Και η "αρκούδα" στρέφει το βλέμμα της στην Αθήνα
Δημοσιεύθηκε:
Σάββατο 5 Ιανουαρίου, 2019 15:49 σε
Αναλύσεις Καιρού
Μεγάλο μέρος της Ελλάδας, έχει ντυθεί για τά καλά στα λευκά και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις τα ύψη χιονιού είναι πολύ μεγάλα και έχουν δημιουργηθεί σημαντικές επιπλοκές στις συγκοινωνίες. Αξίζει να σημειωθεί πως χιονοπτώσεις και χιονόστρωση, σημειώθηκε σε πολλές περιοχές που ο "λευκός επισκέπτης" κάνει σπάνια την εμφάνισή του, όπως η πόλη του Αγρινίου, η πόλη της Κέρκυρας και η ευρύτερη περιοχή των νησιών του Ιονίου και πολλές περιοχές των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Το χιόνι έπεφτε πυκνό για πολλές ώρες και στην πόλη της Θεσσαλονίκης η οποία φόρεσε το "λευκό της νυφικό" μέχρι και στις παραλίες.
Η Αττική, στα πεδινά της τμήματα, ωστόσο δεν ευνοήθηκε σημαντικά, σε σχέση με άλλες περιοχές, από αυτό τον χιονιά και αυτό γιατί εν τέλη δεν υπήρξε κατάλληλος "συγχρονισμός" της πτώσης της θερμοκρασίας με την εκδήλωση των φαινομένων και η όλη διάταξη του συστήματος με την επικράτηση ανέμων δυτικής συνιστώσας (οι οποίοι είναι αρκετά ξηροί για την περιοχή της Αττικής καθώς προέρχονται από τα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας) δεν ευνόησε την μεταφορά υγρασίας και την ανάπτυξη υετοφόρων νεφώσεων για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αξιόλογες χιονοπτώσεις όμως σημειώθηκαν στην Πάρνηθα, την Πεντέλη, τα ανώτερα τμήματα του Υμηττού, στον Κιθαιρώνα, σε ημιπεδινές περιοχές της δυτικής και βόρειας Αττικής και σε περιοχές των υπερ-βορείων προαστίων της Αθήνας, όπως ο Διόνυσος και η Άνοιξη.
Νέα ψυχρή εισβολή, είναι "προ των πυλών", η οποία, σε αντίθεση με την παρούσα, δεν αναμένεται να προκαλέσει αξιόλογες χιονοπτώσεις σε περιοχές της βόρειας και δυτικής Ελλάδας, θα έχει όμως ιδανικά χαρακτηριστικά για να "ντύσει στα λευκά" πολλές περιοχές της Αττικής και να φέρει τον λευκό επισκέπτη μέσα στις πυκνοκατοικημένες συνοικίες της Αθήνας. Θα μπορούσε, να ειπωθεί μάλιστα πως η νέα ψυχρή εισβολή θα "συνεχίσει το έργο" της προηγούμενης, ντύνοντας στα λευκά την Αττική αλλά και πολλές περιοχές των Κυκλάδων με χαμηλό υψόμετρο. Οι περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από ισχυρές χιονοπτώσεις, είναι η Εύβοια, η Βοιωτία, η Αττική, η ανατολική Μαγνησία, οι Σποράδες, οι Κυκλάδες, τμήματα του βόρειου Αιγαίου, τμήματα της ανατολικής Πελοποννήσου και η Κρήτη (εκτός των πεδινών τμημάτων).
Τα κύρια χαρακτηριστικά της διάταξης στα πλαίσια της οποίας θα εκδηλωθεί η νέα ψυχρή εισβολή, είναι η διατήρηση του θερμού αντικυκλώνα στην περιοχή της βορειοδυτικής Ευρώπης και η γρήγορη κίνηση ψυχρού μετώπου από την ανατολική Ευρώπη προς το Αιγαίο, το οποίο κατά την άφιξή του στον ελλαδικό χώρο θα δημιουργήσει νέο πεδίο χαμηλών πιέσεων. Ο συνδυασμός του νέου χαμηλού με τις υψηλές πιέσεις στην βορειοδυτική Ευρώπη και με ψυχρή αντικυκλωνική έξαρση που θα δημιουργηθεί στα Βαλκάνια, θα έχει σαν αποτέλεσμα την πνοή ισχυρού βόρειου - βορειοανατολικού ρεύματος το οποίο θα μεταφέρει εξαιρετικά ψυχρές αέριες μάζες αρκτικής προέλευσης προς τον Ελλαδικό χώρο με αποτέλεσμα την εκδήλωση της νέας ψυχρής εισβολής.
