Πέντε Αστρονομικά Γεγονότα, Αυτή Την Εβδομάδα: Η Θεά Του Έρωτα και Μακρινοί Γίγαντες
Δημοσιεύθηκε:
Τρίτη 17 Ιουνίου, 2014 15:28 σε
Αστρονομία
Ένα θρυλικό σύμβολο ομορφιάς προσθέτει ρομαντισμό νωρίς το πρωί στους ουρανούς αυτή την εβδομάδα και εμφανίζεται μαζί με μερικούς από τους πιο φευγαλέους γειτονικούς κόσμους της Γης.
Η Αφροδίτη, Αυγερινός: Ξεκινώντας από την αυγή της Τρίτης 17 Ιουνίου και για το υπόλοιπο αυτής της εβδομάδας, αναζητήστε την διαμαντένια Αφροδίτη να εμφανίζεται στον ανατολικό ουρανό. Το φωτεινότερο αντικείμενο στον πρωινό ουρανό, η Αφροδίτη θα υψωθεί περίπου 90 λεπτά πριν από την αυγή. Ο πλανήτης θα κρέμεται περίπου 10 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα μέσα σε μισή ώρα πριν από την ανατολή του ηλίου. Ένα ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο εκπαιδευμένο στην θεά του έρωτα θα αποκαλύψει ότι ο δίσκος του πλανήτη εμφανίζεται 80% φωτισμένο. Ο σχεδόν-πλήρης φωτισμός οφείλεται στην γεωμετρική διάταξη της Γης και της Αφροδίτης γύρω από τον ήλιο.
Σελήνη και Ποσειδώνας: Πριν από την αυγή, την Τετάρτη 18 Ιούνη, αναζητήστε τον παγωμένο μπλε γιγάντιο πλανήτη, τον Ποσειδώνα, να κρέμεται 5 μοίρες νότια στο σχεδόν τέταρτο του φεγγαριού. Λάμποντας σχεδόν με 8ο μέγεθος, ο Ποσειδώνας είναι μια πρόκληση για να κυνηγήσετε και φαίνεται καλύτερα από μεγάλα κιάλια ή τηλεσκόπια. Ο μακρινός γίγαντας βρίσκεται περίπου 30 φορές πιο μακριά από τον ήλιο από ότι η Γη και χρειάζεται 165 χρόνια για να ολοκληρώσει μια τροχιά. Αυτή η ακραία απόσταση σημαίνει ότι ακόμη και υπό υψηλή μεγέθυνση, ο Ποσειδώνας θα φανεί μόνο σαν ένας μικρός μπλε χρώματος δίσκος.
Ο Δίας Προσεγγίζει Τον Πολυδεύκη: Μετά το ηλιοβασίλεμα την Παρασκευή 20 Ιουνίου, κοιτάξτε προς το χαμηλό βορειοδυτικό ουρανό για τον βασιλιά των πλανητών, τον λαμπρό Δία. Ο αέριος γίγαντας θα κάνει την πιο κοντινή προσέγγισή του σε ένα από τα δίδυμα του αστερισμού των Διδύμων, τον Πολυδεύκη. Εμφανίζονται μόνο 6 μοίρες χώρια, τα δύο αστρικά αντικείμενα είναι εύκολο να τα δει κανείς ακόμη και από τα μολυσμένα με φως προάστια, όπου όμως δεν υπάρχουν εμπόδια κοντά στον ορίζοντα. Ενώ ο Δίας είναι γείτονάς μας, μόνο κάποια 572 εκατομμύρια μίλια (920 εκατομμύρια χιλιόμετρα) μακριά, ο Πολυδεύκης βρίσκεται 34 έτη φωτός μακριά. Αυτό είναι περίπου 200.600 δισεκατομμύρια μίλια (323 τρισεκατομμυρίων χιλιομέτρων) μακριά.
Θερινό Ηλιοστάσιο: Στο βόρειο ημισφαίριο, το καλοκαίρι (το χειμώνα στο νότιο ημισφαίριο) ξεκινά επίσημα το Σάββατο 21 Ιουνίου στις 10:51 UT, δηλαδή 13:51 ώρα Ελλάδος. Κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής, ο Βόρειος Πόλος της Γης έχει κλίση προς τον ήλιο, έτσι ώστε το βόρειο ημισφαίριο λαμβάνει πιο άμεσα ηλιακό φως και βιώνει υψηλότερες θερμοκρασίες. Οι περιοχές νότια του ισημερινού έχουν κλίση μακριά από τον ήλιο, έτσι ώστε το φως του ήλιου είναι πιο διάσπαρτο, βιώνοντας ψυχρότερες θερμοκρασίες. Για τους ουρανό-παρατηρητές κατά την πρώτη ημέρα της νέας σεζόν και λίγες μέρες αργότερα, ο ήλιος φαίνεται να υψώνεται στο ίδιο μέρος στον ορίζοντα-εξ ου και η προέλευση της λέξης ηλιοστασίου (solstice) που σημαίνει «ήλιος στέκεται ακίνητος» στα λατινικά. Από την ημερομηνία του ηλιοστασίου και μετά, οι ημέρες αρχίζουν σταδιακά να έχουν μικρότερη διάρκεια και οι νύχτες μεγαλύτερη στο βόρειο ημισφαίριο. Το αντίθετο συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο.
Η Σελήνη Επισκέπτεται Τον Πράσινο Γίγαντα: Τις ώρες πριν την αυγή το Σάββατο 21 Ιουνίου, η φθίνουσα ημισέληνος βρίσκεται δίπλα από το μακρινό πλανήτη Ουρανό, στον βορειοανατολικό ουρανό. Το κοσμικό ζευγάρι θα εμφανιστεί να διαχωρίζεται όχι περισσότερο από 2 μοίρες-ίσο με το πλάτος τεσσάρων σεληνιακών δίσκων.
Photo Credit: NASA
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη