Με "αποφασιστικό" τρόπο η επιστροφή του "Φθινοπώρου"...
Δημοσιεύθηκε:
Σάββατο 21 Οκτωβρίου, 2017 21:19 σε
Αναλύσεις Καιρού
O Οκτώβριος, στο βόρειο ημισφαίριο, χαρακτηρίζεται από την έντονη ψύξη των μεγάλων γεωγραφικών πλατών, την ώρα που οι υποτροπικές περιοχές και οι ωκεανοί, είναι ακόμα αρκετά θερμοί, ως αποτέλεσμα της προηγηθείσας καλοκαιρινής περιόδου. Αποτέλεσμα αυτής της διαφοράς που δημιουργείται, η εφόρμηση πολύ ψυχρών αερίων μαζών από τις πολικές περιοχές, προς τα νότια, και θερμών αερίων μαζών, από τις υποτροπικές περιοχές προς τα βόρεια. Οι διαφορετικής πυκνότητας, αυτές, αέριες μάζες, κατά την σύγκρουσή τους πάνω από τις περιοχές των μέσων γεωγραφικών πλατών, δημιουργούν ισχυρά κυκλωνικά συστήματα, τα οποία, με την σειρά τους, παράγουν έντονα φαινόμενα και μεγάλες διακυμάνσεις στην θερμοκρασία.
Κάποιες φορές, η πυροδότηση αυτή, της "κυκλογένεσης" στην περιοχή του Ατλαντικού Ωκεανού, που αρκετά συχνά λαμβάνει χώρα κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου, έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία ισχυρών και εκτεταμένων χαμηλών βαρομετρικών, τα οποία ακολουθούν τροχιά προς την Δυτική Ευρώπη, όπου και εκδηλώνονται αξιόλογες βροχοπτώσεις. Παράλληλα όμως, στα ανατολικά κράσπεδα των χαμηλών, αυτών, βαρομετρικών, πνέουν ισχυροί νότιοι άνεμοι, οι οποίοι μεταφέρουν θερμές αέριες μάζες προς την κεντρική Ευρώπη, που εύκολα επηρεάζουν και την περιοχή μας. Επίσης, η διάταξη αυτή, έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη υψηλών πιέσεων στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη και κατ'επέκτασιν στον Ελλαδικό χώρο. Εν τέλη, όταν αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα, στην περιοχή μας η πορεία προς το "καιρικό Φθινόπωρο" δείχνει να ανακόπτεται, και να επικρατούν παρατεταμένα διαστήματα αιθρίας και υψηλών θερμοκρασιών. Η παράδοση που θέλει κοντά στην εορτή του "Αγίου Δημητρίου" να επικρατούν καλοκαιρινές συνθήκες, (το λεγόμενο "Καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου), θεωρώ πολύ πιθανό να σχετίζεται με αυτή την, εκ πρώτης όψεως παράδοξη, φυσική διεργασία.
Κατά την διάρκεια του φετινού Οκτώβρη, η αιθρία και η ανομβρία ήταν μεγάλης διάρκειας και οι συνθήκες που, μέχρι στιγμής επικρατούν κάθε άλλο παρά Φθινόπωρο θυμίζουν. Το σκηνικό αυτό αναμένεται να αλλάξει με αρκετά βίαιο τρόπο, από την Δευτέρα εξαιτίας οργανωμένου συστήματος χαμηλών πιέσεων, το οποίο δημιουργείται στην περιοχή της Αδριατικής και αναμένεται να ακολουθήσει τροχιά προς τα νοτιοανατολικά, και να επηρεάσει την χώρα μας σε τρεις τουλάχιστον φάσεις:
α)Κατά την διάρκεια της Δευτέρας, 23 Οκτωβρίου, εκτεταμένο ψυχρό μέτωπο, προβλέπεται να "σαρώσει" την χώρα μας,από τα δυτικά προς τα ανατολικά δίνοντας ξαφνική μεταβολή του καιρού, με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες σε κάποιες περιοχές θα έχουν μεγάλη ένταση και θα συνοδευτούν από σφοδρούς ανέμους. Σε αυτή την φάση, τα φαινόμενα αναμένεται να είναι σημαντικά πιο αξιόλογα σε περιοχές της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπου κατά μήκος της μετωπικής επιφάνειας θα λάβει χώρα σημαντική μεταφορά θερμότητας και υγρασίας από τις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και του Αιγαίου.
