Αστρονομία

Τέσσερα Αστρονομικά Γεγονότα, Αυτή Την Εβδομάδα: Ένα Κόσμημα Με Δακτυλίους και Το Μάτι Της Γάτας Λαμπυρίζει

Ο Κρόνος Προσεγγίζει Το Φεγγάρι. Μετά το σούρουπο τη Δευτέρα 7 Ιουλίου, κοιτάξουμε προς τον υψηλό νότιο ουρανό για το φεγγάρι απολαμβάνοντας μια στενή επαφή με ένα από τα πραγματικά κοσμήματα του ηλιακού μας συστήματος, τον Κρόνο. Λάμπει λιγότερο από μία μοίρα μακριά από το φεγγάρι εκείνο το βράδυ ο φωτεινός κίτρινο-δακτυλιοειδής πλανήτης. Εάν έχετε ένα εύχρηστο τηλεσκόπιο, ακόμη και ένα μικρό, αξίζει να δείτε τον Κρόνο, απλά για να δείτε τα μαγευτικά δαχτυλίδια του και μερικούς από τους πιο λαμπερούς δορυφόρους του. Τυχεροί ουρανό-παρατηρητές στην Αργεντινή και τη Χιλή μπορεί να δουν πραγματικά τον δακτυλιοειδή κόσμο να κρύβεται πίσω από το φεγγάρι σε μια σπάνια σεληνιακή απόκρυψη.

Το Σμήνος Μάτι Της Γάτας. Μόλις ο ουρανός σκοτεινιάσει τελείως πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης 8 Ιουλίου παρακολουθήστε το φεγγάρι μέσα στην βορειοδυτική γωνία του αστερισμού του Σκορπιού, που βρίσκεται χαμηλά στο νότιο ουρανό. Αν φανταστείτε τη μυθολογική φιγούρα όπως σχηματίζεται από τα αστέρια, το φεγγάρι θα εμφανιστεί σχεδόν μέσα στα νύχια του αστρικού σκορπιού. Το φωτεινό πορτοκαλί αστέρι στα αριστερά του φεγγαριού είναι ο Αντάρης, ο οποίος βρίσκεται περίπου 600 έτη φωτός από τη Γη. Χρησιμοποιήστε κιάλια για να σαρώσετε πάνω από τον πρωταγωνιστή Αντάρη για να ψάξετε το σφαιρωτό σμήνος αστέρων Μάτι της Γάτας. Το Μάτι γάτας, ή Μεσιέ 4, φαίνεται εύκολα με κιάλια, αλλά πραγματικά λάμπει μέσα από ένα τηλεσκόπιο. Είναι μια αληθινή μητρόπολη αστεριών, που περιέχει εύκολα 10.000 άστρα. Βρίσκεται περίπου 7.000 έτη φωτός μακριά, αποτελώντας ένα από τα κοντινότερα παραδείγματα σφαιρωτού σμήνους στο ηλιακό μας σύστημα. Λόγω της εγγύτητάς του, ακόμη και ένα μικρό τηλεσκόπιο μπορεί εύκολα να εντοπίσει μερικά από τα αστέρια που συνωστίζονται κοντά στο πυρήνα του. Το όνομα του σμήνους προέρχεται από τη δομή που φαίνεται να έχουν τα αστέρια κατά μήκος του κέντρου του, πράγμα που το κάνει να μοιάζει σαν ένα μάτι γάτας στο προσοφθάλμιο.

Ο Βέγας Κοντά Στο Ζενίθ. Την Πέμπτη 10 Ιουλίου, κοντά στα μεσάνυχτα, δείτε κατευθείαν το πιο λαμπρό αστέρι της εποχής, τον Βέγα. Καθώς το 26 έτη φωτός μακρινό αστέρι σηματοδοτεί το μικρό αστερισμό της Λύρας, αντιπροσωπεύει επίσης μία από τις γωνίες του Θερινού Τριγώνου. Αφού τα αστέρια του κοσμικού τρίο είναι τόσο φωτεινά, η εύρεση τους είναι εύκολη, ακόμη και από προάστια πόλεων με φωτορύπανση. Κοιτάξτε προς το κάτω αριστερό μέρος του Βέγα προς τα βορειοανατολικά και θα δείτε το 1.400 έτη φωτός μακρινό φωτεινό αστέρι Ντενέμπ. Κάτω δεξιά του Βέγα στα νοτιοανατολικά είναι το 17 έτη φωτός μακρινό κίτρινο αστέρι Αλτάιρ. Το Θερινό Τρίγωνο κυριαρχεί στον ουρανό το βράδυ τη διάρκεια του καλοκαιριού καθώς και στις αρχές του φθινοπώρου.

Άρης και Στάχυς. Το Σάββατο 12 Ιουλίου κοιτάζουμε προς το χαμηλό νοτιοδυτικό ουρανό το βράδυ για το γείτονά μας, τον Άρη, ο οποίος θα φθάσει στο πλησιέστερο σημείο του προς το αστέρι οδηγό του αστερισμού της Παρθένου. Ο κόκκινος πλανήτης και το μπλε-άσπρο αστρικό διαμάντι, τον Στάχυ, θα εμφανιστούν να απέχει ο ένας από τον άλλο σε απόσταση μικρότερη από 1,4 μοίρες, μικρότερο από το πλάτος τριών πανσέληνων δίπλα-δίπλα. Η εμφανή εγγύτητάς τους βέβαια οφείλεται μόνο στην τυχαία ευθυγράμμιση τους όπως φαίνεται από την Γη. Ενώ ο Άρης είναι μόνο 8,6 λεπτά φωτός από τη Γη, ο Στάχυς βρίσκεται 250 έτη φωτός μακριά.

 

Photo Credit: Κωνσταντίνος Βασιλακάκος, Konstantinos Basilakakos Photography

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη