Τέσσερα Αστρονομικά Γεγονότα, Αυτή Την Εβδομάδα: Παγωμένοι Γίγαντες και Κοσμήματα Του Βαθέως Ουρανού
Δημοσιεύθηκε:
Τρίτη 15 Ιουλίου, 2014 00:45 σε
Αστρονομία
Ο Ερμής και Το Σμήνος Αστέρων Μεσιέ 35. Περίπου 45 λεπτά πριν την τοπική ανατολή του ηλίου την Τρίτη 15 Ιουλίου, ψάξτε για ένα πολύ αχνό Ερμή στον χαμηλό βορειοανατολικό ουρανό. Βεβαιωθείτε ότι έχετε βρει ένα σημείο παρατήρησης χωρίς εμπόδια, δεδομένου ότι ο φευγαλέος με γυμνό μάτι πλανήτης θα είναι μόνο περίπου 10 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα - το πλάτος της γροθιάς σας στο μήκος του βραχίονα. Ο πλανήτης λάμπει με μέγεθος 0, αλλά αν έχετε δυσκολία να τον βρείτε, τότε χρησιμοποιήστε την υπέρλαμπρη Αφροδίτη, ακριβώς αποπάνω του, ως οδηγό. Ως πρόσθετη πρόκληση, χρησιμοποιήστε κιάλια για να εντοπίσετε το πέμπτο μεγέθους σμήνος αστέρων, που είναι γνωστό ως Messier 35, περίπου 3 μοίρες βόρεια του Ερμή. Αυτό είναι περίπου η απόσταση έξι πανσελήνων δίπλα-δίπλα. Σε περίπου 3.000 έτη φωτός από τη Γη, αυτό το ανοιχτό σμήνος βρίσκεται στον αστερισμό των Διδύμων. Είναι περίπου 24 έτη φωτός σε εύρος και περιέχει πάνω από 500 αστέρια, μερικές δεκάδες από αυτά εύκολα εντοπίζονται με ένα τηλεσκόπιο χαμηλής μεγέθυνσης ή κιάλια.
Σελήνη και Ποσειδώνας. Αργά την Τρίτη 15 Ιουλίου, κοιτάξτε προς το χαμηλό ανατολικό ουρανό για το φεγγάρι και τον 8ου μεγέθους Ποσειδώνα, που ανατέλλουν μαζί στον αστερισμό του Υδροχόου. Το ζευγάρι θα εμφανιστεί πιο κοντά για τους χρήστες τηλεσκοπίου από την Ευρώπη μέχρι την Ασία, την Αφρική και την Αυστραλία, όπου θα χωρίζονται από μόλις 5 μοίρες, ίσο με το πλάτος των τριών μεσαίων δακτύλων σας στο μήκος του βραχίονα.
Σελήνη και Ουρανός. Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής 18 Ιουλίου, η Σελήνη θα έχει ολισθήσει προς τα ανατολικά και θα είναι παρκαρισμένη δίπλα στον άλλο παγωμένο γιγάντιο πλανήτη, τον Ουρανό. Εντός του αμυδρού ζωδιακού αστερισμού των Ιχθύων, τα δύο ουράνια αντικείμενα θα εμφανίζονται να είναι ελάχιστα πάνω από μία μοίρα χώρια. Αυτός ο σφιχτός συνδυασμός θα καταστήσουν εύκολο να βρείτε τον 5ου μεγέθους πλανήτη ακριβώς κάτω από το φεγγάρι. Αυτή η στενή επαφή θα φανεί καλύτερα από τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική. Περιέργως, αυτός ο γιγαντιαίος πλανήτης, με διάμετρο σχεδόν τέσσερις φορές αυτή της Γης, μοιάζει με ένα μικροσκοπικό πράσινο δίσκο, ακόμη και μέσα από ένα τηλεσκόπιο. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι τόσο μακριά - σχεδόν δύο δισεκατομμύρια μίλια (σχεδόν τρία δισεκατομμύρια χιλιόμετρα). Στην πραγματικότητα, ο Ουρανός είναι τόσο μακριά από εμάς που η ηλιακή ακτινοβολία που αντανακλάται από τις κορυφές των σύννεφων του κάνει περίπου 243 λεπτά για να μας φτάσει εδώ στη Γη.
Το Δακτυλιοειδές Νεφέλωμα Στον Αστερισμό Της Λύρας. Το Σάββατο 19 Ιουλίου, το φεγγάρι θα είναι έξω από το νυχτερινό ουρανό, δίνοντας μια ιδανική ευκαιρία για να ψάξετε ένα μικρό αλλά όμορφο πλανητικό νεφέλωμα, μία πολύχρωμη φυσαλίδα αερίου που άφησε πίσω του ένα αστέρι που πεθαίνει. Ξεκινήστε το κυνήγι σας για το Δακτυλιοειδές Νεφέλωμα, επίσης γνωστό και ως Messier 57, κοιτώντας ψηλά στα νοτιοανατολικά για το αστέρι Βέγα στον αστερισμό της Λύρας, το οποίο σηματοδοτεί την φωτεινότερη γωνία του διάσημου Θερινού Τριγώνου. Η Λύρα είναι μια από τους μικρότερους, αλλά πιο εύκολα αναγνωρίσιμους κλασικούς αστερισμούς, ορατή όλο το καλοκαίρι. Το πλανητικό νεφέλωμα είναι ορατό μόνο μέσα από τηλεσκόπια υψηλής μεγέθυνσης και μοιάζει με ένα μικρό, χλωμό δαχτυλίδι. Φωτογραφίες μακράς έκθεσης αποκαλύπτουν το νεφέλωμα σε όλο του το μεγαλείο, δείχνοντας το διευρυνόμενο δακτύλιο των θερμών αερίων σε ένα όμορφο ουράνιο τόξο χρωμάτων. Αν και φαίνεται μικρό στο μέγεθος στο προσοφθάλμιο, το νεφέλωμα είναι πραγματικά ένα κέλυφος αερίου ενός έτους φωτός ευρύ που αποτινάχθηκε από έναν ετοιμοθάνατο άστρο σαν τον Ήλιο πάνω από 2.300 έτη φωτός από τη Γη.
Photo Credit: Hubble Heritage Team (AURA/STScI/NASA)
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη
Κάντε LIKE στην σελίδα μας στο Facebook: Night Sky Greece