Στα πλαίσια της διάταξης αυτής, υπάρχει δυναμικό αίτιο συνοπτικής κλίμακας (μεταφορά θετικού στροβιλισμού) τόσο κατά την διέλευση του ψυχρού μετώπου όσο και κατά την διέλευση επιμέρους μικροδιαταραχών και επιπλέον αναμένεται να αναπτυχθούν δυναμικά αίτια μέσης κλίμακας (συγκλίσεις ανέμων) και τοπικής κλίμακας (τοπικές συγκλίσεις και ορογραφικές ανυψώσεις τα οποία σε συνδυασμό με την αξιόλογη τροφοδοσία, με υγρασία, των κατώτερων τροποσφαιρικών στρωμάτων κατά την διέλευση του αρκτικού αέρα, θα ευνοήσουν την ανάπτυξη και την οργάνωση νεφώσεων, κυρίως πάνω από την περιοχή του Αιγαίου, οι οποίες κινούμενες προς την ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα θα είναι εν τέλει ικανές να παράγουν χιονοπτώσεις μεγάλης έντασης και μεγάλης διάρκειας σε κάποιες περιοχές.
Αξίζουν να σημειωθούν τα παρακάτω ποιοτικά χαρακτηριστικά της ψυχρής εισβολής:
α)Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στην κατώτερη τροπόσφαιρα με την ισόθερμη των -8°C στην στάθμη των 850hpa να φτάνει στην περιοχή της Αττικής
β) Το μεγάλο βάθος και η υποστήριξη της ψυχρής αέριας μάζας (θερμοκρασία κοντά στους -38°C στην στάθμη των 500hpa) γεγονός το οποίο ευνοεί την κατακόρυφη ανάπτυξη και οργάνωση των νεφώσεων και την σημαντική αύξηση της υετικής τους ικανότητας. Παράλληλα, σε αυτό τον χάρτη φαίνεται η ανώτερη διαταραχή στα κράσπεδα της οποίας αναμένεται να υπάρξει σημαντική μεταφορά θετικού στροβιλισμού, που αποτελεί αίτιο οργάνωσης των νεφώσεων και παραγωγής αξιόλογων φαινομένων.
γ) Η σύγκλιση του βορειοδυτικού ανέμου στην περιοχή του Θερμαϊκού κόλπου με τον βορειοανατολικό στην περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου στην περιοχή των Σποράδων (ένα φαινόμενο το οποίο εμφανίζεται συχνά κατά την εκδήλωση ψυχρών εισβολών και έχει ονομαστεί "σύγκλιση των Σποράδων" ή "offshore σύγκλιση") η οποία θα αποτελέσει δυναμικό αίτιο για την δημιουργία μία ζώνης φαινομένων που σταδιακά θα μετατοπιστεί προς την Εύβοια, την Αττική και την Βοιωτία, καθώς εν τέλει προβλέπεται να επικρατήσει ο Βορειοανατολικός άνεμος.
δ) Οι παραπάνω συνθήκες, ευνοούν την διαμόρφωση ασταθούς τροπόσφαιρας σε μεγάλο βάθος και, σε συνδυασμό με την δράση των δυναμικών αιτίων, την ανάπτυξη νεφώσεων αξιόλογες κατακόρυφης ανάπτυξης, ικανών να παραγάγουν τοπικά έντονα τα οποία, κυρίως σε περιοχές του Αιγαίου, της Εύβοιας και της Αττικής, είναι πιθανό να έχουν τον χαρακτήρα (χιονο)καταιγίδων!
ε)Αποτέλεσμα των παραπάνω συνθηκών, θα είναι η εκδήλωση αξιόλογων φαινομένων, κυρίως σε περιοχές των Σποράδων, της Εύβοιας, της Αττικής, της Βοιωτίας, της Αν.Μαγνησίας, των Κυκλάδων και της Κρήτης.
στ) Οι θερμοκρασιακές συνθήκες, θα είναι ευνοϊκές ώστε τα φαινόμενα στις περισσότερες από τις παραπάνω περιοχές να έχουν τον χαρακτήρα χιονοπτώσεων. Χιονόνερο/βροχή αναμένεται στα πεδινά τμήματα των νησιών του Αιγαίου.
ζ) Η κατανομή την χιονοπτώσεων, την νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη, σύμφωνα με το περιοχικό μας μοντέλο, προβλέπεται να είναι η παρακάτω:
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας μέχρι και τα ξημερώματα της Τετάρτης, η χώρα μας προβλέπεται να επηρεαστεί από μια πολύ αξιόλογη ψυχρή εισβολή, η οποία αφενός θα οδηγήσει την θερμοκρασία σε νέα πτώση, κυρίως στην βόρεια και ανατολική Ελλάδα και το Αιγαίο, και αφετέρου θα συνοδευτεί από αξιόλογα φαινόμενα τα οποία θα έχουν τον χαρακτήρα χιονοπτώσεων σε περιοχές του βόρειου Αιγαίου, των Σποράδων, της Αν.Μαγνησίας, της Εύβοιας, της Αττικής, της Βοιωτίας, των Κυκλάδων (πλην των πεδινών περιοχών) και της Κρήτης (πλην των πεδινών περιοχών) και βροχοπτώσεων στα πεδινά τμήματα αυτών των τμημάτων. Φαινόμενα μικρότερης διάρκειας είναι πιθανό να σημειωθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας. Παράλληλα, με την πτώση της θερμοκρασίας, ισχυρός παγετός θα εκδηλωθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα και σε περιοχές του Αιγαίου.
Ειδικά για την περιοχή της Αττικής, οι συνθήκες είναι πολύ ευνοϊκές για την εκδήλωση αξιόλογων χιονοπτώσεων και χιονόστρωσης, στο σύνολο του νομού, με ιδιαίτερη έμφαση στην βόρεια, την ανατολική και βορειοδυτική Αττική, όπου τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι πολύ πιο αξιόλογα και να σημειωθούν μεγάλα ύψη χιονιού.
Σύμφωνα τα προγνωστικά στοιχεία, χιονοπτώσεις κατά διαστήματα, θα εκδηλωθούν και στο λεκανοπέδιο της Αθήνας και μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρξουν χρονικά διαστήματα με έντονη χιονόπτωση. Η θερμοκρασία, ωστόσο, που θα επικρατεί, δεν θα είναι ευνοϊκή ώστε να "το στρώσει" σε μεγάλος δρόμους των κεντρικών περιοχών της Αθήνας τα πάρκα της οποίας, ωστόσο είναι αρκετά πιθανό να ντυθούν στα λευκά. Συγκρίνοντας την ερχόμενη ψυχρή εισβολή με μεγάλους χιονιάδες που έχουν δώσει, στο παρελθόν, μεγάλα ύψη χιονιού εντός του πολεοδομικού ιστού της Αθήνας, όπως οι μεγάλες χιονιάδες των ετών 2002, 2004, 2006, 2008, θα ήθελα να κάνω τις εξής παρατηρήσεις:
α)Ο ερχόμενος χιονιάς, ενδέχεται να είναι συγκρίσιμος, ως προς την ένταση και την διάρκεια των χιονοπτώσεων με τους μεγάλους χιονιάδες που αναφέρω όμως, οι θερμοκρασίες θα είναι κατά 2-4°C υψηλότερες σε σχέση με εκείνες τις περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντική δυσκολία στην χιονόστρωση σε περιοχές του λεκανοπεδίου πλην των βορείων προαστίων της Αθήνας. Ως εκ τούτου, θεωρώ πως η πιθανότητα να υπάρξει σημαντική χιονόστρωση και επιπλοκές στις συγκοινωνίες εντός του πολεοδομικού ιστού της Αθήνας, είναι περιορισμένη, παρά το γεγονός ότι η πιθανότητας χιονόστρωσης σε "ευαίσθητες επιφάνειες" και συνοικιακούς δρόμους είναι αυξημένη.
β)Ειδικά για την περιοχή των βορείων προαστίων, από το ύψος των 200μ και πάνω και, ενδεικτικά, από το ύψος της Λ.Κατεχάκη, των Τουρκοβουνίων, της Ν.Ιωνίας, των Λιοσίων και βορειότερα, προβλέπεται να δεχτούν χιονοπτώσεις μεγαλύτερης έντασης και διάρκειας και, η θερμοκρασία να είναι κατάλληλη ώστε να "το στρώσει" όχι μόνο σε χλοερές επιφάνειες αλλά και σε δρόμους και, θεωρώ αρκετά πιθανό, να υπάρξουν επιπλοκές στις συγκοινωνίες. Ειδικά, από το ύψος των 300μ και πάνω, η πιθανότητα ολικής χιονόστρωσης είναι πολύ αυξημένη.
Σημειώνεται, πως σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, πολύ μεγάλα ύψη χιονιού, αναμένεται να σημειωθούν σε μεγάλο μέρος της Αττικής, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών και δεν αποκλείεται να υπάρξουν σημαντικές επιπλοκές στις οδικές αρτηρίες.
Σημειώνεται επίσης πως παρά το γεγονός ότι τα κύρια χαρακτηριστικά της διάταξης της ψυχρής εισβολής έχουν ξεκαθαρίσει, δεν έχουν ξεκαθαρίσει"λεπτομέρειες" οι οποίες είναι πολύ σημαντικές και οι οποίες θα καθορίσουν την ακριβή κατανομή των φαινομένων και το κατά πόσο τελικά θα καταφέρει να χιονίσει και να το στρώσει και σε ποιο βαθμό στις διάφορες περιοχές του λεκανοπεδίου. Οι λεπτομέρειες αυτές, έχουν να κάνουν με την ακριβή διάταξη των συστημάτων, την ακριβή διεύθυνση, ένταση και διάτμιση των ανέμων, τις θέσεις των συγκλίσεων, την ακριβή θερμοκρασία (1oC διαφορά σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να καθορίσει το αν θα ρίξει χιόνι ή χιονόνερο ή εαν θα στρώσει το χιόνι που πέφτει), την υγρασία και άλλες παραμέτρους. Παρά το γεγονός ότι οι λεπτομέρειες αυτές μπορεί να αλλάξουν, το γενικά πλαίσιο το οποία θα φέρει τελικά το χιόνι στην Αθήνα, πολύ δύσκολα θα αλλάξει και θα μπορούσαμε να πούμε με αρκετή σιγουριά πως μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, η πρωτεύουσα της Ελλάδας θα έχει υποδεχτεί τον λευκό επισκέπτη και το ξημέρωμα της Τρίτης θα βρει αρκετές περιοχές των βορείων προαστίων ντυμένες "στα λευκά".
Όσον αφορά τα σχολεία στην Αττική, το κατά πόσο και σε ποιες περιοχές θα ανοίξουν, εξαρτάται από την ένταση των φαινομένων και από την κρίση των αρμοδίων στις διάφορες περιοχές. Η "αρκούδα" πάντως, αρχίζει να "χαμογελάει" με νόημα στους μαθητές των βορείων προαστίων της πρωτεύουσας!
Αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της νέας ψυχρής εισβολής, θα δοθούν σε έκτακτο δελτίο χιονοπτώσεων το οποίο θα εκδοθεί μέχρι το πρωί της Δευτέρας.
Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*
Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!
Γεώργιος Παπακωστόπουλος
Αναλυτής-προγνώστης καιρού / Συντονιστής προγνώσεων καιρού - SiMeteo.gr
*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.