Θα έρθουν τα χιόνια που "έταξε" ο Αγ.Νικόλαος?
Δημοσιεύθηκε:
Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, 2018 20:22 σε
Αναλύσεις Καιρού
"Άγια Βαρβάρα μίλησε, και ο Σάββας απεκρίθη: Άγιος Νικόλαος έρχεται, με χιόνια φορτωμένος!!!" σύμφωνα με μία παροιμία, ενώ σύμφωνα με μία άλλη, "Η Βαρβάρα βαρβαρώνει, ο Σάββας σαβανώνει και ο Νικόλας παραχώνει". Στην "λαϊκή συνείδηση", η γιορτή του Αγίου Νικολάου, είναι κατά κάποιον τρόπο συνυφασμένη με την έλευση του χειμώνα στην χώρα μας πιθανότατα γιατί αρκετά συχνά εορτάζεται υπό συνθήκες ψυχρής εισβολής. Εξετάζοντας τα στατιστικά στοιχεία μάλιστα, θα διαπιστώσει κανείς πως εκτός του ότι η πιθανότητα, κατά την διάρκεια του διαστήματος 4-6 Δεκεμβρίου, στο οποίο αναφέρονται οι παροιμίες, να βρίσκεται σε εξέλιξη, κάποια ψυχρή εισβολή, η περίοδος αυτή, θα μπορούσε κατά κάποιον τρόπο να σηματοδοτήσει την "καιρική έναρξη" του Χειμώνα στον ελλαδικό χώρο, καθώς οι έντονες ψυχρές εισβολές εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα οδεύοντας από την 1η προς την 15η Δεκεμβρίου, διάστημα το οποίο έχει μεταβατικό χαρακτήρα από το πιο "Φθινοπωρινό" στο πιο "Χειμερινό" μοτίβο.
Ο καιρός βέβαια, δεν αρέσκεται να "μπαίνει σε καλούπια" και δεν είναι λίγες οι φορές που ολόκληρο το 1ο 10 ήμερο του Δεκεμβρίου έχει κυλήσει με ήπιες και θερμές συνθήκες. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει όμως εφέτος που το καιρικό σκηνικό, εναρμονίζεται πλήρως με τα πρότυπα της εποχής και τόσο η έλευση του μήνα όσο και ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου έγιναν υπό την κυριαρχία του βοριά και με θερμοκρασίες κάτω από τον κλιματικό μέσο όρο για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί πως η Πάρνηθα, στα ανώτερα τμήματά της, παραμένει χιονισμένη για 6 στις 6 ημέρες του ημερολογιακού Χειμώνα και με το χιόνι να φρεσκάρεται αρκετά από την αξιόλογη χιονόπτωση της 6ης Δεκεμβρίου.
Θα συνεχιστεί όμως το χειμωνιάτικο σκηνικό? Θα φορέσει η "Αννούλα του Χιονιά" τα καλά της σηματοδοτώντας την έναρξη μίας ψυχρότερης περιόδου όπως είχαν προαναγγείλει τα προγνωστικά στοιχεία στις αρχές του μήνα? Εδώ και αρκετές ημέρες, τα προγνωστικά στοιχεία, επιμένουν στην ανάπτυξη αντικυκλώνα εμποδισμού στην περιοχή της βορειοδυτικής Ευρώπης, στο διάστημα μεταξύ 8-10 Δεκεμβρίου, γεγονός το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα τον "εμποδισμό" της κυκλοφορίας των συστημάτων, από τα δυτικά προς τα ανατολικά και την δημιουργία εκτεταμένου βόρειου ρεύματος, κατά μήκος της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης, το οποίο μεταφέρει αρκτικές αέριες μάζες προς την Γηραιά ήπειρο. Το σενάριο αυτό, επαληθεύεται μεν, και ο αντικυκλώνας εμποδισμού αρχίζει να αναπτύσσεται ανοιχτά της Μ.Βρετανίας, και η ψυχρή εισβολή θα συντελεστεί σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης κατά την διάρκεια των επόμενων ημερών, χωρίς ωστόσο να έχει χαρακτηριστικά ευνοϊκά ώστε να δώσει έντονη ψυχρή μεταφορά και εκτεταμένες χιονοπτώσεις στην χώρα μας.
Κυρίαρχο στοιχείο, στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία της Ευρώπης και της Μεσογείου, κατά την διάρκεια των επόμενων ημερών θα είναι η διέλευση διαδοχικών ατμοσφαιρικών διαταραχών, από τα δυτικά προς τα ανατολικά, σε τροχιά η οποία θα διέρχεται από την χώρα μας, επηρεάζοντας τον καιρό και δίνοντας φαινόμενα, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις θα είναι αξιόλογα, και μεταβολές στην θερμοκρασία, η οποία θα σημειώσει άνοδο το Σαββατοκύριακο αλλά σημαντική πτώση κατά την διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας. Αιτία για την διέλευση και ανατροφοδότηση των διαταραχών αυτών, αποτελεί αφενός η εμμονή θερμού αντικυκλώνα στην Ιβηρική χερσόνησο ο οποίος "διοχετεύει" τις ερχόμενες από τον ατλαντικό ωκεανό διαταραχές, προς την Μεσόγειο και αφετέρου η σύγκρουση των ψυχρών αερίων μαζών από την κεντρική Ευρώπη με τις θερμότερες που επικρατούν στην Μεσόγειο. Αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης είναι η δημιουργία μετωπικών επιφανειών που αναδιοργανώνουν και ανατροφοδοτούν τις προερχόμενες από τον Ατλαντικό ή την Ευρώπη διαταραχές, κατά την κίνησή τους πάνω από την Μεσόγειο.
Εν συντομία, κατά την διάρκεια των επόμενων ημερών, η χώρα μας, προβλέπεται να επηρεαστεί από τις εξής διαταραχές:
Η πρώτη, αφορά ανοργάνωτη, αποκομμένη από την ευρύτερη κυκλοφορία των συστημάτων, ύφεση, η οποία κινείται από την Ιταλία προς τον Κόλπο της Σύρτης και την Λιβύη, καθοδηγούμενη από διαταραχή μέσης/ανώτερης τροπόσφαιρας με την μορφή short-wave trough η οποία διασχίζει την κεντρική και ανατολική Μεσόγειο. Η διαταραχή αυτή δεν προβλέπεται να δημιουργήσει σημαντική μεταβολή στον καιρό της χώρας.
Η δεύτερη, αφορά μετωπική ύφεση, η οποία δημιουργείται κατά την άφιξη ψυχρού μετώπου από την δυτικής Ευρώπη προς την περιοχή των Άλπεων. Αυτή η διαταραχή, θα διασχίσει την Ελλάδα γρήγορα από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά κατά την διάρκεια του διαστήματος: Σάββατο μεσημέρι - Κυριακή απόγευμα και θα δώσει αξιόλογες βροχές σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και του Ανατολικού Αιγαίου και περιορισμένης έντασης/διάρκειας φαινόμενα στις υπόλοιπες περιοχές. Παράλληλα θα δημιουργήσει ενισχυμένους ανέμους κυρίως στις νότιες θαλάσσιες περιοχές και θα ανεβάσει την θερμοκρασία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας καθώς θα απομακρύνει την ψυχρή αέρια μάζα που έχει επικρατήσει στα κατώτερα τροποσφαιρικά στρώματα. Από πλευράς χιονοπτώσεων, αυτές θα είναι αξιόλογες μόνο σε μεγάλα υψόμετρα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.
Η τρίτη ατμοσφαιρική διαταραχή, θα διασχίσει γρήγορα την χώρα μας από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής μέχρι και τις βραδινές ώρες της Δευτέρας με τροχιά από το βόρειο Ιόνιο προς το κεντρικό Αιγαίο, την Τουρκία και την Μαύρη Θάλασσα και θα έχει τον χαρακτήρα οργανωμένης μετωπικής ύφεσης, η οποία θα βαθυνθεί γρήγορα και θα αποκτήσει καλή δυναμική. Παράλληλα, με την απομάκρυνσή της προς τα ανατολικά, θα δημιουργήσει ισχυρό βόρειο ρεύμα το οποίο θα μεταφέρει μέρος της ψυχρής αέριας μάζας που θα έχει φτάσει στα Βαλκάνια, προς τα νότια. Αποτέλεσμα θα είναι η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στην βόρεια Ελλάδα. Από πλευράς χιονοπτώσεων, αυτές για κάποιο διάστημα θα είναι έντονες σε ορεινές/ημιορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας, ωστόσο, η πτώση της θερμοκρασίας σε επίπεδα που θα επιτρέψουν την εκδήλωση των χιονοπτώσεων σε χαμηλά υψόμετρα, θα λάβει χώρα όταν τα φαινόμενα θα έχουν πλέον υποχωρήσει.
Από την Τρίτη μέχρι και την Πέμπτη, η χώρα μας θα επηρεάζεται από πεδίο χαμηλών πιέσεων και θα βρίσκεται σε μία ζώνη σύγκρουσης της πολικής αέριας μάζας η οποία θα έχει επικρατήσει στην βόρεια Ελλάδα, με την θερμότερη, Μεσογειακή αέρια μάζα, που θα καλύπτει τα νότια τμήματα της χώρας. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης αυτής, η δημιουργία σχεδόν στάσιμης μετωπικής επιφάνειας η οποία θα δίνει κύματα "θετικού στροβιλισμού" και θα συνδέεται με την επικράτηση ισχυρών ανέμων στην μέση/ανώτερη τροπόσφαιρα (η χώρα μας θα βρίσκεται κάτω από τον πυρήνα του πολικού αεροχειμμάρου) με αποτέλεσμα οι επιμέρους μικροδιαταραχές (στην μέση/ανώτερη τροπόσφαιρα) να κινούνται γρήγορα από τα δυτικά προς τα Ανατολικά. Σε αυτή την φάση δεν φαίνεται κάποια ισχυρή διαταραχή να επηρεάζει την χώρα μας, ωστόσο, οι μικροδιαταραχές που θα δημιουργηθούν, ενδεχομένως να δημιουργήσουν εστίες δημιουργίας φαινομένων, κυρίως σε περιοχές της νότιας Ελλάδας και ιδιαίτερα πάνω από θαλάσσιες περιοχές. Στην επιφάνεια, με την επικράτηση σχετικά υψηλότερων πιέσεων στα Βαλκάνια (υποτυπώδης ψυχρός αντικυκλώνας) και χαμηλότερων πιέσεων ανατολικά της Ελλάδας, θα επικρατήσει βόρειο ρεύμα το οποίο κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δεν θα είναι ενισχυμένο. Όσον αφορά τις χιονοπτώσεις, παρά το γεγονός πως οι θερμοκρασίες φαίνεται να είναι ευνοϊκές για την εκδήλωσή τους σε χαμηλά υψόμετρα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, δεν φαίνεται να έχουν έντονο χαρακτήρα σε μεγάλη κλίμακα. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την εκδήλωση αξιόλογων χιονοπτώσεων κυρίως σε περιοχές της κεντρικής και νότιας Ελλάδας, της Βορειοανατολικής Ελλάδας και του βορειοανατολικού Αιγαίου. Κατά την διάρκεια αυτού του διαστήματος, είναι αρκετά πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές χιονοπτώσεις και σε χαμηλά υψόμετρα της Αττικής, χωρίς ωστόσο τα φαινόμενα, να έχουν μεγάλη ένταση και διάρκεια.
Όσον αφορά το διάστημα μεταξύ Πέμπτης και Κυριακής, με αρκετή σταθερότητα φαίνεται στα προγνωστικά στοιχεία πως η "σκακιέρα" των βαρομετρικών συστημάτων, στην Ευρώπη και τον Ατλαντικό θα περιλαμβάνει: α)Την διατήρηση του θερμού αντικυκλώνα στις Αζόρες και την Ιβηρική χερσόνησο, β) Την επικράτηση θερμού αντικυκλώνα εμποδισμού, τύπου "ring of fire" στην βορειοανατολική Ευρώπη, γ) Την επικράτηση της πολικής αέριας μάζας στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη και δ) Την έντονη κυκλωνική ροή στον βόρειο ατλαντικό ωκεανό. Ο συνδυασμός των παραπάνω παραγόντων, είναι πολύ ευνοϊκός ώστε να συνεχίσει η ροή ατμοσφαιρικών διαταραχών από τον Ατλαντικό προς την κεντρική Μεσόγειο και την χώρα μας. Στην συγκεκριμένη φάση, με την πολική αέρια μάζα να επικρατεί στην Ευρώπη και τον υποτροπικό αεροχείμμαρο νότια της Μεσογείου να δημιουργεί "φραγμό" στην κίνηση των συστημάτων νοτιότερα, και την διοχέτευση των διαταραχών σε μία ζώνη μεταξύ της Αφρικής και της κεντρικής Ευρώπης, οι προϋποθέσεις είναι πολύ ευνοϊκές για την ανατροφοδότηση και την σημαντική βάθυνση των υφεσιακών συστημάτων στην Ιταλία και την Ελλάδα. Ως εκ τούτου, θεωρώ πολύ πιθανό να δημιουργηθεί ένα ή περισσότερα βαθιά χαμηλά σε τροχιά η οποία θα περνάει ή θα επηρεάζει την χώρα μας σε σημαντικό βαθμό με αποτέλεσμα και την εκδήλωση έντονων φαινομένων σε πολλές περιοχές, τα οποία πιθανότατα, θα έχουν τον χαρακτήρα χιονοπτώσεων όχι μόνο σε ορεινά τμήματα αλλά και σε χαμηλά υψόμετρα, κυρίως της βόρειας Ελλάδας. Σε αυτή την φάση, είναι πολύ πιθανή η εκδήλωση ενός αξιόλογου χιονιά σε πολλές περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας και ίσως, υπάρξει σημαντική ευκαιρία για να ντυθεί στα λευκά και η πόλη της Θεσσαλονίκης.
Συνοψίζοντας τα παραπάνω, θα μπορούσαμε να διακρίνουμε τρεις χρονικές περιόδους όσον αφορά την κατανομή των φαινομένων στην χώρα μας, κατά την διάρκεια του επόμενου χρονικού διαστήματος:
α)Σαββατο - Δευτέρα, 8-10 Δεκεμβρίου: Αξιόλογες βροχές και καταιγίδες σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας και του ανατολικού Αιγαίου - περιορισμένης έντασης και διάρκειας φαινόμενα στις υπόλοιπες περιοχές. Ισχυροί άνεμοι δυτικής συνιστώσας κυρίως στην δυτική και νότια Ελλάδα. Υψηλές σχετικά θερμοκρασίες κυρίως στην ανατολική Ελλάδα. Πτώση της θερμοκρασίας, από τα βόρεια τμήματα της χώρας, κατά την διάρκεια της Δευτέρας.
β) Τρίτη - Πέμπτη, 11-13 Δεκεμβρίου: Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Τοπικά φαινόμενα κυρίως σε περιοχές της νότιας Ελλάδας με ιδιαίτερη έμφαση στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο. Τοπικές χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές και σε χαμηλά υψόμετρα, κυρίως στην κεντρικής και νότιας Ελλάδας. Στροφή των ανέμων σε βοριάδες, χωρίς ιδιαίτερα αυξημένες εντάσεις.
γ) Παρασκευή - Κυριακή, 14-16 Δεκεμβρίου: Αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης φαινομένων μεγάλης έντασης σε ευρεία κλίμακα. Μεγάλη πιθανότητα εκδήλωσης ισχυρών χιονοπτώσεων σε ορεινές/ημιορεινές περιοχές και σε χαμηλά υψόμετρα, κυρίως από το ύψος της Θεσσαλίας και βορειότερα. Αυξημένη πιθανότητα επικράτησης ισχυρών ανέμων κατά διαστήματα. Σημαντική κλιμάκωση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, με την νότια νησιωτική χώρα να έχει σημαντικά υψηλότερες θερμοκρασίες. Μέτριο ενδεχόμενο ισχυρής ψυχρής εισβολής στο σύνολο της χώρας.
Όσον αφορά την μετέπειτα χρονική περίοδο, η προγνωσιμότητα είναι πολύ περιορισμένη και το ποσοστό επιτυχίας των προγνώσεων πολύ μικρό, παραμένει, ωστόσο, τάση για διατήρησης της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίες σε ανάλογα χαρακτηριστικά ως προς την επικράτηση υψηλών πιέσεων στην Ιβηρική χερσόνησο και την διέλευση ατμοσφαιρικών διαταραχών προς την περιοχή μας, οι οποίες θα δίνουν κύματα βροχών/χιονοπτώσεων και σημαντικές μεταβολές του καιρού. Αξίζει να σημειωθεί πως για την περίοδο μεταξύ 17 Δεκεμβρίου και Χριστουγέννων, η πιθανότητα επικράτησης παρατεταμένης θερμής περιόδου εμφανίζεται περιορισμένη ενώ αντίθετα η πιθανότητα εκδήλωσης ψυχρών εισβολών ή αξιόλογων βροχοπτώσεων εμφανίζεται αυξημένη, με την θερμοκρασία ευνοϊκή ώστε τα φαινόμενα να έχουν τον χαρακτήρα χιονοπτώσεων, τουλάχιστον σε περιοχές άνω των 1000μ. Ως εκ τούτου, υπάρχει ξεκάθαρη τάση, ώστε τα ορεινά τμήματα της χώρας, τα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα και πολλοί χειμερινοί προορισμοί, να έχουν δεχτεί πολύ σημαντικά ύψη χιονιού και να υποδεχτούν τα Χριστούγεννα ντυμένα για τα καλά στα λευκά!!!
Ο Χειμώνας είναι εδώ!!!
Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*
Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!
Γεώργιος Παπακωστόπουλος
Αναλυτής-προγνώστης καιρού / Συντονιστής προγνώσεων καιρού - SiMeteo.gr
*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.