Πέντε Αστρονομικά Γεγονότα, Αυτή Την Εβδομάδα: Κοσμική Τσαγιέρα και Ποσειδώνας Σε Αντίθεση
Δημοσιεύθηκε:
Τρίτη 26 Αυγούστου, 2014 21:39 σε
Αστρονομία
Κατασκοπεύοντας Τον Τοξότη. Με μία Νέα Σελήνη τη Δευτέρα 25 Αυγούστου, οι σκοτεινοί ουρανοί προσφέρουν μια μεγάλη ευκαιρία για να τσεκάρετε τον Γαλαξία και μία γιγαντιαία "τσαγιέρα" στον ουρανό. Κοιτάξτε προς το χαμηλό νότιο ορίζοντα οποιαδήποτε καθαρή νύχτα αυτή την εβδομάδα και δείτε τον Τοξότη, χάρη σε ένα ευδιάκριτο μοτίβο αστέρων. Μένοντας πάντα χαμηλά στο καλοκαιρινό νυχτερινό ουρανό για εκείνους στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, ο ζωδιακός αστερισμός του Τοξότη είναι εύκολος να τον εντοπίσουμε-ακόμα και από τα φωτεινά προάστια πόλεων-χάρη στο σχέδιο των αστεριών που σηματοδοτούν μια γιγαντιαία ουράνια τσαγιέρα. Για να βρείτε τον Τοξότη, χρησιμοποιήστε τον Αντάρη, το φωτεινότερο αστέρι στο νότιο νυχτερινό ουρανό, ως οδοδείκτη και κοιτάξτε προς ανατολάς από αυτό το λαμπρό πορτοκαλί αστέρι. Και μην ξεχάσετε να πάρετε τα κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο και δείτε γύρω από την τσαγιέρα μια πληθώρα από θησαυρούς του βαθέως ουρανού. Κοιτάξτε προσεκτικά πάνω από το στόμιο της τσαγιέρας και θα παρατηρήσετε κάτι που μοιάζει με κοσμικό "ατμό" να ίπταται στους ουρανούς. Αυτό στην πραγματικότητα είναι η φαντασμαγορική λάμψη εκατομμυρίων αστεριών που απαρτίζουν το Γαλαξία μας.
Ο Κομήτης Siding Spring. Οι ουρανό-παρατηρητές με κιάλια και τηλεσκόπια στο νότιο ημισφαίριο να παρατηρήσετε τον κομήτη Siding Spring (C / 2013 A1). Ο παγωμένος επισκέπτης θα περάσει ξυστά από τον Άρη αργότερα αυτό το φθινόπωρο. Ξεκινώντας την Πέμπτη 28 Αυγούστου, ο κομήτης θα περάσει από μια σειρά από θαύματα του βαθέως ουρανού, δίνοντας μία αστροφωτογραφική ευκαιρία για τους πιο έμπειρους κυνηγούς του ουρανού. Πρώτον, την Πέμπτη το βράδυ, ο κομήτης θα ποζάρει με το σφαιρωτό σμήνος NGC 362, στη συνέχεια την Παρασκευή 29 Αυγούστου, θα γλιστρήσει δίπλα στο Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου, έναν από συντρόφους νάνο-γαλαξίες του Γαλαξία μας. Τέλος, ο κομήτης θα κάνει μια επίσκεψη στο λαμπρό σφαιρωτό σμήνος που ονομάζεται 47 Tucanae.
Ο Ποσειδώνας. Την Παρασκευή 29 Αυγούστου ο Ποσειδώνας, ο όγδοος και τελευταίος σημαντικός πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα, φτάνει σε αντίθεση. Αυτό σημαίνει ότι ο αέριος γίγαντας είναι απέναντι από τον ήλιο στον ουρανό μας, γι 'αυτό θα είναι ορατός όλο το βράδυ. Η αντίθεση σηματοδοτεί επίσης την πλησιέστερη προσέγγιση του πλανήτη στη Γη, η οποία τον καθιστά πιο φωτεινό για τα μάτια μας από ότι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες, ο Ποσειδώνας θα κατοικεί περίπου2.700.000.000 μίλια (4300 εκατομμύρια χιλιόμετρα) μακριά από τη Γη. Αυτό είναι τόσο μακρινό που το φως του ήλιου που αντανακλάται από τις παγωμένες κορυφές των σύννεφων του διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες για να μας φτάσει. Ο Ποσειδώνας βρίσκεται στον αστερισμό του Υδροχόου, λιγότερο από μία μοίρα βορειοανατολικά από το 5ο μεγέθους αστέρι του, σ του Υδροχόου. Ψάξτε για ένα μικροσκοπικό μπλε-γκρι δίσκο ανάμεσα στο αχνό φόντο αστέρων στην περιοχή.
Η Σελήνη Συναντά Τον Στάχυ. Επίσης την Παρασκευή, μαζί με το σούρουπο, αναζητήστε το σαν ξυράφι λεπτό μισοφέγγαρο που παρουσιάζεται ακριβώς πάνω από τον Στάχυ χαμηλά στα νοτιοδυτικά. Το κοσμικό δίδυμο θα εμφανιστεί να απέχει μόνο 2 μοίρες, λίγο μεγαλύτερο από το πλάτος του αντίχειρά σας στο μήκος του βραχίονα.
Τρίο Κόσμων. Περίπου μισή ώρα μετά τη δύση του ηλίου την Κυριακή 31 Αυγούστου, το φεγγάρι ανεβαίνει ψηλότερα στον ουρανό το ηλιοβασίλεμα και προσεγγίζει ένα πλανητικό ζεύγος δίνοντας μια όμορφη ευκαιρία για φωτογραφία. Ψάξτε για ένα εντυπωσιακό τριγωνικό σχηματισμό που αποτελείται από τον Άρη, τον Κρόνο, και το κέρινο μισοφέγγαρο να κρέμονται στο νοτιοδυτικό ουρανό καθώς έρχεται το σούρουπο.
Photo Credit: NASA
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη
Facebook Page: Night Sky Greece, https://www.facebook.com/nightskygreece