Πέντε Αστρονομικά Γεγονότα, Αυτή Την Εβδομάδα: Σπάνιος Χορός Από Ουράνιες Σκιές και Το Λιοντάρι Αγγίζει Την Σελήνη
Δημοσιεύθηκε:
Τρίτη 3 Ιουνίου, 2014 17:59 σε
Αστρονομία
Κυνηγήστε έναν κομήτη, κυνηγήστε τους δορυφόρους του Δία και παρακολουθήστε το δορυφόρο της Γης να αναπαύεται σε μερικούς από τους λαμπρότερους πλανήτες και αστέρια του νυχτερινού ουρανού.
Επίσκεψη Κομήτη. Μετά το σούρουπο τη Δευτέρα, 2 Ιουνίου και για τις επόμενες νύχτες, ο κομήτης PanStarrs (C/2012 Κ1) μπορεί εύκολα να εντοπιστεί μέσω μικρών ερασιτεχνικών τηλεσκοπίων. Αυτός ο κομήτης ανακαλύφθηκε το 2012 από τους αστρονόμους χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Pan-STARRS (εξ ου και το όνομά του) στην κορυφή του Mauna Kea στη Χαβάη. Είναι σταθερά ευκρινέστερος από τότε, και σύμφωνα με κάποιες προβλέψεις, μπορεί να φθάσει την κατάλληλη φωτεινότητα για να είναι ορατός με γυμνό μάτι τις επόμενες εβδομάδες ή τους επόμενους μήνες. Ο κομήτης έχει φτάσει πλέον το 8ο μέγεθος και σύμφωνα με τους εκδότες του Astronomy Magazine, μπορεί να εντοπιστεί ακριβώς κάτω από το «μπολ» της Μεγάλης Άρκτου. Θα εμφανιστεί μόλις 3 μοίρες ανατολικά του αστεριού μ της Μεγάλης Άρκτου, ένα από τα πόδια του αστερισμού της Μεγάλης Άρκτου.
Τριπλή Σκιά Στον Δία. Την Τρίτη τρεις από τους μεγαλύτερους δορυφόρους του Δία, Καλλιστώ, Ευρώπη και Γανυμήδης, θα ρίξουν ταυτόχρονα σκιές στο επάνω στρώμα από σύννεφα του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Οι ουρανό-παρατηρητές στην Ανατολική Ευρώπη και την Αφρική είναι σε καλύτερη θέση για να απολαύσουν αυτή την σπάνια διέλευση, δεδομένου ότι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας τους. Όπως φαίνεται μέσα από ένα μικρό ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο, τρεις μικροσκοπικές μαύρες κουκκίδες θα διασχίσουν την επιφάνεια του Δία από τι; 15:22 UT (18:22 ώρα Αθήνας) έως τις 19:43 UT (22:43 ώρα Αθήνας). Αν χάσετε αυτό το τριπλό παιχνίδι, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 για την επόμενη φορά.
Σελήνη και Λέοντας. Επίσης, νωρίς το απόγευμα της Τρίτη 3 Ιουνίου, μπορείτε να δείτε προς τα δυτικά για το κέρινο μισοφέγγαρο να γλιστράει ακριβώς κάτω από τον αστερισμό του Λέοντα και το πιο λαμπρό μέλος του, τον Βασιλίσκο, ο οποίος είναι 77 έτη φωτός μακριά. Μέχρι την Τετάρτη 4 Ιουνίου το φεγγάρι θα έχει περάσει στην άλλη πλευρά του λαμπρού μπλε-άσπρου αστεριού.
Σελήνη και Άρης. Στραφείτε προς τα νοτιοδυτικά αργά το βράδυ το Σάββατο 7 Ιουνίου και παρακολουθήστε καθώς η ημισέληνος προσεγγίζει τον φωτεινό πορτοκαλί Άρη, γνωστός και ως ο κόκκινος πλανήτης. Το ζευγάρι θα απέχει λιγότερο από 2 μοίρες, δίνοντας μια όμορφη ευκαιρία για φωτογραφία. Η αντίθεση μεταξύ των χρωμάτων της Σελήνης και του Άρη θα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή.
Ο Στάχυς Συναντά Τη Σελήνη. Μέχρι την Κυριακή 8 Ιουνίου το φεγγάρι θα έχει γλιστρήσει νοτιότερα, δίπλα στο φωτεινό αστέρι Στάχυ, που βρίσκεται 262 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό της Παρθένου. Οι δύο τους θα κάνουν μια εκπληκτική εμφάνιση στον ουρανό, ακόμα και με γυμνό μάτι, καθώς θα χωρίζονται μόνο 2 μοίρες, δηλαδή όσο το πλάτος τεσσάρων σεληνιακών δίσκων.
Photo Credit: Michael Jager
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη