Τέσσερα Αστρονομικά Γεγονότα, Αυτή Την Εβδομάδα: Ο Ποσειδώνας, Ουράνια Παράταξη και Ο Σκορπιός Αρπάζει Το Φεγγάρι
Δημοσιεύθηκε:
Δευτέρα 9 Ιουνίου, 2014 20:10 σε
Αστρονομία
Ο πλησιέστερος σύντροφος της Γης, το φεγγάρι, φλερτάρει με τα φωτεινότερα αντικείμενα στον ουρανό τη νύχτα αυτή την εβδομάδα, ενώ ο πιο μακρινός παγωμένος γίγαντας ποζάρει προσφέροντας υπέροχη θέα μέσα από ερασιτεχνικά τηλεσκόπια.
Σελήνη και Φίλοι. Μετά το σούρουπο τη Δευτέρα 9 Ιούνη, αναζητήστε το φεγγάρι να ιππεύει στη μέση μίας ουράνιας ευθυγράμμισης τεσσάρων αντικειμένων στο νοτιοανατολικό ουρανό. Αριστερά της σελήνης είναι ο Κρόνος, ενώ στα δεξιά της βρίσκεται ο Στάχυς και ο Άρης. Μπορείτε να δείτε τις διαφορές χρώματος μεταξύ των τριών αστεριών; Η όλη ευθυγράμμιση θα είναι ορατή κατά το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας, μέχρι να δύσει πριν από τις 3 π.μ., τοπική ώρα. Εν τω μεταξύ, τυχεροί ουρανό-παρατηρητές που βρίσκονται στο νότιο άκρο της Νότιας Αφρικής, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε το φεγγάρι να περνάει μπροστά ή να αποκρύπτει τον Κρόνο. Παρατηρήστε τον Κρόνο και τα υπέροχα δαχτυλίδια του μέσα από ένα ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο. Οι ίδιοι δακτύλιοι αποτελούνται από αμέτρητα κομμάτια πάγου και βράχων και έχουν πάχος μόνο μερικά χιλιόμετρα. Αυτή τη στιγμή, οι δακτύλιοι εμφανίζονται με κλίση περίπου 20 μοίρες προς τη Γη, το οποίο προσθέτει ενδιαφέρον στην εμφάνισής τους, όταν τα δει κανείς μέσα από προσοφθάλμιο, ιδίως υπό υψηλή μεγέθυνση. Μέχρι το επόμενο βράδυ της Τρίτης, το φεγγάρι θα έχει μετακινηθεί στην άλλη πλευρά του Κρόνου και θα είναι ακόμη πιο κοντά στον "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών", μόλις 4 μοίρες μακριά.
Ο Ποσειδώνας. Τη Δευτέρα 9 Ιουνίου, ο πιο μακρινός μεγάλος πλανήτης στο ηλιακό σύστημα γίνεται στάσιμος, πράγμα που σημαίνει ότι η κίνηση του στον ουρανό έχει επιβραδυνθεί και έχει φθάσει σε μία φαινομενική στασιμότητα πριν αρχίσει να κινείται και πάλι, πίσω, στην αντίθετη κατεύθυνση από τα αστέρια στο φόντο. Αυτή η αστεία πίσω-εμπρός διαδρομή, ένα μοτίβο που ακολουθείται από όλους τους πλανήτες, συμβαίνει στον ουρανό κατά τη διάρκεια εβδομάδων και μηνών. Είναι μια ψευδαίσθηση που δημιουργείται όταν παρατηρούμε τους γειτονικούς μας κόσμους από τη Γη. Ο Ποσειδώνας βρίσκεται περίπου 2.800 εκατομμύρια μίλια (4.500 εκατομμύρια χιλιόμετρα) από τη Γη και λάμπει με μέγεθος 7,8 στον αστερισμό του Υδροχόου. Αυτό τον καθιστά ελάχιστα ορατό, ένα μικροσκοπικό μπλε χρώματος αστέρι με κιάλια και ένα μικρό δίσκο με ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο. Ο πλανήτης ανεβαίνει στα νοτιοανατολικά και μετά τα τοπικά μεσάνυχτα. Θα ανέβει περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού ύψους του νότιου ουρανού μέχρι την αυγή, κάνοντας την ιδανική ώρα για να τον παρατηρήσετε. Ερασιτέχνες αστρονόμοι με τηλεσκόπια μεσαίων διαστάσεων τουλάχιστον12 ίντσες (30,5 εκατοστά) μπορούν να δοκιμάσουν να εντοπίσουν το μεγαλύτερο δορυφόρο του Ποσειδώνα, τον Τρίτωνα, να λάμπει με μέγεθος 13.
Σελήνη και Αντάρης. Μέχρι την Τετάρτη 11 Ιουνίου το φεγγάρι θα έχει βυθιστεί κάτω στο νοτιοανατολικό βραδινό ουρανό, λάμποντας κοντά σε ένα φωτεινό πορτοκαλί αστέρι στο ζωδιακό αστερισμό του Σκορπιού. Η σχεδόν πανσέληνος φαίνεται να έχει πιαστεί στην δαγκάνα του μυθικού αραχνοειδές εντόμου, δίπλα στο λαμπρό κατακόκκινο μάτι του αστερισμού, τον Αντάρη. Το κοσμικό ζεύγος θα εμφανιστεί να χωρίζεται περίπου 7 μοίρες, λίγο μεγαλύτερο από το πλάτος της γροθιάς σας στο μήκος του βραχίονα.
Δίας-Πρόκληση. Περίπου μισή ώρα μετά την τοπική δύση του ηλίου το Σάββατο 14 Ιουνίου, αρχίστε το κυνήγι σας για το βασιλιά των πλανητών, που θα λάμπει χαμηλά στα βορειοδυτικά. Ο Δίας λάμπει φωτεινός ανάμεσα στα εξασθενημένα αστέρια του αστερισμού των Διδύμων και δύει λιγότερο από δύο ώρες μετά τη δύση του ηλίου. Παρά το γεγονός ότι ο δίσκος του αέριου γίγαντα φαίνεται μεγάλος με τηλεσκόπια, θα είναι μια πρόκληση για να εντοπίσετε ατμοσφαιρικές λεπτομέρειες λόγω του χαμηλού υψομέτρου του.
Photo Credit: NASA/JPL
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη