Τέσσερα Αστρονομικά Γεγονότα, Αυτή Την Εβδομάδα: Ένας Κοσμικός Χαρταετός και Ο Βασιλιάς των πλανητών
Δημοσιεύθηκε:
Τρίτη 1 Απριλίου, 2014 15:48 σε
Αστρονομία
Ανοιξιάτικος Χαρταετός. Με το φεγγάρι να λείπει το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας την Δευτέρα 31 Μαρτίου, οι ουρανό - παρατηρητές μπορούν να εντοπίσουμε το διακριτικό αστερισμό του Βοώτη και το κόκκινο γίγαντα αστέρι του. Ένα καλό τέχνασμα που θα βοηθήσει τους παρατηρητές στην εύρεση αυτού του φωτεινού αστερισμού είναι να ξεκινήσουν από την Μεγάλη Άρκτο, που τώρα είναι ψηλά στον βορειοανατολικό ουρανό αργά το βράδυ. Ενώ φαίνεται να κρέμεται ανάποδα, η λαβή της Μεγάλης Άρκτου προσφέρει τρία αστέρια που οδηγούν σε μια νοητή γραμμή κάτω προς τον ορίζοντα. Ακολουθήστε τη γραμμή μέχρι να βρείτε το επόμενο πιο λαμπρό αστέρι. Ορίστε, έχετε βρει τον Αρκτούρο, το πιο λαμπρό αστέρι του Βοώτη. Ενώ τα υπόλοιπα πέντε αστέρια που απαρτίζουν το σχήμα του χαρταετού είναι αρκετά εξασθενημένα με γυμνό μάτι, ο Αρκτούρος θα σας εντυπωσιάσει. Αυτό συμβαίνει γιατί ο Αρκτούρος είναι ένα από τα κοντινότερα άστρα για μας, 37.5 έτη φωτός μακριά. Επίσης, θεωρείται το τέταρτο πιο λαμπρό αστέρι στον ουρανό όλη τη νύχτα, και είναι ένας πραγματικός γίγαντας με εύρος περίπου 20 εκατομμύρια μίλια (32.186.880 χιλιόμετρα) - 25 φορές μεγαλύτερο από τον ήλιο μας.
Σελήνη και Ταύρος. Μετά το σούρουπο την Τετάρτη 2 Απριλίου, αναζητήστε το λεπτό μισοφέγγαρο που κρέμεται κάτω από τα πετράδια του αστερισμού του Ταύρου χαμηλά στο δυτικό ουρανό. Σχεδόν κατ 'ευθείαν πάνω από το φεγγάρι είναι το κόσμημα που μοιάζει με σμήνος αστεριών γνωστό ως Πλειάδες ή Επτά Αδελφές. Με γυμνό μάτι, ο 400 έτη φωτός μακρινός θησαυρός του βαθέως ουρανού μοιάζει με μια ασαφή ομάδα αστέρων. Όμως, κιάλια και μικρά τηλεσκόπια φέρνουν στο επίκεντρο τις εκπληκτικές Πλειάδες. Εν τω μεταξύ, στην άνω αριστερά μεριά της σελήνης θα είναι ο πορτοκαλόχρωμος, αστρικός γίγαντας Aldebaran και το χαρακτηριστικό σχήματος V σμήνος αστέρων Υάδες.
Έκλειψη Υάδων. Μέχρι το επόμενο βράδυ, Πέμπτη 3 Απριλίου, το κέρινο μισοφέγγαρο θα γλιστρήσει μπροστά από το σμήνος αστέρων Υάδες. Το φεγγάρι θα εμφανιστεί να κάθεται ακριβώς στην κάτω δεξιά γωνία του 65 έτη φωτός μακρινού Aldebaran, το οποίο σηματοδοτεί την αριστερή κορυφή του σχήματος V Υάδων. Ο Aldebaran μπορεί να μοιάζει ότι αποτελεί μέρος του σμήνους, αλλά στην πραγματικότητα είναι περίπου τόσο μακριά όσο η μισή απόσταση που είναι τα μέλη του σμήνους. Τη Δευτέρα, τυχεροί ουρανό-παρατηρητές σε μεγάλο μέρος της Βόρειας Αμερικής θα δουν (μέσω ερασιτεχνικών τηλεσκοπίων) έως τρία πιο αμυδρά μέλη των Υάδων, καθώς θα συσκοτίζονται από το φεγγάρι, όταν το σκοτεινό τμήμα του θα περνά μπροστά τους.
Σελήνη και Δίας. Για όσους αγαπούν την παρατήρηση των πλανητών, ο Δίας είναι εύκολο να βρεθεί το Σάββατο 6 Απριλίου, χάρη στο ασημί φεγγάρι που δείχνει τον δρόμο στο νοτιοδυτικό ουρανό το βράδυ. Το ζευγάρι, από κοινού θα κάνουν ένα θεαματικό ουράνιο θέαμα, ακόμα και με γυμνό μάτι από φωτισμένες αστικές περιοχές. Το φεγγάρι κάνει μια επίσκεψη στο Δία, περνώντας μόλις 5 μοίρες νότια του βασιλιά των πλανητών. Μην ξεχάσετε να στρέψετε τα κιάλια σας στο Δία και να παρακολουθήσετε τους τέσσερις μεγαλύτερους δορυφόρους του, δίπλα του. Ακόμη και το μικρότερο τηλεσκόπιο θα αποκαλύψει σκοτεινές ζώνες σύννεφων και τη Μεγάλη Κόκκινη Κηλίδα, έναν τυφώνα στον Δία τρεις φορές το μέγεθος της Γης.
Photo Credit: Unknown (Ο Αστερισμός Του Βοώτη)
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη