Σίφωνας ανοιχτά της Μυκόνου
Δημοσιεύθηκε:
Σάββατο 26 Απριλίου, 2014 20:26 σε
Meteonews
Συστάδες καταιγίδων, διέσχισαν τις Κυκλάδες κατά την διάρκεια της Μ.Παρασκευής, 18 Απριλίου 2014, στα πλαίσια ατμοσφαιρικής διαταραχής τύπου "cut off low" η οποία διέσχισε την Ελλάδα από τα Δυτικά προς τα Ανατολικά.
Το μεσημέρι της Μ.Παρασκευής, στην βάση καταιγιδοφόρου νέφους το οποίο ακολούθησε τροχιά Νότια - Ανατολικά της Μυκόνου, παρατηρήθηκε funnel cloud ("προβοσκίδα") το οποίο εξελίχθηκε σε θαλάσσιο σίφωνα ο οποίος εκτιμώ πως κινήθηκε ανοιχτά των Ανατολικών ακτών της Μυκόνου.
Ο Θαλάσσιος σίφωνας, πρέπει να απέκτησε πλήρη ανάπτυξη, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 5min, ακουμπώντας την επιφάνεια της θάλασσας, γεγονός το οποίο δεν μπόρεσε να γίνει ορατό από το μέρος παρατήρησης (Άγιος Ιωάννης - Πόρτο - Νοτιοανατολική Τήνος) καθώς στην ευθεία παρατήρησης παρεμβάλλονται οι λόφοι της Μυκόνου. Η συνολική διάρκεια του φαινομένου, εκτιμάται στα 10 - 15min (μετά τα 8min χάθηκε πίσω από τους λόφους).
Πέραν του συγκεκριμένου σίφωνα, παρατηρήθηκε πλήθος μικρών funnels τα οποία ωστόσο δεν φάνηκε από τον τόπο παρατήρησης να εξελίσσονται περισσότερο, χωρίς να αποκλείεται και η ανάπτυξη άλλων θαλάσσιων σιφώνων.
Το συγκεκριμένο φαινόμενο παρατηρείται συχνά στην περιοχή του Ιονίου Πελάγους και του Κρητικού, όταν επικρατούν συνθήκες ατμοσφαιρικής αστάθειας και γενικά ασθενείς επιφανειακοί άνεμοι. Στις Κυκλάδες, αν και το φαινόμενο είναι σχετικά σπάνιο, έχουν καταγραφεί αρκετές περιπτώσεις θαλάσσιων σιφώνων κυρίως κατά την διάρκεια του Φθινοπώρου.
Οι θαλάσσιοι σίφωνες, δύνανται να δημιουργήσουν αναρρόφηση σωμάτων που επιπλέουν στην θαλάσσια επιφάνεια που επηρεάζεται και σε αρκετές περιπτώσεις (λίγες έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα), έχουν παρατηρηθεί "βροχές ψαριών" και θαλάσσιων οργανισμών. Εξαιτίας της περιορισμένης διαμέτρους τους, δεν παράγουν έντονο κυματισμό, αλλά μπορούν να καταστρέψουν σκάφη τα οποία βρίσκονται στην τροχιά τους.
Σίφωνες παρατηρούνται και στην ξηρά, με μικρότερη συχνότητα αλλά συνήθως με μεγαλύτερη ένταση, και ανάλογα με την ισχύ τους, δύνανται να οδηγήσουν σε περιορισμένης ή εκτεταμένης κλίμακας καταστροφές. Στην Ελλάδα, η συχνότητα εμφάνισης σιφώνων ξηράς, είναι πολύ μικρή, και οι περιοχές με τις περισσότερες καταγραφές καταστροφικών σιφώνων, είναι αυτές του Ιονίου Πελάγους, της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της Δυτικής Πελοποννήσου.
Ρεπορτάζ - επιμέλεια άρθρου: Γεώργιος Παπακωστόπουλος