Σε τυπικά ανοιξιάτικο καιρικό μοτίβο...
Δημοσιεύθηκε:
Τετάρτη 15 Μαρτίου, 2017 13:34 σε
Αναλύσεις Καιρού
έκδοση: 15/3/2017/15:00
Η τάση επικράτησης υψηλών πιέσεων στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης, η διέλευση διαδοχικών διαταραχών στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου και η ανάπτυξη ισχυρού θερμικού χαμηλού στην Βόρεια Αφρική, που προς τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να καταλήξει στις ακτές της Λιβύης, είναι τα τρία καθοριστικά "πιόνια" στην καιρική σκακιέρα που παίζουν καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη του καιρού στην περιοχή μας.
Στην κατώτερη τροπόσφαιρα, μέχρι και την Παρασκευή, σε γενικές γραμμές, προβλέπεται να διατηρηθούν οι χαμηλές πιέσεις στην Τουρκία/ Ανατολική Μεσόγειο και οι υψηλότερες πιέσεις, στην κεντρικής Ευρώπη και την Αδριατική. Παρά το γεγονός ότι δεν φαίνεται οργανωμένο σύστημα καιρού να επηρεάζει την περιοχή μας, η διέλευση μικρο διαταραχών (εικ.1) και η εγκατάσταση ψυχρών και ασταθών αερίων μαζών στην μέση τροπόσφαιρα, θα ευνοήσει την ανάπτυξη νεφώσεων κυρίως στο Αιγαίο και την Ανατολική Ελλάδα, και την πυροδότηση "θερμικής" αστάθειας (εικ.2) κατά τις θερμές ώρες της ημέρας κυρίως σε ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας, η οποία θα οδηγήσει σε ανάπτυξη νεφώσεων κατακόρυφης ανάπτυξης που σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορέσουν να δώσουν όμβρους ή/και καταιγίδες περιορισμένης διάρκειας.
εικ.1
εικ.2
Η αστάθεια, φαίνεται να είναι πολύ πιο αξιόλογη την Πέμπτη, κυρίως σε περιοχές της Θράκης και της Πελοποννήσου, με την πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδων να είναι αυξημένη. Σύμφωνα με το WRF, ιδιαίτερα στα Νότια τμήματα της Αρκαδίας και σε περιοχές της Λακωνίας και της Μεσσηνίας, κατά το απόγευμα της Πέμπτης, προβλέπεται να σημειωθούν εκτεταμένες βροχές και καταιγίδες (εικ.3).
εικ.3
Την Παρασκευή, η αστάθεια και το ενδεχόμενο εκδήλωσης φαινομένων, περιορίζεται σημαντικά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρουσιάζει η κάθοδος ψυχρής αέριας μάζας με πολύ καλή υποστήριξη σε όλες τις τροποσφαιρικές στάθμες, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και της Τουρκίας (εικ.4), και η παράλληλη διέλευση του θερμικού χαμηλού από την περιοχή της Βόρειας Αφρικής προς την Λιβύη και την Αίγυπτο (εικ.5). Ο συνδυασμός των δύο συστημάτων, κατά 1000Km, δυτικότερα του προβλεπόμενου, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αξιόλογη ψυχρή στην χώρα μας. Κάτι τέτοιο απορρίπτεται με τα τωρινά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι χιονοπτώσεις θα εστιαστούν σε περιοχές της Τουρκίας.
εικ.3
εικ.5
Από το Σάββατο, αναμένεται αλλαγή στην όλη διάταξη των συστημάτων στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τον Ελλαδικό χώρο, με κύρια στοιχεία την ανάπτυξη υφεσιακού πεδίου στην Ιταλία, με τάση μετατόπισης προς τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, και την ανάπτυξη υψηλών πιέσεων στην κεντρική Μεσόγειο. Αυτή η διάταξη, θα σημάνει την επικράτηση σχετικά ενισχυμένου Δυτικού ρεύματος, το οποίο θα μεταφέρει θερμότερες και ξηρότερες αέριες μάζες και θα οδηγήσει στην άνοδο της θερμοκρασίας, κυρίως στην Ανατολική Ελλάδα όπου εκτιμάται πως σε κάποιες περιοχές, η θερμοκρασία θα παροδικά τους 20. Αυξημένες νεφώσεις, ωστόσο, θα καλύπτουν μεγάλα τμήματα της Δυτικής και Βορειοανατολικής Ελλάδας, οι οποίες ενδέχεται να δώσουν παροδικές βροχές περιορισμένης έντασης.
Την Κυριακή, αναμένεται αλλαγή από την πάνω εικόνα ως προς την διέλευση μετωπικής διαταραχής στην περιοχή των Βαλκανίων η οποία θα επηρεάσει τμήματα της Βορειοανατολικής Ελλάδας (όπου και αναμένεται να εκδηλωθούν φαινόμενα παροδικού χαρακτήρα) και την οποία θα ακολουθήσει στροφή των ανέμων σε πιο Β-ΒΔ, και πτώση της θερμοκρασίας, η οποία θα είναι εντονότερη στην Βόρεια και Ανατολική Ελλάδα.
Στην περιοχή της Αττικής, από την Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο, οι νεφώσεις αναμένεται να είναι λιγότερες, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, το ενδεχόμενο εκδήλωσης τοπικών βροχών εστιάζεται κυρίως σε περιοχές της Ανατολικής και Νότιας Αττικής κατά την διάρκεια της Πέμπτης, και η θερμοκρασία να οδηγηθεί σε μικρή άνοδο, με τις μέγιστες τιμές σε πολλές περιοχές, να ξεπερνούν τους 16°C.
Σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η επόμενη εβδομάδα, προβλέπεται να ξεκινήσει με γενικά ήπιες συνθήκες οι οποίες, ωστόσο, δεν θα κρατήσουν για πολύ, καθώς εκτεταμένο σύστημα χαμηλών πιέσεων από την κεντρική Ευρώπη, προβλέπεται να επεκταθεί προς την περιοχή μας, επηρεάζοντάς την με αυξημένες νεφώσεις, βροχές, χιονοπτώσεις τουλάχιστον σε ορεινά τμήματα, ενισχυμένους ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας.
Γεώργιος Παπακωστόπουλος
Υπεύθυνος προγνώσεων καιρού - SiMeteo.gr
Click εδώ για λεπτομερή πρόγνωση καιρού για περιοχή που σας ενδιαφέρει*
*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, δύο φορές την ημέρα, με την χρήση μοντέλων προσομοίωσης και ενδέχεται να διαφέρουν από την εικόνα που δίνεται στην παραπάνω πρόγνωση.