Αναλύσεις

Νέα "σιβηρική" εισβολή, από τις 18 Μαρτίου 2022

Νέα

Νέα, εξαιρετικά ισχυρή, "σιβηρική", ψυχρή εισβολή, θα επηρεάσει την χώρα μας, από την Παρασκευή, 18/3 και για αρκετές ημέρες, με κύρια χαρακτηριστικά τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, τους θυελλώδεις Βοριάδες και τις χιονοπτώσεις, σε αρκετές περιοχές της χώρας...




Η ΝΕΑ ΨΥΧΡΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΘΑ ΕΧΕΙ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΥΟ "ΦΑΣΕΙΣ"

1)Από το βράδυ της Πέμπτης (17/3) μέχρι και το Σάββατο (19/3), με κύρια χαρακτηριστικά την επικράτηση σφοδρών βορειοανατολικών ανέμων σε μεγάλο μέρος της χώρας, την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασία σε επίπεδα κάτω από 10°C, στο σύνολο, σχεδόν, της χώρας και την εκδήλωση χιονοπτώσεων, ιδιαίτερα, σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και της ανατολικής Πελοποννήσου.

  • Σε αυτή την φάση, η ψυχρή εισβολή, θα είναι πολύ ισχυρή στην κατώτερη τροπόσφαιρα, αλλά, αρκετά "ρηχή" καθώς από τα 800hpa, η ψυχρή αέρια μάζα δεν θα επικρατήσει. Αποτέλεσμα θα είναι η διαμόρφωση ενός ευσταθούς ατμοσφαιρικού προφιλ, με ισχυρή αναστροφή κοντά στα 800hpa, η ο οποία θα λειτουργεί ως "καπάκι", εμποδίζοντας την κατακόρυφη ανάπτυξη των νεφώσεων σε βαθμό ώστε αυτά να μπορέσουν να προκαλέσουν έντονα φαινόμενα. Επίσης, σε αυτή την φάση, δεν φαίνεται (με εξαίρεση το ψυχρό μέτωπο κατά την είσοδο της σιβηρικής αέριας μάζας, από το απόγευμα της Πέμπτης μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, από τα βορειοανατολικά προς τα νοτιοδυτικά τμήματα της χώρας), να υπάρχει ισχυρό δυναμικό αίτιο, ούτε σε συνοπτική κλίμακα (trough, μέτωπο...) ούτε σε "μέση" κλίμακα (εκτεταμένες συγκλίσεις...). Από την άλλη, στην κατώτερη τροπόσφαιρα, και μέχρι τα 800hpa, περίπου, θα επικρατεί αρκετά ισχυρό (αλλά όχι εξαιρετικά ισχυρό, από το ύψος των Κυκλάδων και βορειότερα), βορειοανατολικό ρεύμα, ικανό να τροφοδοτήσει με υγρασία (από το Αιγαίο και την Μαύρη Θάλασσα), το οριακό στρώμα σε μεγάλο μέρος της χώρας, ανατολικά της Πίνδου και, να πυροδοτήσει τον μηχανισμό του "aegean snow effect", σε περιορισμένο βαθμό (ευνοϊκό ανεμολογικό πεδίο στην κατώτερη τροπόσφαιρα αλλά με ευσταθείς συνθήκες από τα 800hpa και πάνω και, ισχυρή διάτμηση μεταξύ 800hpa και 500hpa) ο οποίος, όμως, δεν φαίνεται να είναι ικανοποιητικός ώστε οι νεφώσεις να αναπτυχθούν, κατακόρυφα, σε μεγάλο βαθμό, και να καταφέρουν να δώσουν αξιόλογες χιονοπτώσεις.

  • Σε αυτή την φάση, τα πιο αξιόλογα φαινόμενα θα εστιάζονται κοντά σε ορεινές εξάρσεις, ιδιαίτερα στην δυτική Μακεδονία, στην Θεσσαλία και στην κεντρική Στερεά Ελλάδα, με βασικούς "παίχτες" την μεταφορά υγρασίας από το Αιγαίο στα ενδότερα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας και την ορογραφική ανύψωση. Χιονοπτώσεις, κατά διαστήματα, θα εκδηλωθούν, σε μία ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ελλάδας και, ενδεχομένως, της κεντρικής Μακεδονίας, αλλά τα φαινόμενα, στις περισσότερες των περιπτώσεων, θα έχουν ασθενή και παροδικό χαρακτήρα.

  • Στην Αττική, σε αυτή την φάση, το κύριο στοιχείο, θα είναι οι ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι, οι χαμηλές θερμοκρασίες (η αισθητή θερμοκρασία θα είναι κάτω από 0°C) και η, κατά διαστήματα, πυκνή συννεφιά. Παροδικές χιονοπτώσεις ασθενούς έως μέτριας έντασης, είναι αρκετά πιθανό να σημειωθούν πέριξ της Πάρνηθας, του Κιθαιρώνα και, λιγότερα, κοντά στην Πεντέλη. Ασθενείς χιονοπτώσεις/νιφαδοπτώσεις, είναι πιθανό να σημειωθούν, κατά διαστήματα, σε μεγάλο μέρος του νομού. Ωστόσο, σε καμία περιοχή (ενδεχομένως με εξαίρεση την Πάρνηθα και τον Κιθαιρώνα σε μεγάλα υψόμετρα), δεν θα έχουν χιονοπτώσεις αξιόλογης έντασης.


2)Η δεύτερη φάση, αναμένεται να ξεκινήσει από την Κυριακή, 20/3 και να διαρκέσει, τουλάχιστον, μέχρι και την Τρίτη, 22/3, και να έχει ως κύρια χαρακτηριστικά την έλευση της ανώτερης διαταραχής κοντά ή πάνω από την χώρα μας, με συνέπεια την σημαντική αύξηση του βάθους της ψυχρής αέριας μάζας, της αστάθειας στην ατμόσφαιρα και την ύπαρξη οργανωμένων δυναμικών αιτίων τα οποία θα περιλαμβάνουν και διαταραχές συνοπτικής κλίμακας (troughs...) μέσης κλίμακας (συγκλίσεις) και τοπικής κλίμακας (τοπικές συγκλίσεις, ορογραφικές ανυψώσεις...). Επίσης, το ανεμολογικό πεδίο, δείχνει να στρέφεται σε πιο Β ή/και ΒΑ σε μεγαλύτερο βάθος στην τροπόσφαιρα.

  • Σε αυτή την φάση, οι συνθήκες γίνονται πολύ πιο ευνοϊκές για την οργάνωση των νεφώσεων σε μεγαλύτερο βάθος στην τροπόσφαιρα και σε μεγαλύτερη έκταση και, κατά συνέπεια, για την εκδήλωση αξιόλογων ή/και έντονων φαινομένων/χιονοπτώσεων, σε πολλές περιοχές της χώρας. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, και πάλι, οι πιο αξιόλογες χιονοπτώσεις θα αφορούν τμήματα της ανατολικής και νότιας χώρας και της δυτικής Μακεδονίας αλλά "μπαίνει στο παιχνίδι" και μεγάλο μέρος του Αιγαίου. Οι θερμοκρασίες, με τα διαθέσιμα στοιχεία, θα είναι ευνοϊκές για χιονοπτώσεις και χιονόστρωση σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, αλλά για κάποιες περιοχές κάτω των 200μ, ίσως γίνει "μάχη με το χιονόνερο". Καθώς η προγνωσιμότητα όσον αφορά αυτή την φάση, είναι περιορισμένη, δεν είναι ξεκάθαρη η ένταση και η κατανομή των φαινομένων, ωστόσο, η όλη διάταξη, δείχνει αρκετά υετοφόρα και ικανή να προκαλέσει μικρά ή μεγάλα προβλήματα.

  • Για την περιοχή της Αττικής, η φάση αυτή, δείχνει να είναι ευνοϊκή, για μικρή ή μεγάλα διαστήματα για φαινόμενα αξιόλογης έντασης. Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν ευνοϊκές για χιονόπτωση μέχρι τα 300μ. Για περιοχές κάτω από 300μ, ίσως οι συνθήκες γίνουν οριακές λόγω του εκφυλισμού της ψυχρής αέριας μάζας, στην κατώτερη τροπόσφαιρα ο οποίος, ωστόσο, σε κάποιο βαθμό θα εξισορροπηθεί από την πτώση των γεωδυναμικών υψών και την αύξηση του βάθους της ψυχρής αέριας μάζας και, κατά συνέπεια, η πιθανότητα να χιονίσει, παροδικά και, ενδεχομένως, αξιόλογα, σε πεδινές περιοχές της Αττικής (και του λεκανοπεδίου της Αθήνας), είναι σημαντική.

  • Ειδικά για περιοχές άνω των 300μ, ίσως, η νέα ψυχρή εισβολή, να εξελιχθεί σε έναν αξιόλογο χιονιά χωρίς να αποκλείεται (με μικρές πιθανότητες) ένας χιονιάς "ιστορικών διαστάσεων" για κάποιες περιοχές των βορείων προαστίων.

Τονίζεται πως, για την Β' Φάση της ψυχρής εισβολής (και ακόμα περισσότερο για την Γ', που φαίνεται να ακολουθεί), τα προγνωστικά στοιχεία δεν είναι καθόλου ξεκάθαρα ως προς κρίσιμες παραμέτρους και η όλη εξέλιξη, ειδικά σε περιοχές που βρίσκονται σε "οριακές" συνθήκες (όπως πχ το λεκανοπέδιο της Αθήνας), δεν μπορεί, ακόμα, να εκτιμηθεί με ασφάλεια...

Αύριο (Πέμπτη, 17/3), τα προγνωστικά στοιχεία θα ξεκαθαρίσουν σε σημαντικό βαθμό τόσο ως προς τα γενικά χαρακτηριστικά της Β' Φάσης και θα είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Σε κάθε περίπτωση, όποια και να είναι η εξέλιξη ως προς τα φαινόμενα, και η νέα ψυχρή εισβολή, θα αποτελέσει, από μόνη της, ένα "ιστορικό", γεγονός, για τα δεδομένα της εποχής, λόγω της έντασης, της έκτασης και της διάρκειάς της!


  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 

Παπακωστόπουλος Γεώργιος

Ωκεανογράφος - προγνώστης καιρού

Συντονιστής SiMeteo WeatheLab

 



*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, δύο φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteoPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.