Αστρονομία

Πέντε Αστρονομικά Γεγονότα, Αυτήν Την Εβδομάδα: Ο Μπλε και Ο Πράσινος Γίγαντας και Η Θεά Του Έρωτα

Κορύφωση Λυρίδων. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 22 Απριλίου, οι παρατηρητές μπορούν να περιμένουν αυτή τη μικρή βροχή μετεωριτών να κορυφώνεται, με ποσοστά έως περίπου 20 διάττοντες αστέρες ανά ώρα σε σκοτεινό ουρανό. Καλύτερη στιγμή για να κοιτάξετε προς τα πάνω θα είναι μεταξύ 2-5 τοπική ώρα σε όλο το Βόρειο Ημισφαίριο. Μεμονωμένα μετέωρα θα φαίνονται να ακτινοβολούν από τον ομώνυμο αστερισμό της βροχής, την Λύρα.

Η Σελήνη Προσεγγίζει Τον Ποσειδώνα. Ο πιο μακρινός μεγάλος πλανήτης στο ηλιακό σύστημα μπορεί να είναι ένας δύσκολος στόχος, χάρη στο ότι η λάμψη του θάβετε από τη λάμψη της τοπικής ανατολής του ηλίου την Πέμπτη 24 Απριλίου. Ωστόσο, ο Ποσειδώνας θα προσεγγιστεί από το μισοφέγγαρο, το οποίο θα καταστήσει κάπως πιο εύκολο να τον εντοπίσουμε αυτή την εβδομάδα. Αρχικά, χρησιμοποιήστε κιάλια για να ανιχνεύσετε στα κάτω αριστερά της σελήνης ένα μικρό, αμυδρό, μπλε δίσκο. Το φεγγάρι και ο Ποσειδώνας θα εμφανιστεί στον αστερισμό του Υδροχόου, σε απόσταση το ένα από το άλλο μόλις 5 μοιρών - ίσο με το πλάτος περίπου των τριών μεσαίων δαχτύλων σας στο μήκος του βραχίονα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα προσοφθάλμιο χαμηλής ισχύος, στρέψτε το ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο σας στο μικροσκοπικό, μπλε δίσκο του παγωμένου γίγαντα2.860.000.000 μίλια (4.600 εκατομμύρια χιλιόμετρα) μακριά.

Η Σελήνη Προσεγγίζει Την Αφροδίτη. Ψάξτε για τον δεύτερο πλανήτη από τον ήλιο ακριβώς νότια του σαν ξυράφι λεπτού μισοφέγγαρου τα ξημερώματα της Παρασκευής 25 Απριλίου. Το ζευγάρι θα εμφανιστεί μόνο 4 μοίρες χώρια, δίνοντας την ευκαιρία για μία όμορφη φωτογραφία για τους πολύ πρωινούς παρατηρητές του ουρανού. Ως μία πρόσθετη πρόκληση παρατήρησης, δείτε μέχρι πόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορείτε να συνεχίσετε να παρακολουθείτε την Αφροδίτη, την θεά του έρωτα, καθώς φωτίζεται ο ουρανός. Με το φεγγάρι να ενεργεί ως ένας βολικός οδοδείκτης, εξακολουθείτε να παρατηρείτε με κιάλια και δείτε αν μπορείτε να εντοπίσετε τον πλανήτη μόνο με τα μάτια σας.

Ο Αστεροειδής Παλλάς και Ο Λέων. Παρά το γεγονός ότι ο δεύτερος μεγαλύτερος αστεροειδής στο ηλιακό μας σύστημα έφθασε στην κορύφωση της φωτεινότητας του πριν μερικές εβδομάδες, με 8,3 μέγεθος, είναι ακόμα ένας εύκολος στόχος για μεγάλα κιάλια και μικρά τηλεσκόπια - αυτό, εάν ξέρετε πού να κοιτάξετε στον ουρανό. Το Σάββατο 26 Απριλίου, ο τεράστιος βράχος θα πρέπει να είναι γρήγορος στην εύρεση, χάρη στο αρκετά κοντινό πέρασμα ενός πολύ λαμπρού ανοιξιάτικου αστεριού. Ο Παλλάς θα βρίσκεται μόλις 5 μοίρες νότια του λαμπρού με γυμνό μάτι αστεριού Βασιλίσκου – το αστέρι οδηγός του αστερισμού του Λέοντα. Ψάξτε για τον κοσμικό βασιλιά των θηρίων ψηλά στον ουρανό νοτιοδυτικά μετά το σούρουπο.

Η Σελήνη Συναντά Τον Πράσινο Γίγαντα. Την Κυριακή 27 Απριλίου οι λαοί στο νότιο ημισφαίριο, θα δείτε τον έβδομο πλανήτη από τον ήλιο, τον Ουρανό, να απολαμβάνει μια στενή επαφή με το φεγγάρι, χαμηλά στα ανατολικά πριν από την αυγή. Ο πράσινος γίγαντας είναι μόλις 2 μοίρες μακριά - ίσο με το πλάτος τεσσάρων πανσέληνων δίπλα-δίπλα - από το λεπτό φεγγάρι. Ο πρασινωπός παγωμένος γίγαντας έχει τέσσερις φορές το πλάτος της Γης, αλλά επειδή βρίσκεται σχεδόν 1900 εκατομμύρια μίλια (3.100 εκατομμύρια χιλιόμετρα) μακριά από τη Γη, είναι μόλις ορατός με γυμνό μάτι και μόνο σε πολύ σκοτεινούς, παρθένους ουρανούς. Λόγω της λάμψης από την κοντινή Σελήνη, τα κιάλια θα είναι η καλύτερη επιλογή σας στην εύρεση του Ουρανού. Απλά κοιτάξτε για ένα μικροσκοπικό, πρασινωπό - μπλε δίσκο στο οπτικό πεδίο. Με την ευκαιρία, η απορρόφηση του κόκκινου φωτός από το μεθάνιο στην ατμόσφαιρα είναι αυτό που δίνει στον Ουρανό αυτό το δροσερό κυανό χρώμα του.

Photo Credit: NASA, Ο Ποσειδώνας όπως φάνηκε από το Voyager 2

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη