Αναλύσεις

Διαταραχών "παρέλασις"...

Διαταραχών

Ο "Λέανδρος", όπως ονομάστηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ο "κύκλος" των ατμοσφαιρικών διαταραχών στα πλαίσια των οποίων έλαβε χώρα η πολύ αξιόλογη ψυχρή περίοδος κατά την διάρκεια της περιόδου 13 - 19 Ιανουαρίου 2021, ανήκει πλέον στην "καιρική ιστορία" της χώρα μας. Κύρια χαρακτηριστικά της ψυχρής, αυτής, εισβολής, ήταν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω από 0 σε πολλές περιοχές της χώρας και κάτω από -10°C σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας), η σχετικά μεγάλη διάρκεια των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, η εντυπωσιακή πτώση της θερμοκρασίας σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες (στις 8 - 11 Ιανουαρίου εκδηλώθηκε ισχυρή θερμή εισβολή στα πλαίσια της οποίας η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 20°C σε πολλές περιοχές της χώρας και, τοπικά, άγγιξε τους 26 - 28°C, θερμοκρασίες κατά 15°C, περίπου, υψηλότερες από τις κλιματικές τιμές και στις 16 - 18 Ιανουαρίου η θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές της χώρας ήταν κάτω από 5°C με τις ελάχιστες ως και κάτω από -15°C σε περιοχές της βόρειας ηπειρωτικής χώρας, θερμοκρασίες ως και 10°C κάτω από τις κλιματικές τιμές - δηλαδή η θερμοκρασία σημείωσε πτώση της τάξης των 20°C σε λιγότερο από μία εβδομάδα!), οι πυκνές χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας και το γεγονός ότι χιόνισε σε περιοχές όπως η Κεφαλονιά όπου σπάνια δέχονται την επίσκεψη του "λευκού επισκέπτη". Πυκνές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν μεταξύ των άλλων και σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου όπως η Λέσβος και η Χίος ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα. Η Αττικής επηρεάστηκε σημαντικά από την ψυχρή εισβολή με αξιόλογα φαινόμενα και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα και σε χαμηλά υψόμετρα με την χιονόστρωση, κατά διαστήματα, να φτάνει ως τα 200 - 300μ, τοπικά και χαμηλότερα. Ωστόσο, το γεγονός ότι αφ'ενός η θερμοκρασία ήταν "οριακή" για χιονόπτωση και αφετέρου η τροχιά της τελευταίας, εν δυνάμει πολύ "χιονοβόλας" ατμοσφαιρικής διαταραχής δεν ευνόησε, εν τέλη, σημαντικά, τον νομό, περιόρισε τις αξιόλογες χιονοπτώσεις κυρίως στα βόρεια τμήματα της Αττικής και δεν επέτρεψε στον "λευκό πολιορκητή" να "κατακτήσει" το λεκανοπέδιο της Αθήνας όπου σημειώθηκαν, μεν χιονοπτώσεις, κατά διαστήματα μέχρι και τις κεντρικές συνοικίες της Αθήνας χωρίς όμως αυτές να έχουν αξιόλογη ένταση και διάρκεια και χωρίς η θερμοκρασία να επιτρέπει την επίτευξη χιονόστρωσης. Χιονόστρωση, επετεύχθη κατά κύριο λόγο σε περιοχές των βορείων προαστίων άνω των 300μ και, κυρίως, στα "υπερβόρεια" προάστια που πρόσκεινται στην Πάρνηθα και την Πεντέλη με υψόμετρο μεγαλύτερο των 400μ.

Από την Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021, με την επικράτηση δυτικών / νοτίων ανέμων, η πολική αέρια μάζα υποχώρησε και θερμότερες αέριες μάζες από την Μεσόγειο κάλυψαν τον ελλαδικό χώρο με αποτέλεσμα την αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Κύριο στοιχείο της νέας, καιρικής "φάσης" στην οποία έχει εισέλθει η περιοχή μας, είναι η εγκατάσταση πολύ εκτεταμένου και βαθέως πεδίου χαμηλών πιέσεων στην περιοχή της δυτικής, κεντρικής και βόρειας Ευρώπης και, δευτερευόντως, της δυτικής και κεντρικής Μεσογείου και η επικράτηση υψηλών πιέσεων στην ανατολική Μεσόγειο. Ο συνδυασμός αυτών των συστημάτων έχει σαν αποτέλεσμα την πνοή εκτεταμένου νότιου - νοτιοδυτικού ρεύματος κατά μήκος της κεντρικής Μεσογείου και της περιοχής μας με αποτέλεσμα την μεταφορά θερμότερων και υγρών αερίων μαζών και την διατήρηση των θερμοκρασιών σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Καθώς οι δυτικοί - νοτιοδυτικοί άνεμοι μεταφέρουν υγρές και ασταθείς αέριες μάζες προς στις προσήνεμες σε αυτούς περιοχές της δυτικής Ελλάδας και του ανατολικού Αιγαίου, αναπτύσσονται βροχοφόρες νεφώσεις σε τμήματα της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας, της δυτικής Πελοποννήσου, του Ιονίου και των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου (δευτερευόντως και σε άλλες περιοχές) με αποτέλεσμα την εκδήλωση φαινομένων στις εκεί περιοχές που, σε κάποιες περιπτώσεις (όπως πχ στα ορεινά τμήματα της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς) έχουν μεγάλη διάρκεια, στο σύνολό τους. Παράλληλα, καθώς δευτερεύουσες διαταραχές (trough, μέτωπα) στα πλαίσια διέλευσης επιμέρους διαταραχών από την κεντρική προς την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, διασχίζουν την χώρα μας, "κύματα" πιο οργανωμένων νεφώσεων και βροχών/καταιγίδων, επηρεάζουν την Ελλάδα από τα δυτικά προς τα ανατολικά με την δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο να επηρεάζονται συγκριτικά περισσότερο από τις άλλες περιοχές. Αξίζει να σημειωθεί πως η θερμοκρασία διατηρείται σε επίπεδα που επιτρέπουν την εκδήλωση χιονοπτώσεων σε - όχι πολύ - ορεινές περιοχές με αποτέλεσμα το χιόνι να πέφτει πυκνό και για μεγάλα χρονικά διαστήματα στα βουνά της Πίνδου και της Πελοποννήσου, από τα 1200 - 1500μ και, τοπικά / παροδικά και χαμηλότερα. Το χιόνι αυτό προστίθεται στο ήδη υπάρχον και μπορεί να μην "συγκινεί" ιδιαίτερα κατοικημένες περιοχές, δημιουργεί, όμως, πολύτιμο απόθεμα στα βουνά το οποίο κατά την διάρκεια των θερμότερων μηνών, με την τήξη του θα τροφοδοτεί τον υδροφόρο ορίζοντα, τα ποτάμια και τις λίμνες και θα βοηθάει στο να μην "διψάσει" η γη τόσο κοντά όσο και αρκετά μακριά από τις χιονισμένες βουνοκορυφές.


Τρεις νέες διαταραχές "έχουν πάρει σειρά" και αναμένεται να επηρεάσουν την χώρα μας τις επόμενες ημέρες:

  1. Το Σάββατο 23/1/2021 και μέχρι την Κυριακή 24/1/2021, ψυχρό μέτωπο που συνοδεύει χαμηλό βαρομετρικό το οποίο διασχίζει τα Βαλκάνια από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά, θα "σαρώσει" την χώρα μας από τα δυτικά προς τα ανατολικά προκαλώντας σημαντική μεταβολή με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τις πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα και, παροδικά, σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας και τους σφοδρούς νότιους - νοτιοδυτικούς ανέμους με ένταση μέχρι 8bf. Τα πιο έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στην Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα, την δυτική Πελοπόννησο, τα νησιά του Ιονίου, στην ανατολική Μακεδονία, στην Θράκη, στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο. Σε αυτές τις περιοχές και, κυρίως, στην Ήπειρο και την δυτική Στερεά Ελλάδα τα ύψη βροχής προβλέπεται να είναι πολύ μεγάλα και ενδέχεται να εκδηλωθούν πλημμυρικά φαινόμενα. Παράλληλα, τα φαινόμενα ενδέχεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και σφοδρούς ριπαίους ανέμους. Οι χιονοπτώσεις, θα είναι πυκνές, αλλά δεν φαίνεται να επηρεάζουν, σημαντικά, κατοικημένες περιοχές και να δημιουργούν επιπλοκές ενώ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει σημαντική μεταβολή. Μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, 24/1/2021, το μέτωπο αυτό θα έχει "περάσει" στο ανατολικό Αιγαίο και τα φαινόμενα θα έχουν υποχωρήσει στις περισσότερες περιοχές

  2. Χαμηλό βαρομετρικό, το οποίο θα είναι αρκετά βαθύ, με κίνηση από την δυτική Μεσόγειο προς την Ιταλία, την Αδριατική και τα Βαλκάνια προβλέπεται να αρχίσει να επηρεάζει, με ψυχρό μέτωπο, την βορειοδυτική Ελλάδα μετά το μεσημέρι της Κυριακής, 24/1/2021. Από τις βραδινές ώρες της 24/1 και, κατά την διάρκεια της Δευτέρας, 25/1/2021, το νέο ψυχρό μέτωπο θα διασχίσει την Ελλάδα από τα δυτικά προς τα ανατολικά προκαλώντας εκ νέου σημαντική μεταβολή στον καιρό με βροχές / καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα και, παροδικά σε ημιορεινές περιοχές. Η διαταραχή αυτή, κατά τρόπο σχεδόν πανομοιότυπο με την προηγούμενη, θα επηρεάσει ιδιαίτερα την δυτική Ελλάδα, την ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, εντείνοντας ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων σε αυτές τις περιοχές καθώς, έπειτα έπειτα από τις προηγούμενες βροχές, τα εδάφη θα έχουν καταστεί, κορεσμένα σε σημαντικό βαθμό. Οι νότιοι άνεμοι που θα συνοδεύουν αυτή την διαταραχή θα είναι ισχυρότεροι και θα φτάσουν τα 7-8bf, τοπικά 9bf προκαλώντας προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Παράλληλα, είναι πιθανό να χιονίσει σε ελαφρώς χαμηλότερα υψόμετρα (έως 500μ τοπικά / παροδικά της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης χωρίς όμως να αναμένονται αξιόλογες χιονοστρώσεις κάτω από τα 1000μ). Μέχρι το απόγευμα της 25/1, το μέτωπο προβλέπεται να έχει μετατοπιστεί στο ανατολικό Αιγαίο και τα φαινόμενα να έχουν υποχωρήσει στις περισσότερες περιοχές.

  3. Χαμηλό βαρομετρικό που προβλέπεται να σχηματιστεί στην Αδριατική Θάλασσα και να ακολουθήσει τροχιά προς τα νοτιοδυτικά, αναμένεται να κινηθεί προς την βόρεια / κεντρική Ελλάδα και το βόρειο / κεντρικό Αιγαίο με τάση γρήγορης μετατόπισης προς την Τουρκία. Παρά το γεγονός πως τα προγνωστικά στοιχεία ακόμα παρουσιάζουν αποκλίσεις ως προς την ακριβή τροχιά και βάθος της διαταραχής, έχουν "κατασταλάξει" πως πρόκειται για ένα αρκετά ως πολύ βαθύ βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα κινηθεί γρήγορα σε τροχιά κοντά στην κεντρική ηπειρωτική Ελλάδα και το βόρειο Αιγαίο και θα επηρεάσει με καλά οργανωμένα μέτωπα το σύνολο της χώρας. Η διαταραχή αυτή, προβλέπεται να αρχίσει να επηρεάζει την χώρα μας από το απόγευμα της Δευτέρας, 25/1/2021 από τα βορειοδυτικά και κατά την διάρκεια της Τρίτης, 26/1/2021, να επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές προκαλώντας ισχυρές βροχές / καταιγίδες / χιονοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας. Και σε αυτή την περίπτωση, τα πιο αξιόλογα φαινόμενα προβλέπεται να σημειωθούν στην δυτική Ελλάδα, την ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο (οπότε ο κίνδυνος εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων εντείνεται ακόμα περισσότερο για αυτές τις περιοχές) αλλά, επιπλέον αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά και άλλες περιοχές της χώρας με ιδιαίτερη έμφαση στην Κεντρική Μακεδονία, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Καθώς ψυχρότερες αέριες μάζες θα κινηθούν προς την χώρα μας, οι χιονοπτώσεις, αυτή την φορά, θα επεκταθούν σε πολύ χαμηλότερα υψόμετρα και είναι πολύ πιθανό να χιονίσει παροδικά (αλλά πυκνά!) σε χαμηλά - ως και πεδινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου και του βόρειου Αιγαίου και σε ημιορεινές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Το γεγονός πως η διαταραχή αναμένεται να κινηθεί αρκετά γρήγορα προς τα ανατολικά και πως επίσης τα πιο αξιόλογα φαινόμενα σε μη ορεινές περιοχές θα σημειωθούν με θερμοκρασίες που δεν επιτρέπουν την εκδήλωση χιονοπτώσεων θα έχει σαν αποτέλεσμα τα ύψη χιονιού να μην είναι ιδιαίτερα υψηλά και μάλλον τα προβλήματα που θα προκύψουν (που είναι πολύ πιθανό να αφορούν και περιοχές με χαμηλό υψόμετρο) δεν θα έχουν μεγάλη έκταση και διάρκεια. Μεγαλύτερη πιθανότητα για αξιόλογη χιονόστρωση και "προβλήματα" από τις χιονοπτώσεις είναι πιθανό να υπάρξει κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και στην Θράκη όπου το ενδεχόμενο να συνδυαστεί η δράση της διαταραχής με κατάλληλες για χιονόπτωση σε πεδινές περιοχές χιονόπτωση είναι πιο αυξημένο. Ένα εν δυνάμει επικίνδυνο στοιχείο (πιο επικίνδυνο από τις χιονοπτώσεις) που μπορεί να συνοδεύει την διαταραχή αυτή, είναι οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι που είναι αρκετά πιθανό να φτάσουν σε ένταση τα 10 - 11bf, με ριπές, άνω των 100km/h και όχι μόνο σε θαλάσσιες αλλά και σε χερσαίες περιοχές. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, η διαταραχή αυτή αναμένεται να απομακρυνθεί προς τα ανατολικά, κατά την διάρκεια της Τετάρτης, 27/1 οπότε και τα φαινόμενα, θα υποχωρήσουν στις περισσότερες περιοχές, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και κύριο στοιχείο του καιρού θα είναι οι χαμηλότερες θερμοκρασίες, κυρίως στην βόρεια και κεντρική Ελλάδα και ο παγετός κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρωινών ωρών.


Όσον αφορά την μετέπειτα εξέλιξη του καιρού:

Την Πέμπτη, 28/1/2021, κατά πάσα πιθανότητα, η ψυχρή αέρια μάζα θα επιμείνει στην ανατολική και βόρεια Ελλάδα και θα συνδυαστεί με βόρειους ανέμους και εκδήλωση βροχών / καταιγίδων, σε τμήματα του Αιγαίου και, ίσως σε περιοχές της ανατολικής και νότιας Ελλάδας. Χιονοπτώσεις είναι αρκετά πιθανό να σημειωθούν σε χαμηλά υψόμετρα στα νησιά του Αιγαίου και σε περιοχές της ανατολικής Μαγνησίας, της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και της ανατολικής Πελοποννήσου (η πιθανότητα είναι μεγαλύτερη στο Πήλιο και στην Εύβοια και πολύ μικρότερη στις άλλες περιοχές).

Από την Παρασκευή, 29/1/2021, το πιθανότερο είναι να επικρατήσουν, και πάλι, θερμότερες και υγρές συνθήκες στην περιοχή μας ενώ όλα δείχνουν πως η "παρέλαση" των ατμοσφαιρικών διαταραχών, με κίνηση και πάλι από τα δυτικά προς τα ανατολικά ή από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά - ανατολικά, θα συνεχιστεί μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου στην χώρα μας, γεγονός που σημαίνει πως ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν και πάλι πρωτίστως στην δυτική Ελλάδα, την βορειοανατολική Ελλάδα, στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο και δευτερευόντος στις υπόλοιπες περιοχές. Σε αυτή την φάση, είναι αρκετά πιθανό να προκύψει συνδυασμός των φαινομένων με ψυχρότερες συνθήκες με αποτέλεσμα την εκδήλωση χιονοπτώσεων και σε χαμηλότερα υψόμετρα κυρίως στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί, πως η όλη ατμοσφαιρική κυκλοφορία, μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου, δεν φαίνεται να ευνοεί την εκδήλωση "κλασσικών" ψυχρών εισβολών ικανών να φέρουν πολύ ψυχρές αέριες μάζες και χιονοπτώσεις στην ανατολική και νότια Ελλάδα, πως οι διατάξεις που μπορεί να προκύψουν είναι πιθανότερο να ευνοήσουν με αξιόλογες χιονοπτώσεις κυρίως την Ήπειρο, την Μακεδονία, την Θεσσαλία, την Θράκη, το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο και πως, επίσης, η πιθανότητα να προκύψει αξιόλογη χιονοστρώσιμη χιονόπτωση σε πολύ χαμηλά υψόμετρα της βόρειας Ελλάδας είναι περιορισμένη.


Στην περιοχή της Αττικής, βροχές και, ενδεχομένως σποραδικές καταιγίδες είναι πιθανό να σημειωθούν κατά τις νυχτερινές ώρες του Σαββάτου, 23/1 προς την Κυριακή, 24/1 και κατά τις πρωινές ώρες της Δευτέρας, 25/1. Πολύ ενισχυμένοι νότιοι - νοτιοδυτικοί άνεμοι  θα πνέουν στον νομό κυρίως κατά τις βραδινές ώρες του Σαββάτου, 23/1 (6-7bf, τοπικά 8bf)και την νύχτα της Κυριακής 24/1 προς την Δευτέρα, 25/1 (6-8, τοπικά 9bf).  Το χαμηλό της Τρίτης, προβλέπεται να αρχίσει να επηρεάζει την Αττική από τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης, 26/1 και, κυρίως το απόγευμα και το βράδυ της ιδίας ημέρας με ισχυρές βροχές, σποραδικές καταιγίδες και σφοδρούς ανέμους. Κατά την διάρκεια των βραδινών / νυχτερινών ωρών, αναμένεται να σημειωθούν χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα και τον Κιθαιρώνα και, ενδεχομένως σε ημιορεινές περιοχές της Αττικής. Εν συνεχεία, και με βάση τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία, αναμένεται υποχώρηση των φαινομένων, επικράτηση δυτικών - βορειοδυτικών ανέμων και πτώση της θερμοκρασίας. Είναι αρκετά πιθανό, κατά την διάρκεια της Τέτάρτης και της Πέμπτης, 28/1, να υπάρξουν διαστήματα με "κλεισίματα" του καιρού και χιονοπτώσεις σε ορεινές / ημιορεινές περιοχές αλλά και σε χαμηλά υψόμετρα (ενδεχομένως και μέχρι τα 200μ) κυρίως σε περιοχές της βόρειας και ανατολικής Αττικής και πλησίον της Πάρνηθας και της Πεντέλης. Η πιθανότητα να εκδηλωθούν αξιόλογα φαινόμενα και πυκνές χιονοπτώσεις στην Αττική, μέχρι και την Πέμπτη, 28/1, είναι μικρή. Πιο ευνοϊκές διατάξεις για την εκδήλωση χιονοπτώσεων στην περιοχή της Αττικής, ενδέχεται να διαμορφωθούν κατά τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου, είναι όμως πολύ νωρίς ακόμα και το προγνωστικό τοπίο πολύ "θολό" για οποιαδήποτε πρόγνωση.

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, παροδικές βροχές αναμένεται να σημειωθούν κυρίως κατά τις απογευματινές - νυχτερινές ώρες του Σαββάτου, 23/1 και κατά τις νυχτερινές ώρες της Κυριακής, 24/1 προς την Δευτέρα, 25/1. Το χαμηλό της Τρίτης, αναμένεται να επηρεάσει την πόλη από το μεσημέρι της 26/1 και, κυρίως το απόγευμα και το βράδυ με ισχυρές βροχές και, ενδεχομένως, καταιγίδες. Μέχρι το τέλος της ημέρας, αναμένεται επικράτηση θυελλώδους βορειοδυτικού ανέμου (Βαρδάρη) με ριπές που ενδεχομένως να ξεπεράσουν τα 100km/h, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά / ημιορεινά τμήματα και, ενδεχομένως, παροδικά και μέσα στην πόλη. Η πιθανότητα να χιονίσει την νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι υπαρκτή αλλά η πιθανότητα να επιτευχθεί χιονόστρωση είναι περιορισμένη και αφορά κυρίως περιοχές με υψόμετρο μεγαλύτερο των 100μ. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, το ενδεχόμενο να επιτευχθεί χιονόστρωση ικανή να δημιουργήσει προβλήματα μέσα στην πόλη είναι μικρό. Ένα επικίνδυνο, ωστόσο, στοιχείο του καιρού αναμένεται να είναι ο πολύ ενισχυμένος Βαρδάρης που θα επικρατήσει στην πόλη την νύχτα προς την Τετάρτη.


Όπως γίνεται αντιληπτό, μπορεί η θερμοκρασία να κυμαίνεται σε ήπια, γενικά επίπεδα και οι χιονοπτώσεις να εστιάζονται, κυρίως, σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, ωστόσο, το χρονικό διάστημα που ακολουθεί κάθε άλλο παρά αδιάφορο μπορεί να χαρακτηριστεί ενώ εκτός από τις πολύ αξιόλογες χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα της χώρας και της ασταμάτητες βροχές στην δυτική Ελλάδα και σε περιοχές του ανατολικού Αιγαίου, θα υπάρξουν διαστήματα με εν δυνάμει επικίνδυνα φαινόμενα σε αρκετές περιοχές. Ψυχρότερες συνθήκες και περισσότερες "ευκαιρίες" για νέες επιδρομές του "λευκού πολιορκητή" θα επικρατήσουν, πιθανότατα, κατά το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου...

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 

Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού - Συντονιστής SiMeteo WeatherLab

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, με την βοήθεια του αυτόματου προγνωστικού συστήματος "SiMeteoPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.