Αστρονομία

Πέντε Αστρονομικά Γεγονότα, Αυτή Την Εβδομάδα: Η Θεά Του Έρωτα και Η Ανατολή Του Γαλαξία

Σελήνη και Αφροδίτη. Νωρίς το πρωί της Τρίτης 24 Ιούνη στην Αμερική, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε το μισοφέγγαρο να προσεγγίζει την λαμπρή Αφροδίτη. Η θεαματική αντιστοίχιση (η οποία πρέπει να αποτελεί μια καλή ευκαιρία για φωτογραφία) θα είναι ορατή χαμηλά στον ανατολικό ουρανό περίπου 45 λεπτά πριν την τοπική ανατολή του ηλίου. Με τα δύο αντικείμενα να χωρίζονται όχι περισσότερο από μία μοίρα, ίσο με δύο πλήρη σεληνιακούς δίσκους δίπλα δίπλα, αυτό είναι ένα ουράνιο γεγονός που δεν θα θέλετε να χάσετε. Καθώς θα πνίγεστε στην ομορφιά αυτού του κοσμικού διδύμου, θα ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για να παρατηρήσετε το φαινόμενο του Γαιόφωτος ή αλλιώς του Τεφρώδες Φωτός, το οποίο φωτίζει το σκοτεινό μέρος του στρογγυλού δίσκου του φεγγαριού. Το φως του ήλιου ανακλάται από τους ωκεανούς και τα σύννεφα της Γης, φωτίζοντας το σκοτεινό τμήμα του φεγγαριού για τους ουρανό-παρατηρητές.

Σελήνη και Aldebaran. Την Τετάρτη 25 Ιουνίου, αναζητήστε το φεγγάρι, το οποίο θα επισκεφθεί τον Aldebaran, το κόκκινο μάτι του Ταύρου. Το δίδυμο-πρόκληση θα είναι εξαιρετικά χαμηλά στον ανατολικό ορίζοντα, με την καλύτερη ορατότητα να έρχεται περίπου 20 έως 30 λεπτά πριν την ανατολή του ηλίου. Θα πρέπει όμως να βρείτε μια υπερυψωμένη τοποθεσία, μία που έχει μια εντελώς καθαρή θέα προς τον ανατολικό ορίζοντα, χωρίς εμπόδια, για να δείτε αυτό το διακριτικό γεγονός. Αν το φως της αυγής κρύβει το ζευγάρι, δοκιμάστε να το αναζητήσετε με κιάλια.

Ερμής-Πρόκληση. Η επόμενη στάση για το φεγγάρι είναι ο διακριτικός Ερμής. Την Πέμπτη 26 Ιουνίου, λίγο πριν από την ανατολή του ηλίου, το σαν ξυράφι λεπτό μισοφέγγαρο θα λειτουργήσει ως οδηγός για τον εσώτατο πλανήτη. Και τα δύο αντικείμενα θα αγκαλιάζουν τον ανατολικό ορίζοντα, γεγονός που τον καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να παρατηρηθεί μόνο με γυμνό μάτι. Αυτό σημαίνει ότι κιάλια θα είναι το καλύτερο στοίχημά σας. Ουρανό-παρατηρητές στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες και πιο νότια γεωγραφικά πλάτη θα είναι σε καλύτερη θέση να κυνηγήσουν αυτό το γεγονός.

Βροχή Μετεωριτών-Βοωτίδες. Τις ώρες πριν την αυγή της Παρασκευής 27 Ιουνίου, οι ουρανό-παρατηρητές έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια καλή γεύση από την ετήσια βροχή μετεωριτών τις Βοωτίδες, χάρη σε ένα σκοτεινό, χωρίς φεγγάρι ουρανό. Ενώ ξεσπάσματα από 50 έως 100 μετέωρα ανά ώρα συνέβησαν το 1998 και το 2004, το τρέχον έτος φαίνεται να είναι περισσότερο ένα μέσο έτος για τις Βοωτίδες, με μια πολύ πιο μέτρια δωδεκάδα περίπου από πεφταστέρια ανά ώρα στις ώρες αιχμής. Όπως και με τις περισσότερες άλλες βροχές, οι Βοωτίδες πιστεύεται ότι προκαλούνται από υπολείμματα κόκκων σε μέγεθος άμμου από ένα περαστικό κομήτη. Ο ένοχος κομήτης στην περίπτωση αυτή είναι ο Pons-Winnecke, που περιφέρεται γύρω από τον ήλιο κάθε 6,4 χρόνια. Τα μετέωρα θα φαίνεται να ακτινοβολούν από το χαμηλό βορειοδυτικό ουρανό μέσα από τον αστερισμό του Βοώτη, εξ ου και το όνομά τους. Σε γενικές γραμμές, οι Βοωτίδες είναι γνωστές ότι είναι φωτεινοί και σχετικά αργοί μετεωρίτες με ταχύτητες περίπου40.000 μίλια (64.000 χιλιόμετρα) την ώρα-λιγότερο από το ένα τρίτο της ταχύτητας των περισσότερων άλλων ετήσιων μετεωριτών.

Ο Γαλαξίας Υψώνεται. Με το φεγγάρι σε νέα φάση και έξω από τον ουρανό μας, τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να δούμε τον Γαλαξία μας. Αργά το βράδυ του Σαββάτου 28 Ιουνίου, αναζητήστε το ομιχλώδες τοπίο που είναι ο Γαλαξία μας. Φαίνεται καλύτερα σε σκοτεινό ουρανό, τουλάχιστον μισή ώρα έξω από φωτισμένες πόλεις, ο Γαλαξίας που βλέπουμε το καλοκαίρι αντιπροσωπεύει ένα γειτονικό σπειροειδή βραχίονα αστέρων που απλώνεται μπροστά μας και τον πυκνό, πιο φωτεινό πυρήνα του κοντά στο νότιο ορίζοντα, όπως φαίνεται από βόρεια γεωγραφικά πλάτη. Αν σαρώσετε όλη αυτή την περιοχή του ουρανού με κιάλια θα παρατηρήσετε ότι η μουντή λάμψη είναι ένα ποτάμι από εκατομμύρια λαμπερά αστέρια, όλα τους χιλιάδες έτη φωτός μακριά.

 

Photo Credit: Κωνσταντίνος Βασιλακάκος, Konstantinos Basilakakos Photography

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Κάντε LIKE στην σελίδα μας στο Facebook: Night Sky Greece