: ESO/IDA/Danish 1.5 m/ R. Gendler, U.G. Jørgensen, K. Harpsøe
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη
Facebook Page: Night Sky Greece https://www.facebook.com/nightskygreece