Πέντε Αστρονομικά Γεγονότα, Αυτήν Την Εβδομάδα: Ο Ερμής Ανεβαίνει Καθώς Ο Πράσινος Γίγαντας Ποζάρει
Δημοσιεύθηκε:
Δευτέρα 12 Μαΐου, 2014 19:06 σε
Αστρονομία
Η Σελήνη Προσεγγίζει Τον Στάχυ. Καθώς ο ήλιος δύει την Δευτέρα 12 Μαΐου, θα βρείτε το κέρινο φεγγάρι σταθμευμένο στο κάτω αριστερό μέρος του λαμπρότερου αστεριού στον αστερισμό της Παρθένου. Ο ατσάλινος μπλε-άσπρος Στάχυς βρίσκεται περίπου 250 έτη φωτός από τη Γη και θα εμφανιστεί περίπου 6 μοίρες μακριά από το φεγγάρι μας (λίγο περισσότερο από το πλάτος των τριών δακτύλων σας στο μήκος του βραχίονα).
Η Σελήνη Κατασκοπεύει Τον Κρόνο. Μέχρι το επόμενο βράδυ, την Τρίτη 13 Μαΐου, το φεγγάρι θα βυθιστεί πιο κοντά στο νοτιοανατολικό ορίζοντα και θα κουρνιάσει στην άνω δεξιά γωνία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, του Κρόνο. Για τους παρατηρητές στο Βόρειο Ημισφαίριο, το κοσμικό ζευγάρι θα εμφανιστεί μόνο 1 έως 3 μοίρες χώρια. Ωστόσο, για τους ουρανό-παρατηρητές στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, το φεγγάρι θα εμφανιστεί στην πραγματικότητα να επισκιάζει τον Κρόνο – να περνάει μπροστά από τον πλανήτη και να τον κρύβει. Από την Τετάρτη 14 Μάη, το φεγγάρι θα βρίσκεται σε πλήρη φάση και θα εμφανίζεται κάτω και στα αριστερά του Κρόνου.
Η Αφροδίτη και Ο Ουρανός. Άτομα που ξυπνάνε νωρίς την Πέμπτη 15 Μαΐου, μπορούν να κυνηγήσουν το πολύ αχνό πράσινο πλανήτη, τον Ουρανό, χάρη στο κοντινό σούπερ - φωτεινό συνάδελφο πλανήτη Αφροδίτη.
Σκιές Στον Δία. Οι χρήστες ερασιτεχνικών τηλεσκοπίων κοιτάζοντας τον Δία αργά το βράδυ της Πέμπτης, 15 Μαΐου μπορούν να παρακολουθήσουν τον ηφαιστειακό δορυφόρο του Δία, την Ιώ, να διέρχεται μπροστά από τον αέριο γίγαντα από τις 21:41 μ.μ. έως 23.57 μ.μ. EST. Το μικρό αλλά ορατό ίχνος της σκιάς της Ιώ, διασχίζει την επιφάνεια του πλανήτη από τις 22:42-12:59 π.μ. EDT.
Ο Ερμής Γίνεται Φωτεινότερος. Καθώς το βραδινό λυκόφως εγκαθίσταται το Σάββατο 17 Μαΐου, αναζητήστε τον εσώτατο πλανήτη στον ήλιο, τον Ερμή. Ο φευγαλέος, μικροσκοπικός κόσμος μπορεί να βρεθεί να αγκαλιάζει τον ορίζοντα βορειοδυτικά και στην πολύ κάτω δεξιά γωνία του πολύ πιο φωτεινού Δία. Καθώς οι μέρες και οι επόμενες εβδομάδες περνούν, κρατήστε το ενδιαφέρον σας για τον Ερμή καθώς ανεβαίνει λίγο ψηλότερα και βάζει την καλύτερη εμφάνιση του το βράδυ για το 2014, στα τέλη Μαΐου.
Photo Credit: Cassini Imaging Team, Cassini Project, NASA
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη