Πέντε Αστρονομικά Γεγονότα, Αυτήν Την Εβδομάδα: Η Σελήνη Προσεγγίζει Τον Άρη Καθώς Η Καρδιά Του Λέοντα Εξαφανίζεται
Δημοσιεύθηκε:
Δευτέρα 17 Μαρτίου, 2014 22:55 σε
Αστρονομία
Οι παρατηρητές του ουρανού μπορούν να χαρούν την αλλαγή των εποχών αυτή την εβδομάδα, βλέποντας το φεγγάρι να ενώνει τις δυνάμεις του με τον Άρη και τον Κρόνο, καθώς ένα από τα πιο λαμπρά αστέρια του ουρανού επισκιάζεται.
Η Σελήνη Μπαίνει Στον Στάχυ. Αργά το βράδυ της Δευτέρας 17 Μαρτίου, αναζητήστε την Σελήνη να ανεβαίνει στο ανατολικό ουρανό με δύο φωτεινούς ουράνιους συντρόφους. Το φωτεινότερο αντικείμενο στα αριστερά της είναι ο πλανήτης Άρης και το σκοτεινό αντικείμενο δίπλα του είναι το λαμπρό αστέρι Spica ή αλλιώς Στάχυς. Από την Τρίτη το βράδυ, το φεγγάρι θα γλιστρήσει χαμηλότερα μεταξύ του κοσμικού ντουέτου, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό συνδυασμό. Το φεγγάρι θα είναι ιδιαίτερα κοντά στον 263 έτη φωτός μακρινό Στάχυ, που είναι το αστέρι οδηγός του αστερισμού της Παρθένου. Το ζευγάρι θα εμφανιστεί με διαφορά μικρότερη από 2 μοίρες - ίσο με τέσσερις σεληνιακούς δίσκους δίπλα-δίπλα στον ουρανό.
Αστεροειδής Επισκιάζει Τον Βασιλίσκο. Πολύ νωρίς την Πέμπτη 20 Μαρτίου, τυχεροί ουρανό-παρατηρητές κατά μήκος μιας στενής λωρίδας γης σε όλη τη Βόρεια Αμερική, θα δουν μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση όπου ένας αστεροειδής περνά μπροστά από το φωτεινό αστέρι Regulus ή αλλιώς Βασιλίσκο, ορατός με γυμνό μάτι. Στις 2:07 π.μ. EDT, ο αχνός αστεροειδής 163 Ηριγόνης θα κινηθεί μπροστά από το λαμπρότερο αστέρι στον εαρινό αστερισμό του Λέοντα, καθιστώντας τον αόρατο από τη θέα για έως και 12 δευτερόλεπτα.
Εαρινή Ισημερία. Η εαρινή ισημερία φθάνει την Πέμπτη 20 Μαρτίου. Το γεγονός σηματοδοτεί και επίσημα την εποχή της άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο και την έναρξη του φθινοπώρου στο νότιο ημισφαίριο. Η λέξη "Ισημερία" προέρχεται από τη Λατινική λέξη “equinox” που σημαίνει "ίση νύχτα" και αναφέρεται στις 12 ώρες μέρας και νύχτας, που πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο. Σε σύγκριση με τη θέση του ήλιου το μεσημέρι κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, οι ουρανό-παρατηρητές στο Βόρειο Ημισφαίριο θα παρατηρήσετε ότι ο ήλιος σιγά-σιγά ανεβαίνει υψηλότερα στο νότιο ορίζοντα, δημιουργώντας μικρότερες σκιές. Από αστρονομική άποψη, η εαρινή ισημερία σηματοδοτεί ένα από τα τέσσερα κύρια σημεία καμπής στον κύκλο των εποχών. Η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της, ο οποίος κλίνει κατά 23,5 μοίρες σε σχέση με το τροχιακό του επίπεδο. Σε αυτές τις μέρες όμως ο άξονας της Γης δεν έχει κλίση ούτε μακριά ούτε προς τον ήλιο, έτσι ώστε και τα δύο ημισφαίρια του πλανήτη να λαμβάνουν ίσες ποσότητες από ακτίνες του ήλιου.
Σελήνη και Κρόνος. Μετά τα μεσάνυχτα την Παρασκευή 21 Μαρτίου, το φεγγάρι και ο ασημί πλανήτης με τους δακτυλίους, ο Κρόνος, θα ανεβαίνουν μαζί στα ανατολικά. Το ζευγάρι θα εμφανιστεί να έχει μια πολύ στενή επαφή, λιγότερο από 2 μοίρες χώρια. Φυσικά, η εγγύτητά τους θα είναι μια ψευδαίσθηση. Ενώ το φεγγάρι είναι μόνο236.120 μίλια (380.000 χιλιόμετρα) από τη Γη, ο Κρόνος είναι857.500.000 μίλια (1.380 εκατομμύρια χιλιόμετρα) μακριά. Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών είναι τόσο μακριά από εμάς που οι ακτίνες που αντανακλούν το φως του ήλιου από τις κορυφές των σύννεφων του κάνουν περίπου 77 λεπτά για να ταξιδέψουν μέσα στο διαπλανητικό διάστημα για να φτάσουν στα μάτια μας.
Συνάντηση Ποσειδώνα. Οι αστροπαρατηρητές στο νότιο ημισφαίριο έχουν μια πρόκληση για τηλεσκόπιο, παρατηρώντας τον παγωμένο γίγαντα πλανήτη Ποσειδώνα, στο λυκόφως το πρωί του Σάββατου 22 Μαρτίου. Ο κοντινός Ερμής, ένα αχνό αντικείμενο (αλλά εύκολα ορατό με κιάλια), θα βοηθήσει στον εντοπισμό του Ποσειδώνα, ο οποίος είναι περίπου 1 μοίρα βόρεια του ενδότερου πλανήτη. Οι παρατηρητές θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν μια μικρή μεγέθυνση στο τηλεσκόπιο καθώς σαρώνουν τον ουρανό πάνω από τον Ερμή για να εντοπίσουν το αχνό μπλε σημείο φωτός που είναι ο μακρινός παγωμένος γίγαντας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη