Επικίνδυνες, οι επόμενες ημέρες...
Δημοσιεύθηκε:
Τρίτη 14 Νοεμβρίου, 2017 14:15 σε
Αναλύσεις Καιρού
Οργανωμένο σύστημα χαμηλών πιέσεων, έχει εγκατασταθεί στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου, και έχει εγκλωβιστεί αποκομμένο από την ευρύτερη κυκλοφορία των συστημάτων (cut-off low). Παρά το γεγονός ότι το σύστημα βρίσκεται σε φάση προχωρημένης σύσφιξης, εξακολουθεί να αποτελεί πεδίο ανάμειξης διαφορετικής φύσεως αερίων μαζών, και, επιπλέον, τροφοδοτείται έντονα από θερμότητα και υγρασία από τις θερμές θαλάσσιες επιφάνειες της κεντρικής Μεσογείου. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω παραγόντων, το σύστημα δεν θα διαλυθεί, αλλά προβλέπεται να διατηρηθεί για αρκετές ημέρες στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου.
Η θέση του συστήματος, είναι τέτοια ώστε διαδοχικές διαταραχές που το συνοδεύουν (μέτωπα, troughs, άλλες μικρο-διαταραχές), να επεκτείνονται από τα δυτικά προς τα ανατολικά, επηρεάζοντας την χώρα μας κατά κύματα. Οι διαταραχές αυτές, συνδυάζονται με αξιόλογη μεταφορά υγρασίας και θερμότητας και, κατ'επέκτασιν, με έντονα ασταθείς συνθήκες, με αποτέλεσμα την δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την ανάπτυξη οργανωμένων καταιγιδοφόρων συστημάτων, τα οποία είναι ικανά να δώσουν έντονα φαινόμενα σε μεγάλη έκταση.
Τετάρτη - Πέμπτη, 15-16 Νοεμβρίου 2017
Το κέντρο της ύφεσης προβλέπεται να διατηρηθεί στην κεντρική Μεσόγειο, και η χώρα μας να συνεχίσει να βρίσκεται κατά μήκος των ανατολικών του κρασπέδων. Στην θέση αυτή, οι άνεμοι έχουν νότια συνιστώσα και ευνοείται η μεταφορά υγρών και ασταθών αερίων μαζών από την Μεσόγειο προς την Ελλάδα, δημιουργώντας ευνοϊκό πεδίο για την ανάπτυξη καταιγιδοφόρων νεφώσεων, σε περιοχές που οι ασταθείς συνθήκες συνδυαστούν με κάποιον μηχανισμό νεφοποίησης (μέτωπα, συγκλίσεις...)
Σε αυτή τη φάση, και με βάση τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία, αξίζει να σημειωθούν τα εξής:
α) Ψυχρό μέτωπο, εκτεινόμενο κατά μήκος των ανατολικών κρασπέδων της διαταραχής, προβλέπεται να προσεγγίσει αργά την δυτική Ελλάδα, δημιουργώντας μια σχεδόν στάσιμη ζώνη έντονων φαινομένων η οποία θα επηρεάσει πρωτογενώς την δυτική Ελλάδα, με τάση επέκτασης των φαινομένων προς τα ανατολικά.
β)Επιπλέον short-wave troughs, προβλέπεται να δημιουργηθούν ανατολικά του μετώπου, διασχίζοντας (με απρόβλεπτη εξέλιξη) την ηπειρωτική Ελλάδα και δημιουργώντας κύματα υετοφόρων και καταιγιδοφόρων νεφώσεων, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις ενδέχεται να δώσουν έντονα φαινόμενα. Δεδομένης της διάταξης, από αυτές τις διαταραχές, δεν προβλέπεται να επηρεαστεί η περιοχή του Αιγαίου και της Θράκης, όσο η υπόλοιπη Ελλάδα, η οποία βρίσκεται πιο κοντά στην σφαίρα επιρροής της πρωτεύουσας διαταραχής.
γ)Στην δυτική Μακεδονία και, ενδεχομένως σε τμήματα της Θεσσαλίας, η ροή και η σύγκλιση υγρού, νοτιοανατολικού ανέμου, σε συνδυασμό με την ορογραφική ανύψωση, προβλέπεται να δημιουργήσει μία ζώνη πολύ ισχυρών βροχών και καταιγίδων, τα οποία θα παρουσιάσουν ιδιαίτερη εμμονή και μεγάλη ένταση σε μεγάλη έκταση, δημιουργώντας πολύ ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση εκτεταμένων πλημμυρών.
δ)Ανάλογες συγκλίσεις μικρότερης έκτασης και χρονικής διάρκειας, προβλέπεται να δημιουργηθούν και σε άλλες περιοχές της ανατολικής και νότιας Ελλάδας, δημιουργώντας εστίες έντονων φαινομένων μεγάλης διάρκειας.
Παρασκευή - Σάββατο, 17-18 Νοεμβρίου 2017
Η κύρια διαταραχή προβλέπεται να ακολουθήσει σταδιακή κίνηση προς τα ανατολικά, και η σφαίρα επιρροής της να επεκταθεί στο σύνολο της χώρας. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, τα φαινόμενα, εκτός της δυτικής Ελλάδας και των περιοχών που προαναφέρθηκαν, τα φαινόμενα να παρουσιάσουν μεγάλη ένταση και εμμονή, σε πολύ μεγάλο μέρος της χώρας (στο σύνολο της ηπειρωτικής Ελλάδας και σε περιοχές του Αιγαίου. Παράλληλα, οι συγκλίσεις στην δυτική Μακεδονία φαίνεται να εντείνονται περαιτέρω.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν πως υπάρχει αυξημένο ενδεχόμενο, το κέντρο του χαμηλού, να ανατροφοδοτηθεί σημαντικά από τις θερμές θαλάσσιες εκτάσεις του Ιονίου, και να βαθυνθεί εκ νέου, παρουσιάζοντας χαρακτηριστικά κυκλώνα, παρόμοια με αυτά των τροπικών κυκλώνων. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, μια σφοδρών βροχοπτώσεων και πολύ θυελλωδών ανέμων (ως 11Bf), θα δημιουργηθεί στην περιοχή του Ιονίου. Σε περίπτωση που το σύστημα αυτό, ακολουθήσει τροχιά προς την δυτική ή νότια Ελλάδα (σενάριο που υποστηρίζεται έντονα από το WRF και το WRFglobal), εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες (σφοδρές βροχοπτώσεις και καταιγίζοντες άνεμοι θα επηρεάσουν και κατοικημένες περιοχές της χώρας).
Κυριακή - Τρίτη, 19 -21 Νοεμβρίου 2017
Το όλο σύστημα, προβλέπεται να ακολουθήσει τροχιά προς τα βορειοανατολικά. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης, η σταδιακή υποχώρηση των φαινομένων στην δυτική Ελλάδα, αλλά η εμμονή τους, σε πολλές από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας και με τάση έξαρσης στην περιοχή του Αιγαίου. Παράλληλα, στα προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται αυξημένο το ενδεχόμενο, ψυχρό μέτωπο που θα διασχίσει την Ευρώπη, να καταφθάσει στα βορειοδυτικά κράσπεδα της διαταραχής, ενισχύοντάς την εκ νέου. Η προγνωσιμότητα του συστήματος, σε αυτή την φάση, είναι πολύ μικρή, αλλά υπάρχουν δύο σενάρια, όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού, τα οποία κυριαρχούν:
α)Υποχώρηση των φαινομένων στην περιοχή του Αιγαίου και σε περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, επικράτηση βορείων ανέμων και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας
β)Νέα έξαρση των φαινομένων σε μεγάλο μέρος της χώρας, με παράλληλη πτώση της θερμοκρασίας.
Αττική
Διαδοχικά κύματα ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων προβλέπεται να επηρεάσουν και την Αττική. Κατά το τριήμερο Πέμπτη - Σάββατο, τα φαινόμενα προβλέπεται να παρουσιάσουν μεγαλύτερη διάρκεια. Σημειώνεται ότι η πιθανότητα εκδήλωσης ισχυρών βροχοπτώσεων/καταιγίδων, μεγάλης διάρκειας, είναι αυξημένη και για τον πολεοδομικό ιστό της Αθήνας και η πιθανότητα δημιουργίας πλημμυρικών επεισοδίων, είναι αυξημένη.
Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την προβλεπόμενη εξέλιξη των φαινομένων, μπορείτε να ενημερώνεστε μέσα από τα "τακτικά" και "έκτακτα" δελτία της ομάδας μας.
Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*
Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!
Γεώργιος Παπακωστόπουλος
Συντονιστής προγνώσεων καιρού - SiMeteo.gr
*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.