β)Κατά την διάρκεια της Τρίτης και, κατά το μεγαλύτερο διάστημα της Τετάρτης, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα βρίσκεται εντός των κρασπέδων του βαθυνόμενου συστήματος χαμηλών πιέσεων και υπό την επίδραση των επιμέρους διαταραχών που το συνοδεύουν. Σε αυτή την φάση, ο καιρός αναμένεται να είναι νεφελώδης στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και είναι δυνατό να εκδηλωθούν αξιόλογες βροχοπτώσεις (και χιονοπτώσεις, επιτέλους, σε μεγάλο μέρος των ορεινών τμημάτων της χώρας μας), με την κατανομή των φαινομένων να εξαρτάται από την ακριβή τροχιά του συστήματος και τις ροές υγρασίας και θερμότητας, σε επίπεδο τοπικής και μέσης κλίμακας.
γ)Εν συνεχεία, προς τα τέλη της εβδομάδας, το σύστημα αναμένεται να απομακρυνθεί προς τα ανατολικά, και ο καιρός να αποκτήσει κατανομή "βορείου ρεύματος, με τον βοριά να επικρατεί, την θερμοκρασία να σημειώνει πτώση, τις βροχές να περιορίζονται στην περιοχή της ανατολικής Ελλάδας και του νότιου Αιγαίου και τον καιρό στην Δυτική Ελλάδα να ανοίγει σημαντικά.
Όσον αφορά την περιοχή της Αττικής, με βάση τα τωρινά στοιχεία, διακρίνω τις εξής επίμαχες φάσεις:
α)Κατά τις μεσημεριανές/απογευματινές ώρες της Δευτέρας, η διέλευση του ψυχρού μετώπου, είναι πολύ πιθανό να συνοδευτεί από αξιόλογης έντασης βροχοπτώσεις και σποραδικές καταιγίδες, συνοδεία ισχυρών ανέμων, με τα φαινόμενα να έχουν σχετικά σύντομη διάρκεια. Θεωρώ, πως οι περιοχές που πρόσκεινται στην Πεντέλη και τον Υμηττό και τμήματα της Ανατολικής και Βόρειας Αττικής, θα έχουν συγκριτικό υετικό πλεονέκτημα (χωρίς αυτό να είναι καθόλου σίγουρο), λόγω ανατροφοδότησης με υγρασία από τον Σαρωνικό/Μυρτώο πέλαγος και της πρόσπτωσης του ανέμου και της διαταραχής στις ορεινές εξάρσεις.
β)Κατά την διάρκεια της Τρίτης και της Τετάρτης, είναι δυνατό να υπάρξουν διαστήματα με φαινόμενα, ενδεχομένως αξιόλογα σε αρκετές περιοχές της Αττικής.
γ)Από τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης μέχρι και τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, κατά την είσοδο του Βόρειου ρεύματος, θεωρώ πολύ πιθανό να λάβει χώρα γενικευμένη έξαρση με βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της Αττικής.
Όσον αφορά την μετέπειτα εξέλιξη του καιρού, από την Πέμπτη και, κυρίως την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο, η διαταραχή προβλέπεται να απομακρυνθεί προς τα ανατολικά και υψηλές πιέσεις να καλύψουν εκ νέου τον Ελλαδικό χώρο και κατ'επέκτασιν ο καιρός να ανοίξει και η θερμοκρασία να σημειώσει άνοδο.
Σύμφωνα με τα τωρινά στοιχεία, οι παρελάσεις την 28η Οκτωβρίου, αναμένεται να γίνουν υπό συνθήκες που παραπέμπουν σε Άνοιξη.
Γεώργιος Παπακωστόπουλος
Συντονιστής προγνώσεων καιρού - SiMeteo.gr
Click εδώ για λεπτομερή πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*
*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, δύο φορές την ημέρα, με την χρήση μοντέλων προσομοίωσης και ενδέχεται να διαφέρουν από την εικόνα που δίνεται στην παραπάνω πρόγνωση.