Σημαντική μεταβολή του καιρού από την Κυριακή!
Δημοσιεύθηκε:
Πέμπτη 11 Απριλίου, 2013 01:14 σε
Αναλύσεις Καιρού
έκδοση: 11/4/2013/01:50
Σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία σημαντική μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από την Κυριακή στην Ελλάδα, με κύριο χαρακτηριστικό την έντονη τροποσφαιρική αστάθεια η οποία θα ευνοήσει την εκδήλωση βροχών και καταιγίδων οι οποίες ενδεχομένως σε ορισμένες περιπτώσεις να έχουν έντονο χαρακτήρα. Παράλληλα, μετά από ένα πολύ ζεστό, για τα δεδομένα του Απριλίου, Σάββατο, η θερμοκρασία θα σημειώσει αξιόλογη πτώση (της τάξης των 6/10) κυρίως στην Ανατολική Ελλάδα και θα επικρατήσουν ισχυροί Βοριάδες κυρίως στο Αιγαίου, οι οποίοι το τετραήμερο Δευτέρα - Πέμπτη, ενδεχομένως να ξεπεράσουν τα 8Bf, κυρίως στο Αιγαίο.
Η προγνωσιμότητα για την περίοδο αναφοράς είναι περιορισμένη, ωστόσο σε σύγκλιση στα προγνωστικά στοιχεία φαίνεται πως μια "short wave" trough, κινούμενη κατά μήκος των Ανατολικών κρασπέδων, αναπτυσσόμενης κατά μήκος της Δυτικής Μεσογείου, θερμής αντικυκλωνικής έξαρσης, θα ακολουθήσει τροχιά προς την Αδριατική Θάλασσα και την Ελλάδα, οδηγώντας κατ'αρχήν σε μεταβολή του καιρού από το απόγευμα του Σαββάτου και κυρίως την Κυριακή, με κύρια χαρακτηριστικά τις νεφώσεις, τις τοπικές βροχές, τις καταιγίδες, την στροφή των ανέμων σε Δυτικούς - Βόρειους και την παροδική αλλά, ενδεχομένως τοπικά, σημαντική, ενίσχυσή τους.
Από κει και ύστερα, η πλειοψηφία των σεναρίων κυμαίνεται στο φάσμα μεταξύ πλήρους αποκοπής της trough και σχηματισμό "cut off low" πάνω από το Ιόνιο και κίνησης της trough προς την Τουρκία όπου και αναμένεται βάθυνσή της συνδυαζόμενη με επιφανειακό χαμηλό. Σε περίπτωση τα συκγλίνοντα στην πρώτη περίπτωση, σενάρια, επαληθευτούν, ψυχρή και υγρή αέρια μάζα αναμένεται να εγκατασταθεί πάνω από την περιοχή μας, κινούμενη σχετικά αργά προς τα Ανατολικά, οδηγώντας σε ιδιαίτερα ασταθείς συνθήκες που θα ευνοήσουν την εκδήλωση καταιγίδων, ενδεχομένως με έντονα χαρακτηριστικά. Εν συνεχεία, με την απομάκρυνση της διαταραχής προς τα Ανατολικά και τον συνδυασμό της με τις υψηλότερες πιέσεις που αναμένεται να επεκταθούν στην κεντρική Ευρώπη, αναμένεται να επικρατήσει ισχυρό Βόρειο ρεύμα το οποίο ωστόσο δεν θα μεταφέρει αέριες μάζες, σημαντικά ψυχρότερες αυτών που θα έχουν ήδη επικρατήσει στην περιοχή, αφού η ψυχρή αέρια μάζα που θα έχει μεταφερθεί στα Βαλκάνια κατά την διέλευση της πρωτογενούς διαταραχής, θα έχει θερμανθεί εξαιτίας του θετικού θερμικού ισοζυγίου που θα διαμορφωθεί στην περιοχή.
Σε περίπτωση που τα συγκλίνοντα στην δεύτερη περίπτωση, σενάρια, επαληθευτούν, η περίοδος αστάθειας θα είναι σύντομη (κυρίως την Κυριακή και την Δευτέρα) και περιορισμένη χωρικά (κυρίως στην κεντρική και Βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα) και από τις αρχές της εβδομάδας θα επικρατήσει ισχυρό Βόρειο ρεύμα, το οποίο σε αυτή την περίπτωση θα μεταφέρει αρκετά ψυχρότερες αέριες μάζες από τα Βαλκάνια προς την περιοχή μας με αποτέλεσμα την σημαντική πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στην Ανατολική και Βόρεια Ελλάδα.
Η πλειοψηφία των τελευταίων "runs" των προγνωστικών μοντέλων δείχνουν μία ενδιάμεση εξέλιξη με τάση προς την 1η περίπτωση, γεγονός που αντιστοιχεί σε μία τριήμερη περίοδο έντονης αστάθειας (Κυριακή - Τρίτη) και ακόλουθη περίοδο ενισχυμένων Βοριάδων (Δευτέρα - Πέμπτη), συνθήκες οι οποίες θα συνοδευτούν από αξιόλογη (αλλά όχι ακραία) πτώση της θερμοκρασίας.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε προγνωστικούς χάρτες από το WRF-ARW, σε ανάλυση 15Km για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και 5Km για την Ελλάδα, με αρχικές συνθήκες από το GFS, όπου φαίνεται έντονη αποκοπή της trough και σχηματισμός "cut off low" με χαρακτηριστικά ιδανικά για την εκδήλωση αξιόλογων φαινομένων, κατά κύριο λόγο θερμικής φύσεως, σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας!
Προς την 2η περίπτωση συγκλίνει το WRFglobal, το οποίο παρουσιάζει πολύ μεγάλη επιτυχία σε επίπεδο μεσοπρόθεσμης πρόγνωσης:
Τα προγνωστικά στοιχεία αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μέχρι το πρωί της Παρασκευής, οπότε και οι προγνώσεις μας θα μπορέσουν να στηθούν σε πιο "στέρεο" έδαφος. Σε κάθε περίπτωση, η αρχή της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να είναι αρκετά διαφορετική από το τέλος αυτής που διανύουμε!
Γεώργιος Παπακωστόπουλος