Αναλύσεις

Θα μπει, η Αττική, στο παιχνίδι της αστάθειας;

Θα μπει, η Αττική, στο παιχνίδι της αστάθειας;
Ιδιαίτερη εμμονή παρουσιάζει η αστάθεια, στην χώρα μας, τις τελευταίες εβδομάδες, με τις καταιγίδες να κάνουν, λίγο - πολύ, την εμφάνισή τους, καθημερινά και τα φαινόμενα, σε ορισμένες περιπτώσεις να έχουν μεγάλη ένταση. Από τις αστάθειες των τελευταίων εβδομάδων, έχει επηρεαστεί, σημαντικά, η δυτική, η κεντρική και η βόρεια χώρα ενώ, στον αντίποδα, η ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και μεγάλο μέρος της ανατολικής και νότιας χώρας, δεν έχει δεχθεί φαινόμενα μεγάλης διάρκειας. Άξιο λόγου είναι, επίσης και το γεγονός πως η θερμοκρασία, από τις αρχές του Απριλίου, σε γενικές γραμμές κυμαίνεται σε χαμηλά, για τα δεδομένα της εποχής, επίπεδα ενώ, μέχρι στιγμής, οι θερμές περίοδοι είναι πολύ λίγες, σύντομες σε διάρκεια και επιλεκτικές. 
Η Αττική, ωστόσο, μέχρι στιγμής, έχει επηρεαστεί, συγκριτικά, λίγο και δευτερογενώς από τις εξάρσεις της αστάθειας μιας και, τα επεισόδια βροχών/καταιγίδων (στο μεγαλύτερο μέρος του νομού - υπάρχουν και περιοχές, κυρίως στην δυτική Αττική, που έχουν επηρεαστεί πιο αξιόλογα), είναι περιορισμένα σε διάρκεια και ένταση και τα ύψη βροχής κατά την διάρκεια του τελευταίου διμήνου, κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, εν συγκρίσει με άλλες περιοχές της χώρας. Ενδεικτικά, ο μετεωρολογικός μας σταθμός που είναι εγκατεστημένος στο προάστιο του Παπάγου, έχει καταγράψει, τον Απρίλιο, ύψος βροχής 21mm και τον Μάιο, μέχρι στιγμής, 17mm, τιμές οι οποίες είναι ελαφρώς χαμηλότερες από τις κλιματικές, για την ευρύτερη περιοχή. Σε ανάλογα επίπεδα κυμαίνονται, σε γενικές γραμμές, οι καταγραφές από μετεωρολογικούς σταθμούς στο λεκανοπέδιο της Αθήνας υπάρχουν, όμως, διαφορές οι οποίες οφείλονται σε μπόρες και καταιγίδες, τοπικού χαρακτήρα που προκάλεσαν έντονες βροχοπτώσεις σε ορισμένα προάστια και επηρέασαν ανομοιογενώς τα διάφορα τμήματα του λεκανοπεδίου. 
Η αστάθεια, ωστόσο, δείχνει να επιμένει, στην χώρα μας, για αρκετές ημέρες ακόμα! Θα επηρεαστεί, και η Αττική, από έντονα φαινόμενα ή θα απέχει από το "παιχνίδι των καταιγίδων"; 

Γιατί η Αττική έμεινε "έξω από το παιχνίδι" των καταιγίδων; 

Οι λόγοι, για τους οποίους η Αττική δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά, από τα φαινόμενα των τελευταίων εβδομάδων, είναι σύνθετοι. Κατ'αρχάς, είναι θα ήταν, πιστεύω, σκόπιμο, να διακρίνουμε τις περιόδους αστάθειας σε δύο κατηγορίες: 

  1. Η πρώτη κατηγορία, περιλαμβάνει τα φαινόμενα τα οποία προέκυψαν στα πλαίσια οργανωμένων συστημάτων καιρού που διέσχισαν την χώρα ή την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Τα περισσότερα από αυτά τα συστήματα, ακολούθησαν τροχιά από τα δυτικά προς τα ανατολικά ή κινήθηκαν βόρεια της χώρας μας, με αποτέλεσμα να συνδυαστούν με δυτικούς ανέμους οι οποίοι τροφοδότησαν με υγρασία, κυρίως την δυτική και βορειοανατολική Ελλάδα και περιοχές του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Επίσης, αρκετά από αυτά τα συστήματα έμειναν σχεδόν στάσιμα δυτικά - βορειοδυτικά της χώρας μας με αποτέλεσμα να επηρεάσουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα την δυτική Ελλάδα, όχι όμως την ανατολική και νότια χώρα (όπου βρίσκεται η Αττική). Καθοριστικό ρόλο, στην κατανομή των φαινομένων, έπαιξε η τοπογραφία της Ελλάδας καθώς η οροσειρά της Πίνδου και άλλα βουνά της ηπειρωτικής χώρας, λειτούργησαν είναι ως "φράγματα", δεχόμενα μεγάλα ύψη βροχής και αφυγραίνοντας τον αέρα που ερχόταν από τα δυτικά είτε ως μηχανισμοί πυροδότησης θερμικής αστάθειας, στα πλαίσια των διαταραχών. Η κατηγορία αυτή, περιλαμβάνει, κυρίως, τις διαταραχές που επηρέασαν την χώρα μας κατά την διάρκεια του Απριλίου και τις πρώτες ημέρες του Μαΐου.
  2. Η δεύτερη κατηγορία, περιλαμβάνει τα φαινόμενα τα οποία προέκυψαν στα πλαίσια ανοιξιάτικής θερμικής αστάθειας, χωρίς να υπάρχει κάποια οργανωμένη διαταραχή ή χωρίς αυτή να παίζει τον πρωτεύοντα ρόλο (ως δυναμικό αίτιο, καθώς η ίδια η διαταραχή συνδυάζεται με ασταθείς συνθήκες που διεγείρουν το θερμικό αίτιο). Η κατηγορία αυτή, περιλαμβάνει όμβρους και καταιγίδες που ως κύριο αίτιο δημιουργίας τους έχουν την θέρμανση των ηπειρωτικών εδαφών από τον ήλιο. Σε αυτή την περίπτωση, και πάλι η δυτική, η κεντρική και η βόρεια χώρα, έχει επηρεαστεί περισσότερο για δύο λόγους: Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με την ίδια την τοπογραφία, καθώς οι μεγάλες ηπειρωτικές εκτάσεις και οι οροσειρές στην δυτική, την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, διεγείρουν πολύ εντονότερα τους μηχανισμούς θερμικής αστάθειας, εν συγκρίσει με άλλες περιοχές και ο δεύτερος, έχει να κάνει με την κατανομή των ανώτερων διαταραχών, που προκάλεσαν ασταθέστερες συνθήκες στην δυτική και βόρεια χώρα, εν συγκρίσει με άλλες περιοχές.
Η Αττική, ως ευρισκόμενη στα πιο ανατολικά τμήματα της Στερεάς Ελλάδας, επηρεάστηκε λιγότερο και από τις δύο, παραπάνω, κατηγορίες, περιόδων αστάθειας. Εκτός, όμως, αυτών των, γενικών χαρακτηριστικών, όσον αφορά τις διατάξεις των συστημάτων, υπάρχουν και άλλοι, τοπικοί παράγοντες, που έχουν να κάνουν με την γεωγραφική θέση και το ανάγλυφο της Αττικής, οι οποίοι έδρασαν ανασταλτικά στην εκδήλωση καταιγίδων. Ένας, από αυτούς τους παράγοντες, έχει να κάνει με το γεγονός πως η Αττική είναι "ευάλωτη" στους βόρειους - βορειοανατολικούς ανέμους οι οποίοι πνέουν στην περιοχή του Αιγαίου και μεταφέρουν, επιφανειακά δροσερό και ευσταθή αέρα προς τον νομό. Επιπλέον, όταν το βόρειο ρεύμα που πνέει στο Αιγαίο, επεκτείνεται και πάνω από την Αττική, για λόγους που θα επεξηγήσω παρακάτω, εμποδίζει την κατακόρυφη ανάπτυξη των νεφώσεων και την εκδήλωση καταιγίδων. Ένας άλλος παράγοντας, έχει να κάνει με την ίδια την μορφολογία του νομού, ο οποίος περικλείεται απο θάλασσες και έχει, σχετικά, περιορισμένη, ενδοχώρα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μεγάλη έκταση ώστε να αναπτυχθεί θερμική αστάθεια, όταν οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες. Η Αττική, βέβαια, είναι "ευάλωτη" σε συστήματα που συνδυάζονται με νότιους - νοτιοανατολικούς ανέμους και μεταφέρουν υγρασία από το Μυρτώο Πέλαγος προς αυτήν, αλλά αυτή την περίοδο, καθώς οι θάλασσες είναι δροσερές και ο αέρας τείνει να είναι θερμότερος από την θαλάσσια επιφάνεια, ο μηχανισμός αυτός δεν λειτουργεί σε ικανοποιητικό βαθμό (όπως συμβαίνει, συνήθως, το Φθινόπωρο και στις αρχές του Χειμώνα). 

Ειδικά, όσον αφορά την Κυριακή των εκλογών και την περασμένη Δευτέρα (21-22/5/2023), τα φαίνόμενα, στην Αττική, ήταν πολύ λιγότερα του αναμενόμενου (ιδιαίτερα την Δευτέρα για την οποία πολλά μοντέλα, μεταξύ των οποίων και τα δικά μας, "έταζαν" έντονα φαινόμενα), οπότε και μόνο περιοχές των νοτίων προαστίων δέχτηκαν βροχές περιορισμένης διάρκειας.
Ειδικά για την Δευτέρα, θεωρώ πως η αστάθεια ήρθε πολύ πιο υποτονική σε σχέση με όσα "έταζαν" τα μοντέλα, για δύο δύο βασικούς λόγους:

  1. Το πιο ενισχυμένο και εκτεταμένο βόρειο ρεύμα το οποίο επικράτηση για μεγάλο χρονικό διάστημα και μετέφερε δροσερό αέρα στην κατώτερη τροπόσφαιρα διασπώντας τα θερμικά κέντρα και περιορίζοντας την αστάθεια. Οι πιο ανεπτυγμένες νεφώσεις και τα, περιορισμένης έντασης, φαινόμενα, εστιάστηκαν, κυρίως, σε παράκτια τμήματα του νομού προς τον Σαρωνικό γιατί σε εκείνες τις περιοχές, καθώς ο αέρας είχε διασχίσει την Αττική, είχε προλάβει να θερμανθεί και να καταστεί ασταθέστερος εν συγκρίσει με ότι συνέβαινε βορειότερα και γιατί σε τμήματα της δυτικής και νότιας Αττικής, ενδεχομένως, προέκυψαν συγκλίσεις του βοριά με ανέμους άλλης συνιστώσας.
  2. Η συννεφιά που επικράτησε από τις πρωινές ώρες, δεν άφησε περιθώρια στην ηλιακή ακτινοβολία να θερμάνει, σημαντικά, τα εδάφη και να τροφοδοτήσει την κατώτερη τροπόσφαιρα με θερμότητα με αποτέλεσμα, να μην προκύψει το απαραίτητο δυναμικό για την ανάπτυξη νεφώσεων αξιόλογης κατακόρυφης ανάπτυξης.
Σήμερα, Τρίτη, το βόρειο ρεύμα στην επιφάνεια, πάνω από την Αττική και σε τμήματα της Εύβοιας και της Βοιωτίας, είναι, και πάλι, σχετικά, ενισχυμένο μεταφέροντας πολύ ευσταθέστερο αέρα πάνω από την ανατολική Στερεά με αποτέλεσμα η ανάπτυξη των νεφώσεων να είναι περιορισμένη και οι συνθήκες να μην ευνοούν την εκδήλωση φαινομένων. Ωστόσο, εν αντιθέσει με την Δευτέρα, κατά τις πρωινές ώρες, η ηλιοφάνεια επικρατεί, σε μεγάλο μέρος της ανατολικής Στερεάς, τροφοδοτώντας την κατώτερη τροπόσφαιρα με θερμότητα, όχι όμως (σύμφωνα με τα δεδομένα από τα μοντέλα και τις παρατηρήσεις), σε ικανοποιητικό βαθμό. Σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας, για την εκδήλωση αστάθειας στην Αττική, είναι πως το Αιγαίο είναι ακόμα αρκετά ψυχρό και ο αέρας που μεταφέρεται από αυτό είναι, επιφανειακά δροσερός, σχετικά ξηρός και ευσταθής.

Θα μπεί, η Αττική, στο "παιχνίδι των καταιγίδων" και πότε; 

Αύριο, Τετάρτη (24/5) τα δεδομένα αλλάζουν: Με την απομάκρυνση του επιφανειακού, αβαθούς, χαμηλού, αναμένεται να επικρατήσει πολύ ομαλό πεδίο πιέσεων, τόσο στην επιφάνεια όσο και στην ανώτερη τροπόσφαιρα με αποτέλεσμα οι άνεμοι να είναι εξασθενημένοι, ενώ, παράλληλα, η εγκατάσταση δροσερών αερίων μαζών πάνω από τις έντονα θερμαινόμενες περιοχές της Αττικής, δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για την εκδήλωση ασταθών συνθηκών.
Το ασθενές ανεμολογικό πεδίο, στην περιοχή της Αττικής, παίζει καθοριστικό ρόλο για την εκδήλωση της αστάθειας και την κατακόρυφη ανάπτυξη των νεφώσεων! Αυτό συμβαίνει, γιατί η Αττική έχει περιορισμένη έκταση και περιβάλλεται από θάλασσες, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να δημιουργήσει εκτεταμένο δυναμικό αστάθειας, όταν επικρατούν ενισχυμένοι (έστω και λίγο) άνεμοι. Αυτό συμβαίνει, πολύ απλά, γιατί όταν επικρατεί ένα αέριο ρεύμα με σχετικά αυξημένη ένταση, ο ασταθής αέρας που αρχίζει να δημιουργείται πάνω από τον νομό, απομακρύνεται γρήγορα και αντικαθίσταται από ευσταθέστερο αέρα. Όταν, όμως, οι άνεμοι είναι ασθενείς, τότε ο θερμός αέρας που σχηματίζεται πάνω από τον νομό, διατηρείται και καθίσταται ολοένα και θερμότερος και ασταθέστερος και οι νεφώσεις που αρχίζουν να δημιουργούνται, αναπτύσσονται κατακόρυφα πάνω από την Αττική. Επιπλέον, υπό συνθήκες ασθενών ανέμων, η τοπογραφία της Αττικής, "παίρνει την μπάλα" και "παίζει πολύ δυνατά" το "παιχνίδι της αστάθειας", γιατί οι αύρες που δημιουργούνται κατά τις θερμές ώρες και πνέουν από τις θάλασσες προς την ενδοχώρα, συγκλίνουν στα ενδότερα τμήματα του νομού (και, συνήθως, πάνω ή κοντά στα βουνά με τις κορυφογραμμές του Υμηττού και της Πάρνηθας να έχουν τον πρώτο ρόλο) με αποτέλεσμα, να δημιουργείται μία επιφανειακή ζώνη σύγκλισης που πυροδοτεί την δημιουργία μίας ζώνης νεφώσεων κατακόρυφης ανάπτυξης με πιο οργανωμένο χαρακτήρα.
Η Τετάρτη, είναι η μόνη ημέρα (με τα σημερινά στοιχεία) της εβδομάδας, που δείχνει να συνδυάζει ασταθείς (όχι εκρηκτικά αλλά σε ικανοποιητικό βαθμό) συνθήκες με ασθενείς ανέμους και κατάλληλο ανεμολογικό πεδίο σε μεγάλο βάθος στην τροπόσφαιρα και να συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες για την εκδήλωση όμβρων και καταιγίδων, κατά την διάρκεια των μεσημεριανών και απογευματινών ωρών. Σε μικρότερο βαθμό, όμως, ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη καταιγιδοφόρων νεφώσεων, είναι πιθανό να υπάρξουν και τις επόμενες ημέρες, κυρίως στην δυτική Αττική.

Στους παρακάτω χάρτες, αποτυπώνεται η κατανομή διαφόρων, κρίσιμων, μετεωρολογικών παραμέτρων καθώς και εκτίμηση για την εξέλιξη του υετού, στην Αττική, κατά την διάρκεια των μεσημεριανών και απογευματινών ωρών της Τετάρτης (24/5), σύμφωνα με το περιοχικό μας μοντέλο (WRF-WRW σε ανάλυση 9km για την νοτιοανατολική Ευρώπη και 2km για την Ελλάδα).



Σε ποιες περιοχές της χώρας θα εκδηλωθούν πιο έντονα φαινόμενα;

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, κατά τις επόμενες ημέρες της εβδομάδας, η αστάθεια θα διατηρηθεί, με εξάρσεις και υφέσεις και καταιγίδες θα εκδηλώνονται, καθημερινά, σε αρκετές περιοχές της χώρας. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο (για μία ακόμα φορά!), θα είναι η Ήπειρος, η Μακεδονία, η Θράκη (κυρίως στα ορεινά τμήματά της), τη Θεσσαλία, η κεντρική Στερεά Ελλάδα (κατά μήκος της νότιας Πίνδου) και τα ορεινά τμήματα της Πελοποννήσου. Σε αυτές τις περιοχές, οι καταιγίδες θα εκδηλωθούν με μεγάλη συχνότητα και, σε αρκετές περιπτώσεις, τα φαινόμενα θα είναι έντονα και ενδεχομένως να προκύψουν προβλήματα είτε λόγω πλημμυρών είτε λόγο άλλων βίαιων καιρικών φαινομένων που συνοδεύουν τις καταιγίδες (έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, χαλαζοπτώσεις, σφοδροί, ριπαίου άνεμοι...). 

Αντίθετα, στα νησιωτικά και παράκτια τμήματα της χώρας και, σε μεγάλο μέρος της ανατολική και νότιας χώρας, η αστάθεια θα είναι περιορισμένη, η πιθανότητα καταιγίδας μικρότερη και τα όποια φαινόμενα θα έχουν περιορισμένη διάρκεια και έκταση. 


Για πόσο θα συνεχιστεί η αστάθεια, στην χώρα μας; 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι ασταθείς συνθήκες θα συνεχιστούν μέχρι και το τέλος του μήνα, τουλάχιστον ενώ, είναι πολύ πιθανό, ευνοϊκές, για την εκδήλωση καταιγίδων, συνθήκες, να διαμορφωθούν και κατά τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου. Επιπλέον, σύμφωνα με προγνωστικά στοιχεία που αφορούν δείκτες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας και μακροπρόθεσμες προβλέψεις παγκοσμίων μοντέλων (οι οποίες, ωστόσο, έχουν βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο και έχουν περιορισμένο ποσοστό επιτυχίας), υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως και κατά την διάρκεια του Ιουνίου, θα υπάρξουν περίοδοι με έντονη αστάθεια και δροσερές συνθήκες, με έμφαση (και πάλι), στα ηπειρωτικά τμήματα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Εδώ, αξίζει να σημειωθεί πως αν αυτή η τάση επαληθευτεί, έχοντας ως δεδομένη την μεγάλη ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας κατά την διάρκεια του Ιουνίου και τις θερμότερες συνθήκες που καθιστούν την ατμόσφαιρα ικανή να συγκρατήσει μεγαλύτερα ποσά υδρατμών, είναι αρκετά πιθανό, κατά τις πρώτες εβδομάδες του Καλοκαιριού να υπάρξουν εξάρσεις με βίαια και, εν δυνάμει επικίνδυνα, καιρικά φαινόμενα, ιδιαίτερα σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το αν και σε ποιο βαθμό, θα εκδηλωθούν επικίνδυνες καταιγίδες, κατά την διάρκεια του Ιουνίου, δεν μπορεί, ακόμα, να εκτιμηθεί με βεβαιότητα (ας σταθούμε, προς ώρας, στο άμεσο μέλλον που, και πάλι, μπορεί να προκύψουν προβλήματα), αλλά με σχετική σιγουριά, μπορούμε να πούμε, πως τα φαινόμενα αυτά, θα αφορούν, κυρίως, τμήματα της ηπειρωτικής χώρας (και ιδιαίτερα, Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο, Στερεά Ελλάδα, ορεινά τμήματα της Πελοποννήσου) και θα σημειωθούν κατά τις θερμές ώρες της ημέρας ενώ, από την άλλη, οι Κυκλάδες είναι, σχεδόν απίθανό, να επηρεαστούν. 


Υπάρχουν ενδείξεις για το φετινό Καλοκαίρι και αν, αυτό, θα είναι "καυτό";

Οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις έχουν περιορισμένο ποσοστό επιτυχίας και τα επιστημονικά εργαλεία που τις υποστηρίζουν, βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο. Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε, προς ώρας, να έχουμε ασφαλή επιστημονικά δεδομένα για την εξέλιξη του καιρού κατά την διάρκεια του Καλοκαιριού. Ωστόσο, αξίζει να σταθούμε, αφ'ενός, στην έντονη τάση που διαμορφώνεται για επικράτηση ασταθών και δροσερών συνθηκών, κατά τις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου και πως, στα κλιματικά μοντέλα, αρχίζει να αποτυπώνεται τάση για ένα, σχετικά, βροχερό και ήπιο, θερμοκρασιακά, Καλοκαίρι.

Προσωπικά, θα ήθελα να σταθώ στα εξής δύο στοιχεία τα οποία, έχουν ενδιαφέρον: Το πρώτο στοιχείο, αφορά την τάση που, συνήθως, "θέλει" τα δύο πρώτα δεκαήμερα του Ιουνίου να είναι, σχετικά, δροσερά και ασταθή και με τον ήχο της βροντής, αρκετά συχνά, να αντηχεί στον ελλαδικό χώρο. Συνήθως, το "βαθύ ελληνικό Καλοκαίρι", ξεκινάει, κατά το 3ο δεκαήμερο του μήνα, με τον υποτροπικό αεροχείμμαρο να εγκαθίσταται βορειότερα, τις θερμές εξάρσεις (καύσωνες ή "υποκατάστατά" τους) να επισκέπτονται την χώρα μας και το Μελτέμι να μπαίνει, και αυτό, στο παιχνίδι, δροσίζοντας το Αιγαίο αλλά, και περιορίζοντας την αστάθεια στην ανατολική και νότια χώρα. Το δεύτερο στοιχείο, έχει να κάνει με την μετάβαση σε μία φάση "El Nino", η οποία, αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες και, ενδέχεται να έχει επίδραση και στον καιρό της περιοχής μας κατά την διάρκεια του Καλοκαιριού. Αν και δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο αν και με ποιον τρόπο το El Nino, μπορεί να επιδράσει στον καιρό της χώρας μας, φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση με τα Μελτέμια (και συγκεκριμένα με την απουσία τους) και, ενδεχομένως, με τις αστάθειες (με την παρουσία τους). Μία παγίωση, λοιπόν, του El Nino, ενισχύει την τάση για λιγότερα Μελτέμια και περισσότερες αστάθειες στην χώρα μας, χωρίς, όμως τίποτα να είναι σίγουρο. Εξ'άλλου, οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις αφορούν τάσεις ως προς τον μέσο όρο για μία κατάσταση και όχι πρόγνωση για αυτά καθ'αυτά τα φαινόμενα. Θα μπορούσε, με άλλα λόγια, ένα, "δροσερό καλοκαίρι" να κρύβει έναν, μεγάλο καύσωνα και ένα "ξηρό" καλοκαίρι, μία καταστροφική καταιγίδα!

Πως άλλωστε, να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες, όταν δεν μπορούμε να προβλέψουμε, αν θα έχει καταιγίδα μία πόλη όπως η Αθήνα, τις επόμενες εικοσιτέσσερις ώρες; 

 


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

Ωκεανογράφος / Αναλυτής - προγνώστης καιρού

Συντονιστής "SiMeteo WeatherLab" 



  Λεπτομερή πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!